Συνεντεύξεις-Ομιλίες 10/2/2005

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ B Εξ. 2004-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2005

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕΧ Δρ. Μ ΧΑΛΑΡΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 
3 ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ 6 ης ΣΤΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: 
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ B Εξ. 2004 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ A ' ΕΞ 2005 
ΑΘΗΝΑ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005

Σας καλωσορίζουμε στη χειμερινή μας συνάντηση η οποία με τη βοήθεια και τη γόνιμη συμμετοχή όλων μας ελπίζουμε να είναι μια επιτυχημένη Σύνοδος.

Η δομή του απολογισμού για το δεύτερο εξάμηνο του 2004 και ο προγραμματισμός του 2005 έχει συνταχθεί και παρουσιάζεται κατά αντιστοιχία με αυτόν της 2 ης Συνόδου της 6 ης ΣτΑ. Όλες οι δραστηριότητες μας το τελευταίο εξάμηνο είχαν σαν στόχο να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός που εγκρίθηκε στην προηγούμενη ΣτΑ και ταυτόχρονα να παρεμβαίνουμε σε θέματα επικαιρότητας ενδυναμώνοντας το ρόλο της ΕΕΧ ως θεσμοθετημένου σύμβουλου του κράτους, συνεισφέροντας για την επίλυση προβλημάτων του αντικειμένου της, προσεγγίζοντας όλα τα θέματα με την ευθύνη της επιστημονικής γνώσης και ταυτόχρονα με κοινωνική ευαισθησία προσπαθώντας οι απόψεις που εκφέρει να είναι διαχρονικές και όχι ευκαιριακές, ή πρόσκαιρες .

1. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Β' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2004

Α. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Ε

Η σύνθεση της ΔΕ και του Προεδρείου της Δ.Ε. έχει μία αλλαγή. Ο συνάδελφος Γ. Σειραγάκης παραιτήθηκε από μέλος της ΔΕ και από τη θέση του Β' Αντιπροέδρου για προσωπικούς & επαγγελματικούς λόγους, τη θέση του τόσο στη ΔΕ όσο και στο προεδρείο ανέλαβε ο συνάδελφος Α. Παπαγεωργίου.

Β. ΓΙ Α ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Οι στόχοι που έχουν τεθεί για την προώθηση της Χημείας στη Β΄/θμια, αλλά ακόμη και στη Α΄/θμια Εκπαίδευση, η βελτίωση και προσαρμογή της Χημικής Εκπαίδευσης στη Γ΄/βάθμια Εκπαίδευση και η εξασφάλιση της περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης του ΥΠΕΠΘ για την κάλυψη του ελλείμματος μετά τη διεξαγωγή της 35 ης ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ που διεξήχθη στη χώρα μας συνέχισαν να αποτελούν βασική προτεραιότητα στις δραστηριότητες αυτής της Δ.Ε, διότι μέχρι σήμερα καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε από την Υπουργό ΕΠΘ. Συγκεκριμένα:

1. Η ΔΕ συνέχισε τη προσπάθεια της για να υπάρξει συνάντηση της ΔΕ με την πολιτική ηγεσία του ΥπΕΠΘ και ενημέρωση της σχετικά με τις Θέσεις της ΕΕΧ. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίσαμε την τακτική να στέλνουμε τις θέσεις της ΕΕΧ μέσω των παρακάτω επιστολών:

α. Στις 7 Ιουλίου 2004 επιστολή προς τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κο Γ. Καλό διαβιβάζοντας του τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕΧ, οι οποίες κινούνται εντός των πλαισίων των δεσμεύσεων του ΥπΕΠΘ και της εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που δημοσιοποιήθηκε στον Ημερήσιο Τύπο, τονίζοντας του ότι οι πάγιες θέσεις της ΕΕΧ τις οποίες είχε αποστείλει με τις αριθ. πρωτ. 386/26-4-2004 και αριθ. πρωτ. 553/10-6-2004 επιστολές μας, παραμένουν αναλλοίωτες και αναμένουμε την υιοθέτηση τους για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα που θα προτείνετε προς ψήφιση στη Βουλή. Η αλληλογραφία κοινοποιήθηκε στο Π.Ι. (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο) για τις δικές τους ενέργειες .

β. Μετά την δημοσιοποίηση των αλλαγών στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το ΥπΕπΘ, τέλος Σεπτεμβρίου 2004, που άφηνε εκτός εκ νέου το μάθημα της Χημείας η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΧ εξέδωσε ανακοίνωση στις 20-10-2004 με τίτλο «ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΧΗΜΕΙΑ» .

(σελ 2,3 Χημικά Χρονικά Νοέμβριος 2004, τεύχος 11).Η ανακοίνωση προβλήθηκε από τα έντυπα ΜΜΕ.

2. Η ΔΕ μετά την στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα και δεν το έπραξε ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να Βρεθεί δρόμος για την λύση των προβλημάτων μας και να φανερωθεί το μέγεθος της ασυνέπειας από μέρους της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Καταρχήν ενημέρωσε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου μέσω επιστολών, ακολούθως απευθύνθηκε στα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι παιδείας. Στις 15-11-2004 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΕΧ συνάντηση με τη συντονίστρια του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτού κας Συλβάνα Ράπτη με στόχο τη διεξοδική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το εν λόγω θέμα.

Απόρροια της ενημέρωσης των Βουλευτών και των υπευθύνων Παιδείας των πολιτικών κομμάτων ήταν να κατατεθούν έξι επερωτήσεις στη βουλή από εννιά βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Η απάντηση του ΥπΕΠΘ κάθε άλλο παρά ικανοποιητική κρίνεται και διακατέχεται από γραφειοκρατική αντίληψη ( σελ 4-5 Χημικά Χρονικά Νοέμβριος 2004, τεύχος 11).

3. Στα πλαίσια της στρατηγικής συμμαχίας για θέματα παιδείας με το ΤΕΕ, περιβάλλοντος και ανάπτυξης της χώρας μας, το ΤΕΕ έστειλε επιστολή στην Υπουργό ΕΠΘ σχετικά με το θέμα της υποβάθμισης του μαθήματος της Χημείας ζητώντας την διευθέτηση του θέματος ( σελ 4 Χημικά Χρονικά Νοέμβριος 2004, τεύχος 11).

Επίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών σε συνέχεια της παρουσίας του Προέδρου στην εκδήλωση της 2-6-04 έστειλε επιστολή στην Υπουργό ΕΠΘ σχετικά με το θέμα της υποβάθμισης του μαθήματος της Χημείας ζητώντας την διευθέτηση του θέματος ( σελ 21 Χημικά Χρονικά Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2004, τεύχος 8-9).

4. Στις 20 Νοεμβρίου 2004 στην κοινή συνεδρίαση της ΔΕ της ΕΕΧ και των Προέδρων των Τμημάτων Χημείας των Πανεπιστημίων αποφασίστηκε ομοφώνως, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του μαθήματος της χημείας και τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτή, στις 13-12-2004 να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα τμήματα Χημείας και να στείλουν επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΕπΘ. Την απόφαση αυτή υιοθέτησαν τα θεσμικά όργανα, οι ΓΣ των Τμημάτων. Επίσης υπήρξε ικανοποιητική κάλυψη από τα ΜΜΕ αυτής της δραστηριότητας.

5. Το 14ο επιμορφωτικό σεμινάριο διδακτικής της Χημείας διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με το 8 Συνέδριο Χημείας Ελλάδας – Κύπρου στις 10-13/12/04 με τεράστια επιτυχία τόσο σε επίπεδο εισηγητών όσο και σε συμμετοχή συναδέλφων.

6. Η Διοργάνωση της 35 ης ΔΟΧ άφησε πολύ μεγάλο οικονομικό άνοιγμα στο συνολικό προϋπολογισμό της. Η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Μαριέττα Γιαννάκου ουδέποτε απάντησε στην επιστολή μας από 25 Μάιου 2004 προς εκείνη με θέμα τις οικονομικές εκκρεμότητες της 35 ης Ολυμπιάδας Χημείας και την εκπλήρωση των υποσχέσεων του προκατόχου της. Επανήλθαμε στο θέμα με νέα επιστολή μας στις 5-11-2004, χωρίς να υπάρχει καμία απάντηση στο αίτημα μας. Για το σκέλος των οικονομικών αποφάσεων θα ενημερωθείτε στον οικονομικό απολογισμό.

