Ανακοινώσεις

Ο λόγος για τους δυο μεταδιδακτορικούς Θεσσαλονικιούς φοιτητές του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Οι δυο ερευνητές Μιχάλης Τερζίδης και Σωτήρης Ευγενίδης είδαν τα ονόματα τους στον περιοδικό πίνακα νέων χημικών δίπλα από τα χημικά στοιχεία λίθιο και θάλλιο αντίστοιχα. Κάθε μήνα η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας ανακοινώνει 10 χημικά στοιχεία και τα ονόματα των 10 νέων Χημικών που τα συνοδεύουν, ενώ τα τελικά στοιχεία και τα ονόματα θα ανακοινωθούν στη Γενική Συνέλευση της IUPAC και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χημείας στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 21ης Ιανουαρίου 2019, ο Δρ. Μιχάλης Τερζίδης επιλέχθηκε στον Περιοδικό Πίνακα ως εκπρόσωπος του χημικού στοιχείου Λίθιο, ενώ στην ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2019 ο Δρ. Σωτήρης Ευγενίδης επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος του χημικού στοιχείου Θάλλιο. Μάλιστα, το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ αποτελεί το μοναδικό Τμήμα Χημείας ελληνικού Πανεπιστημίου που ερευνητές του περιλαμβάνονται στον Περιοδικό Πίνακα!

https://www.fm100.gr/media/single/vaftisan-me-ta-onomata-toys-ta-himika-stoiheia-thallio-kai-lithio-ta-logia-tis-polis?fbclid=IwAR0RVBd2Ez-ik77VVzhMbHfuypniSPH-Pw4KWSFoxQ1hUzgcrgb1NPGWYIo

Tο Athens Science Festival επιστρέφει για 6η χρονιά, από τις 3 έως τις 7 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Χημικών συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά.

----------------------------

Πειράματα οξειδοαναγωγής

Ελάτε να δούμε μαζί την αντίδραση μεταξύ ιωδικού καλίου και θειώδους νατρίου που διέπεται από εναν μηχανισμό που έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί χρονικά την εμφάνιση του τελικού έγχρωμου προϊόντος (ιώδιο), κάνοντας την αντίδραση πολύ εντυπωσιακή. Μαζί θα παρατηρήσουμε και την οξείδωση του οξαλικού οξέος από όξινο διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, που είναι περίπτωση αυτοκατάλυσης, αφού ένα από τα προϊόντα της αντίδρασης δρα ως καταλύτης. Στην αρχή ο αποχρωματισμός του διαλύματος είναι αργός και με την πάροδο του χρόνου επιταχύνεται. Και ακόμα, πειράματα και παιχνίδι με την εξάχνωση ξηρού πάγου!

Ημέρες Συμμετοχής: 03/04/2019

Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χημικών, Σχολείο Αυγουλέα- Λιναρδάτου

Υπεύθυνοι : Γιάννης Καλαμαράς : Χημικός, Γιώργος Κοτσαυτης : Χημικός,

----------------------------

Καλλυντικά και Χημεία

Χημεία στην καθημερινή ζωή! Πως μπορούμε να παρασκευάσουμε κρέμες και σαπούνια με υλικά που μπορούμε να βρούμε μέσα στο σπίτι μας.

Ημέρες Συμμετοχής:04/04/2019, 06/04/2019

Διοργάνωση:Ένωση Ελλήνων Χημικών

Υπεύθυνος: Μαρίνος Ιωάννου:Καθηγητής Χημείας

----------------------------

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

http://www.athens-science-festival.gr/programme/

Κατηγορία Ανακοινώσεις
Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