Δελτία τύπου 21/3/2018

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) 52 χρόνια μετά την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού με λύπη διαβλέπει ότι η εξάλειψη των διακρίσεων που οφείλονται στο φύλο, στο χρώμα, στην ιδεολογία, στην ελευθερία επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

Με δεδομένη την μεγάλη προσφυγική κρίση της εποχής, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα, και η οποία ενεργοποιεί αντανακλαστικά ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας το μήνυμα της 21ης Μαρτίου πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για την χάραξη στρατηγικής και την επίλυση των κρίσεων. Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα 8 τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση της αβεβαιότητας για το μέλλον και εργασιακή ανασφάλεια δημιουργώντας προϋποθέσεις εκκόλαψης ρατσιστικών φαινομένων και καθιστώντας την ανάγκη ριζικής αντιμετώπισης τους αδιαμφισβήτητη.

Η ΕΕΧ υποστηρίζοντας σταθερά την ισότητα όλων των ανθρώπων, τα ίσα δικαιώματα, τον σεβασμό στην ζωή κάθε μορφής και στην διαφορετικότητα θεωρεί υποχρέωση της έναντι της κοινωνίας να καταθέσει τις απόψεις της επιχειρώντας να συμβάλει στην αποδοχή αυτών των βασικών αρχών.

  • Η εκπαίδευση αποτελεί τον ζωτικό χώρο στον οποίο καλλιεργείται ο σεβασμός στην ζωή. Η μελέτη του φυσικού κόσμου και των επιστημών, παράλληλα με τις κοινωνικές επιστήμες, παρέχει τα απαιτούμενο εκπαιδευτικό πλαίσιο και την αναλογία για την πληρότητα που η ποικίλη έκφραση της ζωής και η διαφορετικότητα, ως νόμος της φύσης διασφαλίζει.
  • Η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση αποτελούν ικανές και αναγκαίες συνθήκες, για την άρση της αβεβαιότητας και του φόβου περιθωριοποίησης των ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που οδηγούν σε στροφή προς ακραίες ομαδοποιήσεις και μισαλλόδοξες πρακτικές, οι οποίες έχουν δυσοίωνα αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη.
  • Το κράτος δικαίου που αποδίδει στους πολίτες ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και ίσες δυνατότητες προσωπικής ανέλιξης με βάση την αξία αποτελεί την καλύτερη παραδειγματική προσέγγιση για τον σεβασμό της ισότητας.

Η ΕΕΧ προσεγγίζει τα φαινόμενα της εκδήλωσης ρατσιστικών στάσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη με ανησυχία και ευαισθησία και είναι πάντα στη διάθεση της κοινωνίας και της πολιτείας, ώστε να συμβάλλει στην εκπαίδευση για έναν κόσμο όπου όλα τα λουλούδια έχουν ίσες ευκαιρίες να ανθίσουν.

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Ιούλιος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31