7. 36 η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας : Και εφέτος η χώρα μας συμμετείχε στην Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας που διεξήχθη από 18 – 27 Ιουλίου 2004 στο Κίελο της Γερμανίας και η Ελληνική αποστολή αποτελείτο από δύο (2) συνοδούς καθηγητές, ένα (1) Παρατηρητή και τέσσερις (4) μαθητές. Χάλκινο μετάλλιο κατακτήθηκε από το μαθητή β' Λυκείου Αθ. Χριστοδούλου. (σελ 20 Χημικά Χρονικά Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2004, τεύχος 8-9).

. Οργανώθηκε η ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ με τη Δ.Ε. της ΕΕΧ , το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 . στην έδρα της στην Αθήνα. Η Ημερήσια Διάταξη ήταν η ακόλουθη:

1 . Η Ευρωπαϊκή Σύγκληση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (έτη σπουδών-τίτλοι σπουδών-διαπανεπιστημιακές συνεργασίες-ΚΕΣ)

α. Οι αποφάσεις της EuCheMS (τ. FECS ) για ενιαίο σύστημα σπουδών Χημείας στην Ευρώπη.

β. Προπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα

γ. Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα

2. α. Η αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ

β. Το μέλλον των ΤΕΙ

3. Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας

4. Πανελλήνια , Διεθνή Συνέδρια

5. Ευρωπαϊκά Περιοδικά , Διεθνείς Οργανισμοί: EuCheMS , IUPAC , SEC - FECS

6. Το μάθημα της Χημείας στη Β/θμια Εκπαίδευση

7. α. Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Χημείας των Ελληνικών ΑΕΙ

β. Η διάκριση των επαγγελματικών από τα ακαδημαϊκά δικαιώματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι Πρόεδροι των Τμημάτων, διεξήχθη ένας ολοκληρωμένος διάλογος και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση εντός εξαμήνου με κύριο θέμα τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής για τις Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα.

9. Σε συνέχεια της συνεχούς και συστηματικής συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει με τα πέντε επιμελητήρια - Επιστημονικούς φορείς, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ΓΕΩΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, συναντηθήκαμε στις 26-11-04 με τον Υφυπουργό ΠΕΠΘ κ. Σπ. Ταλιαδούρο και στις 29-11-04 παραχωρήσαμε κοινή συνέντευξη δημοσιοποιώντας τις απόψεις μας για το σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί σχετικά με την αναδιάρθρωση του ΔΙΚΑΤΣΑ ( σελ 6-7 Χημικά Χρονικά Νοέμβριος 2004, τεύχος 11).

10. Η ΕΕΧ συμμετείχε στο ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2004, Ξενοδοχείο ATHENS PARK που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ, εκπροσωπούμενη από δύο μέλη του ΔΣ του ΤΠΧΕ στην ενότητα « Εξεταζόμενα μαθήματα και ποιότητα των θεμάτων προς εξέταση» - Συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων των επιστημονικών ενώσεων των εκπαιδευτικών. Το περιεχόμενο της παρουσίας των εκπροσώπων μας είχε προκύψει από συζήτηση μαζί τους και με τα μέλη της ΔΕ σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της ΔΕ. Η παρουσία μας κρίθηκε από τους συνέδρους πολύ θετική.

 

Γ. ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ – ΔΙΟΚΗΤΙΚΑ ΕΕΧ

 

1. Συνάντηση της ΔΕ με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα: Συναντήθηκαν την 28-9-2004 στο γραφείο του υπουργού ανάπτυξης αντιπροσωπία της ΔΕ με τον υπουργό παρουσία του γεν. γραμματέα βιομηχανίας όπου υπήρξε η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για όλα τα θέματα που απασχολούν την ΕΕΧ και ποιες θα είναι οι πιθανές λύσεις. Στα ζητήματα που του αναπτύχθηκαν ήταν καταρχήν θετικός για όλα εκτός από την αύξηση του ποσού της ετήσιας επιχορήγησης. ( σελ 9 Χημικά Χρονικά Οκτώβριος 2004, τεύχος 10). 2. Στις 13-10 και 20-10 /04 υπήρξαν συναντήσεις με τον κ. ΓΓΒ και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη της ΕΕΧ στην ΚτΠ (σελ 12 Χημικά Χρονικά Οκτώβριος 2004, τεύχος 10). 3. Λειτουργία ΣτΑ: Μέχρι σήμερα οι Ομάδες Εργασίας της ΣτΑ δεν έχουν ανταποκριθεί στο ρόλο τους και έχουν ισχνή συμμετοχή στη διαμόρφωση της στρατηγικής και των θέσεων της ΕΕΧ. Επίσης προκειμένου να αξιοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν όλα τα μέλη της ΣτΑ μέσα από τις ομάδες εργασίας ανεξάρτητα γεωγραφικής θέσης προχωρήσαμε στην δημιουργία υποστηρικτικής λειτουργίας μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΕΕΧ. ( e - forum ): www . eex . gr / forum . Η ανταπόκριση των μελών της ΣτΑ συνεχίζει να είναι πολύ μικρή, μόνο 26 άτομα έχουν συμπληρώσει την ειδική φόρμα και έχουν ζητήσει να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός τους.

4. ΚΕΚ ΕΕΧ Α.Ε.: Έκλεισε η εκκρεμότητα από τους εκκαθαριστές να ολοκληρώσουν το έργο τους αποσύροντας το ποσό 13800 Euro από τον τραπεζικό λογαριασμό του ΚΕΚ και να το τοποθετήσουν του στο λογαριασμό της ΕΕΧ. Επίσης ορίστηκε από τη ΔΕ επιτροπή διενέργειας διοικητικού και οικονομικού ελέγχου της εταιρείας ΚΕΚ ΕΕΧ Α.Ε προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένο πόρισμα και να ενημερωθεί η ΣτΑ.

5. Χημικά Χρονικά: Τον Οκτώβριο έληξε η σύμβαση με την εκδοτική εταιρεία που το παρήγαγε. Παρά τις διαπραγματεύσεις για να υπάρξει η συνέχιση της έκδοσης με τους ίδιους όρους από την ίδια εταιρεία, δεν υπήρξε αποτέλεσμα οπότε τον Σεπτέμβριο προκηρύξαμε διαγωνισμό για την επιλογή εκδοτικού οίκου με το ίδιο καθεστώς που ίσχύε και πριν (να έχει ο εκδοτικός οίκος την πλήρη οικονομική διαχείριση του περιοδικού και να διατηρήσουμε εμείς την πλήρη ευθύνη του περιεχομένου του). Την έκδοση ανέλαβε η εκδοτικής εταιρεία « Μ. Ρωμανός ΕΠΕ» προσφέροντας επί πλέον και τη μισθοδοσία του βοηθού έκδοσης- επιμέλειας ύλης.

6. Προσωπικό & υποστήριξη διοικητικών υπηρεσιών της ΕΕΧ:

ι) Από τις 17-1-2004 έως 17-2-2004 θα κάνουν την πρακτική άσκηση τους δύο πτυχιούχοι οικονομικών υπηρεσιών καλύπτοντας κάποια συγκεκριμένα έργα που θα τους ανατεθούν. Δεν θα υπάρξει δαπάνη για την ΕΕΧ αλλά θα υπάρξει και οικονομικό όφελος δεδομένου ότι η πρακτική άσκηση γίνεται στα πλαίσια προγράμματος του Υπ Απασχόλησης κλπ.

ιι) Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας χρησιμοποιήσαμε διάφορους μεταπτυχιακούς αναθέτοντας τους συγκεκριμένο έργο. Η αμοιβή τους προέρχεται από τα χρήματα που λαμβάνει η ΕΕΧ από τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EQUAL , προϋπολογισμού με τίτλο IFQM

ιιι) Διαρκής προσπάθεια αναβάθμισης του δικτυακού τόπου της ΕΕΧ. Αναμορφώνουμε τις ιστοσελίδες της ΕΕΧ, ώστε να ενημερώνονται άμεσα οι ‘Έλληνες χημικοί για όλες τις εξελίξεις. Ενδεικτικά αναφέρω σε θέματα κατάρτισης, προκηρύξεων ερευνητικών προγραμμάτων σε εθνικό & ευρωπαϊκό επίπεδο, προκηρύξεων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, διαγωνισμών του ΑΣΕΠ κ.α Υλοποιήσαμε τη δέσμευση μας για παροχή Νομικών Συμβουλών προς τα μέλη μας μέσω διαδικτύου.

