Δελτία τύπου 11/3/2010

11 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

Η 11η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1995 ως η Πανελλήνια ημέρα Χημείας. Όχι όμως μόνο ως ημέρα γιορτής. Για τη χημική επιστημονική κοινότητα η αποτελεί κάθε φορά αφετηρία συλλογισμού και οραμάτων με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της συνεισφοράς της Χημείας στο κοινωνικό σύνολο.

Τα οφέλη από την επιστήμη της Χημείας στο κοινωνικό σύνολο, στη τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη είναι παγκοίνως γνωστά.
 
Το ίδιο γνωστές είναι και οι αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία που προέκυψαν από την αλόγιστη ανάπτυξη που χαρακτήρισε τον προηγούμενο αιώνα δίνοντάς της πολλές φορές ένα στίγμα που δε της αξίζει.

Δε της αξίζει γιατί η Χημεία είναι εκείνη η επιστήμη που μελετάει την ίδια τη ζωή και τις μεταβολές της από το μακρόκοσμο μέχρι το μικρόκοσμο. Ερμηνεύει τη δομή του φυσικού κόσμου αλλά και των κινδύνων που το απειλούν. Εφοδιάζει με γνώση όχι μόνο τον θετικό επιστήμονα αλλά και τον αυριανό πολίτη  γιατί η κατανόησή της είναι το όχημα για την ανάπτυξη της συνείδησης που οφείλει να έχει ο πολίτης του 21ου αιώνα προκειμένου να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με επιτυχία την περιβαλλοντική και τις καταναλωτικές κρίσεις και της δυνατότητας να μετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων. Η Χημεία συντελεί καθοριστικά στη διαμόρφωση κοσμοαντίληψης.
Στα πλαίσια της ανάπτυξης των Επιστημών η εξέλιξη της επιστήμης της Χημείας και κυρίως των χημικών εφαρμογών ήταν, και συνεχίζει να είναι, ραγδαία. Η επίδραση των εφαρμογών της Χημείας σε κάθε τομέα που σχετίζεται με τη ζωή, την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον είναι τεράστια.

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στην εξέλιξη των υλικών (νανοτεχνολογία, πλαστικά, ελαστικά, κράματα,  μονωτικά, χρώματα, τεχνητές υφάνσιμες ύλες), των φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, χημειοθεραπευτικά), των καυσίμων, των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών, στην ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και των φαρμάκων, στην επιβάρυνση, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν στην σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύουν τον κεντρικό ρόλο της Πράσινης Χημείας που έχει στο νέο παραγωγικό μοντέλο στην Πράσινη Ανάπτυξη. 


Ο εορτασμός της Πανελλήνιας ημέρας Χημείας αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της τεράστιας αξίας  της Χημείας, της δύναμης δημιουργίας του σύγχρονου κόσμου, και του μεγάλο έργο που έχουν επιτελέσει οι έλληνες χημικοί έχουν προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στον άνθρωπο, στην επιχείρηση, στο περιβάλλον και τον τόπο.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30