Δελτία τύπου 15/3/2018

15 Μαρτίου - Διεθνής Ημέρα Δικαιωμάτων των Καταναλωτών

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και το Επιστημονικό Τμήμα Τροφίμων της (ΕΕΧ), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Δικαιωμάτων των Καταναλωτών, δηλώνουν την σταθερή τους υποστήριξη, ανάδειξη και προσπάθεια προστασίας αυτών των δικαιωμάτων, διότι η προστασία τους αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών, την βελτίωση της ατομικής και δημόσιας υγείας, της ασφάλειας, αλλά και της αύξησης του επιπέδου εμπιστοσύνης έναντι της αγοράς και των θεσμών που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της ανάπτυξης.

Εξετάζοντας την στάση της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, διαπιστώνεται ότι η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών αποτελεί στόχο και υποστηρίζεται με συνεχείς οδηγίες και παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο.

Η πολυπλοκότητα των θεμάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών στον 21ο αιώνα απαιτεί την διαμόρφωση ενός προφίλ καταναλωτή με γνώση, κριτική ικανότητα και ευαισθησία έναντι του ανθρώπου, του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος. Στην διαμόρφωση αυτού του πολίτη-καταναλωτή η Επιστήμη της Χημείας μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, προσφέροντας το απαραίτητο γνωστικό πλαίσιο για την καλλιέργεια ορθής καταναλωτικής συνείδησης, τόσο σε ότι αφορά στη διαχείριση των καταναλωτικών προτύπων και των φυσικών πόρων, όσο και στον έλεγχο και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του καταναλωτή.

Η ΕΕΧ, με τον διττό της ρόλο του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας και του επιστημονικού φορέα που μεταξύ των σκοπών του έχει την προάσπιση του κοινωνικού συμφέροντος, προασπίζεται με κάθε πρόσφορο επιστημονικό τρόπο τα δικαιώματα των καταναλωτών, προς όφελος της κοινωνίας. Για τον σκοπό αυτό μετέχει με εκπροσώπους σε επιτροπές και παρεμβαίνει για την διασφάλιση και την βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, καθώς και την προστασία από απάτες και δόλιες πρακτικές.

Τέλος, εκτιμώντας ότι η γνώση είναι δύναμη, επιδιώκει με κάθε πρόσφορο τρόπο την παροχή ενημέρωσης και πληροφόρησης στο ευρύ κοινό, ώστε οι καταναλωτές να οδηγούνται σε συνειδητές επιλογές, με σεβασμό στην διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Ιανουάριος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31