Επίσης αναρτήθηκε και παρουσίαση της ΕΕΧ στην Αγγλική

iv ) Έχει ενταθεί η παρακολούθηση και ο έλεγχος των προκηρύξεων Υπουργείων και ΟΤΑ για άμεση δράση και κατοχύρωση του ρόλου του Χημικού

7. Επιστημονικά Τμήματα:

Υπάρχει ξεχωριστό θέμα στην ΗΔ αυτής της ΣτΑ όπου θα υπάρξει εκτεταμένη αναφορά. Ενημερωτικά:

ι) Στο Τμήμα Παιδείας και Χημικής Εκπαίδευσης (ΤΠΧΕ) της ΕΕΧ το Σεπτέμβριο είχαμε αναδιαρθρώσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο λόγω παραιτήσεως της Προέδρου του που είχε προκύψει μετά τις εκλογές της 17 Μαρτίου 2004.

ιι) Στις 24 Νοεμβρίου 2004 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών του Τμήματος της φαρμακοχημείας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Την ίδια μέρα διενεργήθηκαν εκλογές όπου αναδείχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος.

8. Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη: Στα πλαίσια της άμεσης προώθησης σειράς υποστηρικτικών λειτουργιών και διαδυκτίωσης των Χημικών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των πληροφοριών και των εξελίξεων από 1 Μάιου λειτουργεί στα γραφεία της ΕΕΧ ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, η οποία είναι διαθέσιμη στα μέλη της ΕΕΧ και λειτουργεί από τις 10:00 έως 18:00 καθημερινά εκτός Παρασκευής. Η επισκεψιμότητα το πρώτο εξάμηνο λειτουργία της είναι πολύ χαμηλή.

9. Profile company της ΕΕΧ: εκδόθηκε από τον Νοέμβριο έντυπο στο οποίο παρουσιάζονται περιεκτικά και επικοινωνιακά όλες οι δραστηριότητες της ΕΕΧ. Το έντυπο αυτό διανεμήθηκε σε επαρκή ποσότητα σε όλα τα ΠΤ προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στις επαφές τους με μη Χημικούς, δημόσιους φορείς κλπ.. Το συγκεκριμένο έντυπο μέχρι σήμερα έχει διανεμηθεί από την ΚΥ σε όλους τους Υπουργούς, Βουλευτές, Γεν, Γραμματείς Υπουργείων, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δημάρχους του Ν. Αττικής κλπ

Δ. ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΣΥΜΠΟΣΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ –ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1. Εσπερίδα της ΕΕΧ «περί τον οίνον»: Την Παρασκευή 16 Ιουλίου2004 διοργανώθηκε η εσπερίδα με θέμα: Ποιότητα, Ασφάλεια και Σύγχρονες Εφαρμογές Ελέγχου & Διαχείρισης στην Παραγωγή Οίνου». Ήταν μία ξεχωριστή εκδήλωση που περισσότερα στοιχεία γι΄ αυτήν μπορείτε να βρείτε στις σελ. 4 των Χημικών Χρονικών, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2004 τεύχος 8-9.

2. Οι εξελίξεις στον τομέα των ρυπαντών τροφίμων : Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η ημερίδα με ικανοποιητική συμμετοχή (200 άτομα περίπου), με την ευθύνη του Τμήματος Τροφίμων της ΕΕΧ (σελ 14 Χημικά Χρονικά Νοέμβριος 2004, τεύχος 11)

3. Στις 29/9 -1/10/2004 διεξήχθη το 1ο Εθνικό Συνέδριο Τεχνολογιών Υδρογόνου: Έρευνα - Ανάπτυξη – Εφαρμογή στην Αθήνα. Η ΕΕΧ είχε θέσει το συμπόσιο αυτό υπό την αιγίδα της

4. Στις 9-10 Οκτωβρίου 2004 το ΤΜΗΜΑ ΧΡΩΜΑΤΑ – ΒΕΡΝΙΚΙΑ - ΜΕΛΑΝΙΑ, διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων το 9 ο Συμπόσιο Χρωμάτων

5. WATERTEC 2004: Η ΕΕΧ συμμετείχε στην έκθεση αυτή στις 29, 30, 31 & 1 Οκτωβρίου 2004 με δικό της περίπτερο.

6. Εσπερίδα με θέμα : «Νερό: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» διοργανώθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 Ω/17:00 στο Ελληνικό στα πλαίσια της έκθεσης WATERTEC 2004.(σελ 7 ΧΧ Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2004)

7 . Μετά από την έκδοση του δεκάλογου για τα προβλήματα περιβάλλοντος στη χώρα μας συνέχισε με την έκδοση ενός βιβλίου, αυτό της Πρακτικής Βιβλιοθήκης , που είναι προϊόν στενής συνεργασίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών με το περιοδικό Vita (Οκτώβριος 2004), με στόχο να καλύψει κατά μεγάλο ποσοστό την ανεπάρκεια ενημέρωσης του κοινού σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα των τροφίμων. Το έντυπο αυτό έχει αποσταλεί και στα Π.Τ. προκειμένου να το αξιοποιήσουν όπως εκείνοι επιθυμούν.(.σελ 46 ΧΧ Νοέμβριος 2004).

. Συνέντευξη Τύπου έδωσαν μέλη της Δ.Ε. της ΕΕΧ και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, στις 23 Νοεμβρίου . Η συνέντευξη δόθηκε στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23 – 1ος όροφος) και είχε ικανοποιητική συμμετοχή, καθώς σ' αυτήν παρέστησαν αρκετοί δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων ("Καθημερινή", "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία", "Αυγή", "Ριζοσπάστης", " Alpha ", "Alter" κ.ά.).

Στο πάνελ της συνέντευξης βρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΕΧ Μιχ. Χάλαρης , ο Β' Αντιπρόεδρος Αν. Παπαγεωργίου , ο Γεν. Γραμματέας Γ. Δημόπουλος , ο Ταμίας Γ. Αρβανίτης , ο εκπρόσωπος της οργάνωσης "Μεσόγειος SOS " N. Χρυσόγελοςκαι ο εκπρόσωπος της οργάνωσης WWF Αχ . Πληθάρης.

Η συνέντευξη εντασσόταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 80 χρόνων παρουσίας και δράσης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Πέραν αυτού, η συνέντευξη είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων φορέων για το σημαντικό θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

9. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, συμπλήρωσε φέτος 80 χρόνια ύπαρξης, ενεργού παρουσίας και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Όπως είναι γνωστό, με αυτή την αφορμή, η ΕΕΧ πραγματοποίησε πανηγυρικό εορτασμό την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 , στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην εν λόγω εκδήλωση, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, παρευρέθηκαν: ο Αιδεσιμολογιότατος εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλου , ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτας Κακλαμάνης , ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ . Ιωάννης Παπαθανασίου , ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλός , ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος , η βουλευτής ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Κα Μιλένα Αποστολάκη , η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κα Συλβάνα Ράπτη , ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Νικόλαος Στριφτάρης και ο εκπρόσωπος του Λ.Α.Ο.Σ. κ.Κωνσταντίνος Ροδόπουλος . Είναι αυτονόητο ότι την τελετή παρακολούθησε πλήθος συναδέλφων χημικών(πάνω από 450 συμμετέχοντες)

Σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου τους, η Ε.Ε.Χ. βράβευσε τους διατελέσαντες Προέδρους από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα: Κα Ειρήνη Δηλάρη (1975-‘79), κ. Παναγιώτη Ξυθάλη (1979 – 1983 & 1989-‘91), κ. Παναγιώτη Χαμακιώτη(1983-'84), κ. Χρήστο Βερελή (1985-'87), κ. Βασίλη Μπούλια (1987-'89), κ. Νίκο Κατσαρό (1993-'96 & 1997-'99), κ.Ιωάννη Γαγλία (1996-'97 & 1999-2002) & κ. Μιχάλη Καζάνη (2002-2004). Και τον Απ. Γρημμάνη κατόπιν πρότασης του ΠΤ Β. Αιγαίου για τη συνεισφορά του στην επιστήμη της χημείας

Επίσης, η ΕΕΧ κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσε τους πρώτους-πρώτες επιτυχόντες και επιτυχούσες στα Τμήματα Χημείας των Πανεπιστημίων της Ελλάδος κατά τα έτη 2003 και 2004.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στο Ζάππειο Μέγαρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η έκθεση φωτογραφίας , η οποία κάλυψε σημαντικές στιγμές της 80χρονης δραστηριότητας και κοινωνικής και επιστημονικής παρέμβασης της ΕΕΧ

10 . Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποιότητας στην Ελλάδα διοργανώσαμε στις 30 Νοεμβρίου , εκδήλωση με θέμα « Η Ποιότητα και ο ρόλος του Χημικού ». Η εσπερίδα έγινε στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων ( ΕΕΔΕ ) και είχε ικανοποιητική συμμετοχή.

