Δελτία τύπου 13/6/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα παραπέμπει κατΆ ανάγκη στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ζωή (όχι μόνο η ανθρωπότητα) στον πλανήτη μας, που είναι η κλιματική αλλαγή και του οποίου προβλήματος βιώνουμε μόνο την αρχή του. Ο κυκλώνας έπεται.
Όμως η Παγκοσμιοποίηση έχει άλλες προτεραιότητες... Τη διεκδίκηση του πλούτου, την πάταξη της τρομοκρατίας, την απογυμνωμένη από ανθρωπισμό ασφάλεια του ανθρώπου - πολίτη. Και ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ; Αυτός αφήνεται να αντιμετωπιστεί «αύριο» από τα παιδιά μας – αν δεν τα αφανίσει.
Σε ακαδημαϊκό και επιστημονικό επίπεδο διλήμματα δεν υπάρχουν. Στον συντοπίτη μας, από τον Πολιχνίτο, Χημικό Μηχανικό Σεβαστό Μοιρασγεντή και στην διεθνή ομάδα του απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ για την τεκμηρίωση των προβλέψεων τους για την κλιματική αλλαγή. Υψίστη τιμή για τον ίδιο, τους γονείς του, τον τόπο μας. Όμως δεν αρκούν τα συγχαρητήρια, των οποίων, ως επιστημονικός φορέας δεν φειδόμαστε. Τιμή ουσιαστική για τον Σεβαστό Μοιρασγεντή και για την επιστήμη θα είναι να υιοθετηθούν, έστω και τώρα, από τις κυβερνήσεις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές. Τότε μόνο θα είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον για την ασφάλεια του ανθρώπου.
Η χώρα μας έχει ήδη υπερβεί κατά πολύ το όριο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που επιτρέπει το πρωτόκολλο του Κιότο. Προφανώς ο οικονομικός ανταγωνισμός προηγείται στα ενδιαφέροντά μας, έστω και αν για την υπέρβαση θα πληρώσουμε ως χώρα γενναίο πρόστιμο.
Η λύση διαφαίνεται στα λεγόμενα του Σεβαστού Μοιρασγεντή. «Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ότι το κλίμα αλλάζει εξ αιτίας της δικής μας καθημερινής δραστηριότητας. Και να μιλήσουμε σε όσους δεν το καταλαβαίνουν».
Το να αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα αυτά με ρητορική διάσταση δεν ωφελεί. Πρέπει η πολιτεία να εισάγει, ως προτεραιότητα, δυναμική εφαρμόσιμη περιβαλλοντική πολιτική και εμείς, ως πολίτες να την απαιτήσουμε.

Για τη Δ.Ε.του Ε.Ε.Χ./Π.Τ.Β.Αιγαίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΝΙΑΤΗΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30