11 . Στις 10 – 13/12 διοργανώθηκε το 8ο Συνέδριο Χημείας Ελλάδος – Κύπρου με θέμα: «Χημεία, Ποιότητα Ζωής και Εκπαίδευση». Η συμμετοχή των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, 900 περίπου σύνεδροι. Η ΔΕ αναμένει τον επιστημονικό και οικονομικό απολογισμό του συνεδρίου από την οργανωτική επιτροπή.

12. Στις 17-1-05 σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΔΕ-ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΕ συν διοργανώσαμε ημερίδα με τίτλο « UV - B H ΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ : ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ» στην αίθουσα τελετών της ΕΕΧ.

13. Στις 18 -1-2005 το ΤΜΗΜΑ ΧΡΩΜΑΤΑ – ΒΕΡΝΙΚΙΑ - ΜΕΛΑΝΙΑ, διοργάνωσε στην αίθουσα τελετών της ΕΕΧ εσπερίδα με θέμα τα ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΠΥΡΙΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.

 

Ε. ΓΙΑ: ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:

 

Βασικό στοιχείο της πολιτικής μας είναι η συνεχής παρακολούθηση και πίεση για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος Οι μέχρι τώρα δραστηριότητες μας ήταν:

1. Διαρκής προσπάθεια για συντονισμό των Τμημάτων Χημείας ώστε να υπάρξει ενιαίο σχέδιο Π.Δ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Χημικών μίας και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την προώθηση του ΠΔ αρχικά μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων Χημείας και ακολούθως από τη Σύγκλητο του κάθε Πανεπιστημίου. Μένει μόνο το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ να προωθήσει την διαδικασία.

2. Η ΕΕΧ γνωμοδοτεί, ως ΝΠΔΔ, σε αιτήματα συναδέλφων σχετικά με τις επαγγελματικές δραστηριότητες που μπορούν να ασκήσουν.

3. Τον Ιούλιο του 2004 η ΔΕ της ΕΕΧ απέστειλε επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας όπου επιβάλλει την υποχρεωτική πρόσληψη χημικών με απώτερο σκοπό την προστασία του κοινωνικού συνόλου. (σελ 4-6 Χημικά Χρονικά Οκτώβριος 2004, τεύχος 10)

4. Με την υπ. αριθ. πρωτ.1095/ΜΧ/κτ από 20 Οκτωβρίου 2004 προς τους 1)Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη και τον 2) Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ζητήθηκε να τροποποιήσουν το άρθρο 3 παραγρ.5 Β του Νόμου 2232/1994 και να συμπεριληφθεί και η Ένωση Ελλήνων Χημικών ως φορέας που έχει εκπρόσωπο στην ΟΚΕ. ¨Όμοια επιστολή στάλθηκε (996/ΜΧ/κτ) στις 30 Σεπτεμβρίου 2004 στον Υπουργό ΕΣΔΑ κ. Π. Παυλόπουλο (σελ 7-8 Χημικά Χρονικά Οκτώβριος 2004, τεύχος 10).

5. Δραστηριότητες σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Με την από το Σεπτέμβριο 2004 επιστολή μας προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτα Κακλαμάνη με θέμα:Ειδικότητα Κλινικής Χημείας του κατατέθηκε τεκμηριωμένη άποψη συνοδευόμενη με συγκεκριμένες προτάσεις για το εν λόγω θέμα ( σελ 8 Χημικά Χρονικά Οκτώβριος 2004, τεύχος 10).

6. Με αφορμή Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την ΠΕ Περιβάλλοντος , και τα σοβαρά θέματα που έχουν ανακύψει τα οποία θεωρούμε ότι προσβάλλουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των χημικών και τα οποία προκάλέσαν αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των μελών μας η ΔΕ απέστειλε επιστολή με το υπ. αριθ. πρωτ.1107/ΜΧ/κτ/Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2004 στον Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο ΑΣΕΠ και στους φορείς που ήταν υπεύθυνοι για την προκήρυξη. ( σελ 8-9 Χημικά Χρονικά Νοέμβριος 2004, τεύχος 11).

7. Δραστηριότητες σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:. Με την υπ. αριθ. πρωτ. Αριθ. Πρωτ. 1046/ΜΧ/κτ από 12 Οκτωβρίου 2004 επιστολή μας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επαναφέραμε το θέμα σχετικά με την Εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συνέχεια της από 10.6.2004 επιστολής μας προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σάββα Τσιτουρίδη και σε απάντηση της από 119996/23-9-2004 επιστολής της Υπηρεσίας του υπουργείου η Ε.Ε.Χ. ζητά πολιτική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

8. Δραστηριότητες σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης: με την επιστολή μας Αριθ. Πρωτ.1470 /ΜΧ/κτ στις 9 Δεκεμβρίου 2004 προς τον κ. Δημήτριο Σιούφα Υπουργό Ανάπτυξης και επισημάναμε την πρόθεση μας να συνεισφέρουμε στο διάλογο για το το σχέδιο πρότασης του κανονισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου – REACH για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/45/ΕΚ»

9. Σχετικά με το διαγωνισμό για πρόσληψη 66 Χημικών στο ΓΧΚ και με αφορμή την καθυστέρηση που υπήρχε από μεριάς του αρμοδίου Υφυπουργού Οικονομικών κ.Α.Ρεγκούζα στην υπογραφή της πρόσληψης των επιτυχόντων Χ στην υπ'αριθ. 19/16Κ/2003 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για το ΓΧΚ η ΔΕ προέβη σε μια σειρά πρωτοβουλιών μετά από την καταγγελία των 66 επιτυχόντων Χ ότι υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και να μην υπογραφεί η σχετική πράξη προσλήψεως τους. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες το θέμα λύθηκε με την επιτυχή παρέμβαση της ΕΕΧ . Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος και ο νομικός σύμβουλος , στις 16 Σεπτεμβρίου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Ρεγκούζα γνωστοποιώντας του το πρόβλημα που είναι πιθανό να ανακύψει από την μη υπογραφή της πράξης πρόσληψης των επιτυχόντων 66 Χημικών. Το θέμα αυτό απασχόλησε τη 20 η ΔΕ και σε νέα επαφή ο Υφυπουργός .Οικονομικών ενημέρωσε ότι η εκκρεμότητα για την πρόληψη των 66 επιτυχόντων Χ ξεκαθάρισε αλλά παρέμεινε ως πρόβλημα η πρόσληψη των 10 ΧΜ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΕΧ συνεργάστηκε αρμονικά με το ΔΣ του ΠΣΧΜ, στην πρωτοβουλία του ΠΣΧΜ να συντονίσει με τους συναρμόδιους φορείς δηλαδή την Ενωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ώστε να υπογραφεί Κοινή Επιστολή Παράστασης των παραπάνω φορέων για το θέμα της μη πρόσληψης των 10 ΧΜ, η οποία απεστάλη στις 5.10.04 στον Υφυπουργό Οικονομικών κ.Α.Ρεγκούζα και γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Αλογοσκούφη. Μετά τα παραπάνω, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας (Γ.Γ) του Υπ.Οικονομικών κος Σταυρινός δέχθηκε στις 6.10 στο γραφείο του τον Πρόεδρο του ΠΣΧΜ κ.Γ.Ηλιόπουλο, τον Πρόεδρο της ΕΕΧ κ.Μ.Χάλαρη και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ.Ι.Αλαβάνο. Ο Γ.Γ. του Υπ.Οικονομικών ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι η εκκρεμότητα για την πρόληψη των 10 επιτυχόντων ΧΜ θα ξεκαθαριστεί άμεσα από τον Υφυπουργό Οικονομικών στην κατεύθυνση της δίκαιης μεταχείρισης όλων των επιτυχόντων του διαγωνισμού.

10. Με την επιστολή μας Αριθ. Πρωτ.42 /ΜΧ/κτ στις Ιανουαρίου 2005 προς την Αν. Υπουργό Πολιτισμού θέσαμε το θέμα της θέσης του επιστήμονα Χημικού στο Υπουργείο πολιτισμού και ο ρόλος του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας

11. Την Τρίτη 18 -1-2005 συναντήθηκαν ο Πρόεδρος και ο Γεν Γραμματέας της ΕΕΧ με τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ. Συζητήθηκαν η πορεία του ΕΦΕΤ και ο ρόλος του στο μέλλον, η στελέχωση του με Χημικούς και πιθανές συνέργιες μεταξύ ΕΕΧ-ΕΦΕΤ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος

 

ΣΤ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ

 

1. Στην κατεύθυνση της δημιουργίας δικτύου επικοινωνίας τόσο με τους Συλλόγους Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών των Τμημάτων Χημείας προσφέρουμε οικονομική στήριξη, σύμφωνα με τον κανονισμό εκδηλώσεων της ΕΕΧ, του πανελληνίου συνεδρίου προπτυχιακών φοιτητών που διοργανώνεται από το σύλλογο προπτυχιακών του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ (18 -20 Μαρτίου 2005, Αθήνα). Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών Χημείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

2. Αναζητώντας πάντα τρόπους να βοηθήσουμε τα μέλη της και κυρίως τους νέους χημικούς, ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή περίοδο, η ΕΕΧ δημιούργησε και λειτουργεί Γραφείο Παροχής Νομικών Συμβουλών, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν δωρεάν να βοηθούνται στην αντιμετώπιση μίας σειράς προβλημάτων. Ειδικότερα συμβουλές παρέχονται σε διάφορα θέματα όπως :

Ασφαλιστικά

Εργατικού δικαίου

Ευρωπαϊκής ένωσης

3. Το ΓΔΕΘ συνεχίζει τη επιτυχή λειτουργία του αναρτώντας στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ προκηρύξεις θέσεων εργασίας και είναι έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο της συγκέντρωσης βιογραφικών από τα μέλη της ΕΕΧ . Για να πραγματοποιηθεί βέβαια αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων των Περιφερειακών Τμημάτων της ΕΕΧ. Είναι ενθαρρυντικό ότι πολλά μέλη και μη της ΕΕΧ επικροτούν την προσπάθεια αυτή και απαιτούν την συνέχιση της λειτουργίας του ΓΔΕΘ παρόλο που τα προβλήματα είναι τεράστια (υλικοτεχνικά και πρακτικά )

 

Ζ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΕΧ

 

I ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

 

Οι ενέργειες για τον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων και την ίδρυση του ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ', άρχισαν τον Ιούλιο του 2004, με την επιλογή εξωτερικού συνεργάτη ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών.

Οι ενέργειες και δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι 31-12-2004 είναι οι ακόλουθες:

Παρουσίαση στα μέλη της Δ.Ε. της ΕΕΧ μία συνοπτικής μελέτης σκοπιμότητας από τον Εξωτερικό Συνεργάτη που χειρίζεται την λειτουργία του ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ' (Γιώργος Αθηναίος)

Απόφαση της Δ.Ε. για την ίδρυση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ με τη μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.

Εκπόνηση σχεδίων και σύνταξη του καταστατικού της εταιρείας σε οριστική μορφή.

Προβολή του ιδρυτικού σκοπού του ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ', στις εκδηλώσεις για τα 80 Χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΧ. (επισυνάπτεται σχετική παρουσίαση έντυπη μορφή)

Συντονισμός όλων των απαραίτητων ενεργειών ώστε να ιδρυθεί η εταιρεία και να αποκτήσει Α.Φ.Μ (η εταιρεία απέκτησε ΑΦΜ στις 24-11-2004) (επισυνάπτεται το θεωρημένο καταστατικό και η βεβαίωση έναρξης εργασιών από την αρμόδια ΔΟΥ). Έχουν θεωρηθεί τα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας, λειτουργεί πρωτόκολλο εισερχομένων- εξερχομένων, βιβλίο πρακτικών και μαθητολόγιο.

Σχεδιασμός της δραστηριότητας e - learning : έρευνα αγοράς και συναντήσεις εργασίας με ειδικούς του χώρου πληροφορικής με σκοπό τον καθορισμό της μορφής που θα έχει η παρεχόμενη από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ υπηρεσία της‘ηλεκτρονικής δια βίου εκπαίδευσης' μέσω του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, μετά από 2 ενημερωτικές συναντήσεις με ειδικούς του χώρου πληροφορικής, έγινε και 3 η συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή εξωτερικών συνεργατών της Ε.Ε.Χ., εξειδικευμένων σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας, όπου παρουσιάσθηκε σε αυτούς ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να δομηθεί σεμινάριο σε ηλεκτρονική μορφή για το προαναφερόμενο θεματικό αντικείμενο. Πρωταρχικός στόχος που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 30/4/2005 είναι να δομηθεί και να ‘τρέξει' σε πιλοτική μορφή το σεμινάριο αυτό περί Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας, ώστε να υπάρξουν πραγματικά δεδομένα όσον αφορά τη βέλτιστη μεθοδολογία και πρακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη συνέχεια.

 

Χρηματοδότηση της δραστηριότητας e - learning : έχουν ήδη γίνει 5 συναντήσεις και πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες για το σκοπό αυτό με τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, τον Ειδικό Γραμματέα για την ‘Κοινωνία της Πληροφορίας' και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Κοινωνία της Πληροφορίας', -ΕΥΔ Ε.Π. ΚτΠ- όπου συζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης του έργου «Σύστημα Ηλεκτρονικής Μάθησης της ΕΕΧ» στο Ε.Π. ΚτΠ. Έχει εξασφαλισθεί η επιλεξιμότητα του έργου στο Μέτρο 3.1 ή στο Μέτρο 3.3 του Ε.Π. ΚτΠ., με τελικό δικαιούχο την ΕΕΧ ως φορέα εποπτευόμενου από το ΥΠΑΝ/ΓΓΒ, βάσει εγγράφου το οποίο υποβλήθηκε όπου περιγράφεται το φυσικό αντικείμενο και ο προϋπολογισμός του έργου. (επισυνάπτεται το έγγραφο). Αναμένεται η δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης της ΕΥΔ ΕΠΚτΠ προς τους δυνητικούς τελικούς δικαιούχους ώστε να υποβληθεί η πρόταση με το προβλεπόμενο Τεχνικό Δελτίο Έργου. Η επαφή με τους αρμόδιους φορείς για επίτευξη αυτού του στόχου είναι συνεχής.

 

Υλοποιηθέντα Σεμινάρια: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Α' Κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: «Ταχύρυθμα Προγράμματα Επιμόρφωσης Χημικών στις Σύγχρονες Μεθόδους Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών». Το σεμινάριο αυτό διάρκειας 100 ωρών (40 Παιδαγωγική-60 Διδακτικής της Χημείας), διενεργήθηκε με τη συνεργασία του Π.Μ.Σ ΔιχηΝΕΤ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εισηγητές κύρους, και κρίθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επιτυχημένο από του 20 περίπου εκπαιδευθέντες. Ήδη έχουν ανακοινωθεί ο Β' και ο Γ' Κύκλος του προγράμματος που αναμένεται να υλοποιηθούν εντός Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2005, ανάλογα με τις εγγραφές που θα γίνουν.

Επίσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία σεμινάριο στη βιομηχανία ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ με τίτλο «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων», διάρκειας 20 ωρών σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία που έχει καθορισθεί από τον ΕΦΕΤ. Το σεμινάριο διενεργήθηκε από εισηγητές μέλη του τμήματος τροφίμων της ΕΕΧ, που είναι παράλληλα εγκεκριμένοι από τον ΕΦΕΤ (είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ) και το παρακολούθησαν 12 στελέχη της εταιρείας. Η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, εξέφρασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια για το σεμινάριο (σε συνάντηση που έγινε με τον εξωτερικό συνεργάτη που χειρίζεται την λειτουργία του ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ), και ήδη σχεδιάζει την επανάληψη του σεμιναρίου για 2 ακόμη group από το προσωπικό της.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ το ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ' είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής εκπαιδευτικός φορέας που έχει υλοποιήσει τέτοιο σεμινάριο και μάλιστα σε εταιρεία του μεγέθους της ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, καθώς πολλές εταιρείες το υλοποιούν χωρίς την βοήθεια εκπαιδευτικών φορέων, αφού έχουν αυτό το δικαίωμα.

Όσον αφορά τα σεμινάρια αυτά το ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ', προσεγγίζει με συστηματικό τρόπο (αποστολή fax , e - mail , τηλεφωνική προώθηση) την ‘αγορά' των εταιρειών του κλάδου των τροφίμων αλλά και άλλων κλάδων (π.χ. ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, νοσοκομείων κλπ) στους οποίους απευθύνεται το αντικείμενο του σεμιναρίου, όπου διαπιστώνεται θετική αντιμετώπιση που αναμένεται σύντομα να αποφέρει ικανοποιητικό αριθμό τέτοιων σεμιναρίων.

Συντονισμός και διαχείριση συμμετοχής της ΕΕΧ σε ευρωπαϊκά προγράμματα: Στα πλαίσια αυτής της κατηγορίας αρμοδιοτήτων του ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ' έχουν ήδη υλοποιηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

Υποστήριξη συμμετοχής της ΕΕΧ στο EQUAL 2

Υποστήριξη συμμετοχής της ΕΕΧ στο BASE

Σε αυτό το πλαίσιο διερευνάται συνεχώς η δυνατότητα συμμετοχής της ΕΕΧ σε όσα Ευρωπαϊκά Προγράμματα είναι δυνατόν να συμμετέχει με ευνοϊκούς όρους, είτε απευθείας , είτε συμμετέχοντας σε κατάλληλα κατά περίπτωση σχήματα.

Παρουσίαση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ –Προωθητικές Ενέργειες: Έχει ήδη σχεδιασθεί και από την 2 η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2005, θα εμφανίζεται η δραστηριότητα του ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ' στο site της ΕΕΧ.

Έχει σχεδιασθεί και χρησιμοποιείται ήδη το λογότυπο του ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ' σε δικά του έντυπα.

Δημιουργήθηκαν αφίσες για τα σεμινάρια «Επιμόρφωσης Χημικών στις Σύγχρονες Μεθόδους Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών».

Η δραστηριότητα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ θα δημοσιευθεί στα ‘ΧΗΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ'.

 

II Η στρατηγική συνεργασία με ΚΕΚ Πανελλαδικής Εμβέλειας για την κατάρτιση ανέργων στα πλαίσια διακήρυξης του Υπουργείου Εργασίας «Κατάρτιση σε θέματα προστασίας και διαχείρισης Περιβάλλοντος» συνεχίζεται και παράλληλα βοηθάμε και άλλα ΚΕΚ στην εύρεση ανέργων χημικών για κατάρτιση τους με προβολή των προγραμμάτων μέσω του διαδικτυακού τόπου μας.

 

Η ΣΧΕΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΝΠΔΔ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΗ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ι) Συνάντηση της ΕΕΧ με τον Πανελληνίου Συνδέσμου Ανεξαρτήτων εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου (ΠΑΣΕΠΕ)

Η συνάντηση έγινε στις 30-11 και παρευρέθηκαν εκ μέρους τη ΕΕΧ ο Γ. γραμματέας Γ. Δημόπουλος και εκ μέρους του ΠΑΣΕΠΕ ο Πρόεδρος Δ. Οικονομίδης και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ανδρέου.

Εγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές η ουσιαστική προσφορά των ιδιωτικών εργαστηρίων σε θέματα αιχμής όπως:

• Η προστασία του περιβάλλοντος

• Η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων ( HACCP )

• Το νερό (πόσιμο, χρήσης, κολύμβησης)

• Η προστασία πολιτών και εργαζομένων από επικίνδυνες ουσίες ή διαδικασίες

( σελ 7-8 Χημικά Χρονικά Νοέμβριος 2004, τεύχος 11).

ιι) Η ΔΕ της ΕΕΧ πιστεύοντας στη στενή συνεργασία με τους κλαδικούς συλλόγους έστειλε επιστολή-πρόσκληση σε όλους του κλαδικούς συλλόγους προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και οριοθέτηση συγκεκριμένων δράσεων σε κάθε επί μέρους τομέα

 

Θ. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

 

• Η ΕΕΧ συμμετείχε την 13-15/10/2004 στη Γενική Συνέλευση της FECS (νυν EuChemS ), που διεξήχθη στ o Βουκουρέστι. Εκπρόσωπο της ΕΕΧ ήταν ο κ. Μ. Χάλαρης, ο κ. Γ. Δημόπουλος και ο κ. Ν. Κατσαρός. Τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί παρουσιάζονται στις σελ 10-11 των Χημικών Χρονικών του Οκτωβρίου 2004 (τεύχος 10).

• Συμμετέχουμε ως συνεκδότες σε πέντε κορυφαία Ευρωπαϊκά περιοδικά Χημείας, Έχουμε ξαναπεί την υποχρέωση και το συμφέρον μας να παροτρύνουμε τους Έλληνες Ερευνητές να προωθούν τις δημοσιεύσεις τους στα περιοδικά αυτά. Μέχρι σήμερα τα ποσοστά αποστολής προς δημοσίευση ερευνητικών εργασιών είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις άλλες Χημικές Εταιρείες που συμμετέχουν Πληροφορίες για τα περιοδικά αυτά θα βρείτε στο φάκελο σας. Επίσης προωθήσαμε τα βιογραφικά 17 συναδέλφων στους Editors των περιοδικών προκειμένου να συμμετάσχουν ως μέλη στο editorial advisory board . Μέχρι σήμερα ο κ. Θ. Σαλίφογλου έχει επιλεγεί για το EurJIC και αναμένουμε τη ΓΣ τον επόμενο Απρίλιο.

• Επαναλάβαμε τη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανανέωση των εκπροσώπων μας στα τμήματα και τις επιτροπές της IUPAC δεδομένου ότι ο αριθμός των συναδέλφων που εκδήλωσαν επιθυμία την πρώτη φορά ήταν πολύ χαμηλός, 6 άτομα. Η συμμετοχή έφτασε τους 18 συναδέλφους και στη ΓΣ της IUPAC στο Πεκίνο θα αποφασιστεί η συμμετοχή αυτών στις επιτροπές που επιθυμούν.

• Συμμετείχαμε ενεργά στο Συνέδριο των χωρών της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης ( ICOSECS -4). Τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί παρουσιάζονται στις σελ 14-16 των Χημικών Χρονικών του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2004 (τεύχος 8-9).

• Η ΕΕΧ από τον Ιούλιο συμμετέχει στην Ομοσπονδία των Χημικών Ενώσεων των χωρών της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης, η οποία είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική και εθελοντική οργάνωση, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και η λειτουργία της στηρίζεται στην ηλεκτρονική δημοκρατία ( www.sec-fecs.org ). Ένας από τους βασικούς σκοπούς της ομοσπονδίας αυτής είναι η διοργάνωση ανά διετία του Συνεδρίου των Χημικών Ενώσεων των χωρών της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης(ICOSECS) με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των επιστημονικών σχέσεων αλλά και την προώθηση της τεχνογνωσίας της χώρας μας στις υπό ανάπτυξη χώρες . Η δημιουργία ενός πιο δομημένου σχήματος μεταξύ των Χημικών ενώσεων (Αλβανίας, Βουλγαρίας Ελλάδα, Κύπρος, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας & Σερβίας) επισημοποιήθηκε στο Βελιγράδι στα πλαίσια του ICOSECS 4. Μέχρι σήμερα έχει συγγραφεί ένα σχέδιο καταστατικού για να επικυρωθεί με βάση την Ελληνική νομοθεσία και έχουμε αναπτύξει την ιστοσελίδα.

 

Ι. ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

α) Η Βιωσιμότητα και οι τρόποι για την επίτευξή της απαιτούν, εκτός από τη δημιουργία έργων υποδομής, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη διαμόρφωση στάσης κοινωνικής ευθύνης. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών εργαζόμενη προς την κατεύθυνση αυτή, μετά από απόφαση της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, συστήνει Δίκτυο, με την επωνυμία Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας, για την προώθηση, σε Πανελλαδικό και Διεθνές επίπεδο, της Πράσινης Χημείας στα πλαίσια της Βιωσιμότητας, με πυρήνα τις Ομάδες Πράσινης Χημείας των Τμημάτων Χημείας των Πανεπιστημίων Πατρών, Α.Π.Θ., Ιωαννίνων, Αθηνών που συστάθηκαν με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων τους.

Κύριος στόχος του Δικτύου είναι η προώθηση της Πράσινης Χημείας στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, στην έρευνα, στην βιομηχανία και στην κοινωνία.

Η επίτευξη των στόχων θα γίνει με την:

• Παροχή εκπαιδευτικού υλικού για Πανεπιστήμια και σχολεία

  • Οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και εντατικών μαθημάτων
  • Δημιουργία βάσης δεδομένων για την Πράσινη Χημεία
  • Συνεργασία με οργανισμούς που προωθούν την Πράσινη Χημεία, την Πράσινη Χημική Τεχνολογία, την Βιώσιμη Ανάπτυξη, κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα και άλλα Δίκτυα Πράσινης Χημείας.
  • Έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου

β) Συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά τ η συνεργασία των επιμελητηρίων προκειμένου να αναδείξουμε την σημασία του Περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας καθώς και την ανάγκη προστασίας και διατήρησης του Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του ρόλου τους ως θεσμοθετημένων συμβούλων της Πολιτείας καταθέτοντας συγκεκριμένες θέσεις για τα βασικά ζητήματα ( σελ 5-6 Χημικά Χρονικά Νοέμβριος 2004, τεύχος 11) προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλάνο αντιμετώπισης και δράσης .

γ) Η ΔΕ εξέφρασε την ευαρέσκεια της, μέσω θερμής επιστολής προς τον κ. Πουτιν Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ρωσίας, για την επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο από τη ρωσική βουλή. ( σελ 9-11 Χημικά Χρονικά Νοέμβριος 2004, τεύχος 11).

 

δ) Η ΕΕΧ στις 23-11/04 στην Αθήνα και 11-12-04 στη Θεσσαλονίκη έδωσε Συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια του εορτασμού των 80 χρόνων της και του 8 ου Συνεδρίου Χημείας Ελλάδος Κύπρου αντίστοιχα θέτοντας 5 σημεία άμεσου κινδύνου για τα οποία απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις. 1)Το πρόβλημα της διοξίνης, 2) Το πρόβλημα της ρύπανσης με αγροχημικά, 3) Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, (4) Πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή και απόβλητα, 5) Κινητοποίηση για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΙΑ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Το 12/2004 ολοκληρώθηκε το διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπ. Εργασίας στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίαςEQUAL , προϋπολογισμού 2.000.000 ¤, με τίτλο IFQM , το οποίο υλοποιήθηκε από την αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΕΥΤΡΟΦΙΑ» με τον συντονισμό της ΕΤΑΤ Α.Ε. και συνεργασία οκτώ επιπλέον φορέων (χρηματοδότηση Γ΄ ΚΠΣ) (σελ. 18-20, Χημικά Χρονικά, Οκτώβριος 2004, τεύχος 10).

 

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στο να απαντήσει αποτελεσματικά σε ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του Κλάδου κατά τη διαδικασία εισαγωγής νέων τεχνολογιών, οργανωτικών ή / και εργασιακών αλλαγών, να αναπτύξει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό για την οργάνωση της καινοτομίας, βασισμένο στη φιλοσοφία, τις μεθόδους και τις πρακτικές της Διοίκησης Ποιότητας και να υποστηρίξει την απασχόληση και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

Συγκεκριμένα η ΕΕΧ:

• Συμμετείχε στη σχεδίαση και διακίνηση ερωτηματολογίων, με σκοπό τη διερεύνηση του ρόλου και της επίδρασης της καινοτομίας στη λειτουργία της σύγχρονης επιχείρησης του Κλάδου Τροφίμων

• Διοργάνωσε στην αίθουσα διαλέξεων της, Εσπερίδα με θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις στην βιομηχανία τροφίμων: εργαλεία και μέθοδοι για την προσαρμογή των επιστημόνων χημικών στις νέες απαιτήσεις», όπου και ανακοινώθηκαν τα πορίσματα της έρευνας

• Δημοσίευσε στα «Χημικά Χρονικά», το επιστημονικό περιοδικό που εκδίδει, άρθρα και δελτία τύπου σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου

Συντονιστής του έργου I . F . Q . M . για την Ελλάδα είναι η ΕΤΑΤ Α.Ε., Ο προϋπολογισμός της Ενέργειας ΙΙ του Προγράμματος, για το 2004, ανήλθε στα 1791450 Ευρώ , ο προϋπολογισμός της Ενέργειας ΙΙΙ ανέρχεται στα 199056 Ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του Διακρατικού Σκέλους ανέρχεται στα 194500 Ευρώ .

 

Από 1/11/2003 η ΕΕΧ συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου με τον τίτλο : Safe Meat Production Training στο πλαίσιο του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEONARDO DA VINCI ΙΙ 2000 -2006. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο του θέματος στο web - site : www . safety - meat . com . Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό Κέντρο Χημικών Μηχανικών και με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Safe Meat , που αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo da Vinci και που έχει σαν κύριους στόχους την ασφαλή παραγωγή προϊόντων κρέατος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς και την βελτίωση της εκπαίδευσης των ειδικών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, σύμφωνα με την Οδηγία 93/43/ EEC για την υγιεινή των τροφίμων.

Στα ως άνω πλαίσια, η ΕΕΧ ετοίμασε:

• Σύνοψη Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για το κρέας και τα προϊόντα αυτού

• Εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα του κρέατος στη χώρα μας

• Ανάλυση αναγκών εκπαίδευσης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων κρέατος στην Ελλάδα.

Επίσης, σε συνεργασία με τους εταίρους, η ΕΕΧ προετοιμάζει ειδικά εγχειρίδια HACCP που θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων κρέατος.

Ακόμα, η ΕΕΧ οργάνωσε με επιτυχία Διακρατική Συνάντηση των εταίρων του Safe Meat, που έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου 2004, στα γραφεία της.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος, για το 2004, ανήλθε στα 16.000 ευρώ .

Επίσης εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα B . A . S . E . ( Building on the Asset of Experience ) που χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ, και στο οποίο συντονιστής θα είναι η εταιρεία ΒΙ C OF ATTICA και συμμετέχοντες άλλοι 18 εταίροι. Από την ΕΕΧ ορίστηκαν ο κ. Χάλαρης ως συντονιστής, υπεύθυνος επαφής ο κ. Σειραγάκης, και τρία μέλη από την Επιτροπή Επαγγελματικών Θεμάτων στην ομάδα έργου. Η υλοποίηση του θα ξεκινήσει μέσα στο 2005.

 

 

 

2. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Από την τελευταία ΣτΑ η ΔΕ της ΕΕΧ συνεχίζει τον επίπονο και σκληρό αγώνα σε καθημερινή βάση για την επίλυση ζητημάτων, που είχαν διαπιστωθεί από παλαιότερα και υπάρχουν έτοιμες επεξεργασμένες θέσεις καθώς και την προώθηση νέων, για τα οποία πρέπει άμεσα να δοθούν οριστικές λύσεις. Το διάστημα που μας πέρασε ότι ήταν εφικτό να γίνει από τη ΔΕ και μπορούσε να το κάνει η ίδια υλοποιήθηκε, τα υπόλοιπα που απαιτούν και την πολιτική βούληση εξετάζονται: Α. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΤΗ Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Συνεχή δραστηριοποίηση σε όλα τα επίπεδα (ΥπΕΠΘ, Π.Ι., ΚΕΕ) για την άμεση αναβάθμιση του μαθήματος της Χημείας στη δευτεροβάθμία εκπαίδευση στην επικείμενη νέα μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Επίσης συνεχή ανάδειξη στις τοπικές κοινωνίες και μηχανισμούς (βουλευτές, Νομάρχες Δημάρχους κ.α) της υποβάθμισης του μαθήματος της Χημείας και της επιπτώσεις της στην καθημερινότητα και τη Γ/θμια εκπαίδευση. Β. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΕΧ Προώθηση για νομοθετική ρύθμιση του αναθεωρημένου Ιδρυτικού Νόμου της ΕΕΧ (υπάρχει έτοιμο σχέδιο, αρμοδιότητα ΥπΑΝ – έχει αναλάβει η ΝΣ του ΥπΑΝ την προώθηση του ), Προώθηση για νομοθετική ρύθμιση του σχεδίου Π.Δ. για τον Οργανισμό Διοίκησης της ΕΕΧ (υπάρχει έτοιμο σχέδιο, αρμοδιότητα ΥπΑΝ, ΥπΕΣΔΑ – έχει αναλάβει η ΝΣ του ΥπΑΝ την προώθηση του ) Επεξεργασία σχεδίου Π.Δ. για τη συγκρότηση και λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων ( Τα μέλη των πειθαρχικών πρέπει να ενεργοποιηθούν, έγκριση από ΣτΑ, αρμοδιότητα από ΥπΑΝ) Ενεργοποίηση του Γραφείου Τύπου και προβολής της Ε.Ε.Χ. (ανάθεση σε έμπειρο στέλεχος της οργάνωσης του ανωτέρω γραφείου, σύμβουλος επικοινωνίας ή δημοσιογράφος αλλά σε επαγγελματική βάση – αρμοδιότητα ΔΕ έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός με ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων 31-1-2005 ) Ουσιαστική λειτουργία, με νέο σύγχρονο κανονισμό, των Επιστημονικών Τμημάτων και Επιτροπών με «αμειβόμενα μέλη» (είναι θέμα σε αυτή τη ΣτΑ) Αύξηση της ετήσιας οικονομικής επιχορήγησης η οποία έχει καθηλωθεί στα ίδια επίπεδα από το 1997. (αρμοδιότητα ΥπΑΝ – Αρνητική εξέλιξη) Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Την ψήφιση του νομικού πλαισίου σχετικό με τα επαγγελματικά δικαιώματα των Χημικών και τον έλεγχο εφαρμογής του. (αρμοδιότητα ΥπΕΠΘ για τους πτυχιούχους τμημάτων Χημείας και του ΥπΑΝ για τους χημικούς μέλη της ΕΕΧ) Να κατοχυρώσουμε τον Χημικό στο δημόσιο τομέα : Η κατοχύρωση των συμφερόντων της Δημόσιας διοίκησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και γενικότερα της Ελληνικής πολιτείας, διασφαλίζεται με την εκτέλεση των εξειδικευμένων υπηρεσιών χημικού αντικειμένου μόνο από τους επιστήμονες χημικούς. Η παραπάνω αρχή πρέπει να γίνει συνείδηση της Πολιτείας, αφού εφαρμόζοντάς την θα προκύψουν οφέλη στην προστασία του καταναλωτή, της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. (Επαφές με ΚΕΔΚΕ, ΑΔΕΔΥ, αρμοδιότητα κυρίως ΥπΕΣΔΑ, δευτερευόντως Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υγείας, Οικονομικών κ.α)

Η ΔΕ ήταν και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο ζήτημα της ειδικότητας της Κλινικής Χημείας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συνάδελφοι αυτού του κλάδου. Προωθούμε τον διάλογο μεταξύ των συνδικαλιστικών & επιστημονικών φορέων του κλάδου, με σκοπό την χάραξη ενιαίας στρατηγικής.Διαρκής παρεμβάσεις δυναμικά στο Υπ. Υγείας και στο ΚεΣΥ για την αναγνώριση της ειδικότητας.

Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Τον Εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου συνδεδεμένες με τις ανάγκες και προοπτικές της αγοράς εργασίας.( Τα ανωτέρω συζητήθηκαν σε συνάντηση με τους Προέδρους των τμημάτων Χημείας καθώς και στην 2 η ΣτΑ ( ΚΕΣ – Euro bachelor). Θα υπάρξει νέα συνάντηση των προέδρων με τα ίδια θέματα και αποφασιστικού χαρακτήρα. Δημιουργία δικτύων υπό την αιγίδα της ΕΕΧ (Πράσινη Χημεία, Περιβάλλοντος κ.α) και σε συνδυασμό με την απόφαση 77/13 η ΔΕ/17.05.04 Ε. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη και παραπέρα διεύρυνση των διεθνών σχέσεων.

Ζητούμενο είναι η εξεύρεση πόρων για τη συμμετοχή των εκπροσώπων μας στα όργανα της EuCheMS (τ. FECS ) και της IUPAC και η προώθηση εθνικών θέσεων και όχι προσωπικών απόψεων. (το υπουργείο εξωτερικών χρηματοδοτεί μόνο ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο του έτσι η ΕΕΧ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί – ερευνάτε το ΥπΑΝ )

Να συνεχίσουμε την στήριξη του Συνεδρίου των χωρών της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης ( ICOSECS -5) που θα γίνει στα Σκόπια

Να προτρέπουμε τους έλληνες ερευνητές να φέρνουν διεθνή επιστημονικά συνέδρια στη χώρα μας τα οποία η ΕΕΧ να θέτει υπό την αιγίδα της και τα ΧΗΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ θα είναι χορηγός επικοινωνίας..

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2005

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Φεβρουάριος

9/2 Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας - Βράβευση των Διακριθέντων Μαθητών του 18ου ΠΜΔΧ και των Μαθητών που διακρίθηκαν στη 36η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας

18/2: Ετήσιος χορός ΕΕΧ

Μάρτιος

5/3 Διεξαγωγή Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας

7-18/3 Εβδομάδες Χημείας – Προβολή δικτύου Πράσινης Χημείας

15/3 Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή

18-20/3: 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Χημείας

18-22/3: PLASTICA 2005

20-21/3: 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικών

22/3 Παγκόσμια ημέρα για το νερό – δημοσιοποίηση για το Aquaculture - SEEC

31 Μαρτίου 1& 2 Aπριλίου: “Βιοτεχνολογία και Τεχνολογία τροφίμων”

Απρίλιος

8-11/04 Ημερίδα για τη διαχείριση Νερού

15-16/04: Συνάντηση των ιδιοκτητών των ευρωπαϊκών περιοδικών ( EUChemSoc )

Συνάντηση των Προέδρων των τμημάτων Χημείας των πανεπιστημίων με τη Δ.Ε. της ΕΕΧ

Μάιος

Ημερίδα / Συμπόσιο για το ρόλο του Χημικού στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Έκθεση ζωγραφικής συνδυάζοντας τη Χημεία με την Τέχνη

Ιούνιος

5/6: Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

4 η Σύνοδος 6 ης ΣτΑ – Νέος Κανονισμός Εκλογών ΕΕΧ

Ιούλιος

2-6/7: MEDICTA 2005, Θεσσαλονίκη

8-11/7: 8th European Mediterranean Inorganic Chemistry Conference (FIGIPAS ) , Αθήνα

37 η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας, Ταϊπέι της Ταϊβάν

Αύγουστος

Γενική Συνέλευση IUPAC, Πεκίνο

Σεπτέμβριος

20-24/ 9: 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας Ιωάννινα

Οκτώβριος

8-12/10: 2ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας , που θα διεξαχθεί από στη Θεσσαλονίκη , παράλληλα με το 13ο Διεθνές Συνέδριο της MESAEP .

13-14/ 10 Γενική Συνέλευση EuCheMS, Κύπρος

21-23/10 Aqua Conference of South East European Countries

Νοέμβριος

 

Δεκέμβριος

15 ο Σεμινάριο Διδακτικής της Χημείας

Επίσης θα ενταχθούν και οι δράσεις που αποφασίστηκαν το 2004 από τη ΣτΑ και τη ΔΕ και δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθούν μέσα στο 2004.

 

3. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Η αναλυτική καταγραφή των πεπραγμένων της Δ.Ε. της ΕΕΧ από ανάληψη, των καθηκόντων μέχρι και σήμερα κατά χρονολογική σειρά περιγράφεται στα παραρτήματα Α και Β

 

4. ΕΠΙΛΟΓΟΣ Τέλος, με βάση τα ανωτέρω σας υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕΧ έχει ανάγκη τη συμμετοχή όλων μας γιατί μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας στη ζωή και λειτουργία της ΕΕΧ μπορούμε να δώσουμε στο κλάδο μας τη θέση που του αρμόζει, να λύσουμε τα προβλήματά μας, να καταξιώσουμε την ΕΕΧ ως σύμβουλο του Κράτους, όργανο στην υπηρεσία της επιστήμης και του κοινωνικού συνόλου και για να γίνει η Ένωση μας πιο χρήσιμη, να ακουστεί η φωνή των Χημικών, να αναβαθμίσουμε την Χημική Επιστήμη, να γίνει η ΕΕΧ πιο χρήσιμη στην κοινωνία και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, να έχουμε μία και ενιαία Ένωση Ελλήνων Χημικών και όχι Ένωση Ελλήνων Χημικών των ολίγων ή μίας μόνο εξειδίκευσης.

 

Ο Απολογισμός εγκρίθηκε από τη ΔΕ στην 28 η Συνεδρίασή της

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΕ της ΕΕΧ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δρ. Μιχάλης Χάλαρης

 

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Σεπτέμβριος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30