Δελτία τύπου 7/4/2005

Δελτίο Τύπου

«Την ενίσχυση του ΕΦΕΤ μέσω περαιτέρω στελέχωσης του με έμπειρο επιστημονικό δυναμικό καθώς και την υποστήριξη του έργου του ΕΦΕΤ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όλους τους συναρμόδιους φορείς» ζητά η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα στον τομέα των τροφίμων.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών(ΝΠΔΔ), θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους, με 81 χρόνια παρουσία στα ελληνικά και διεθνή δρώμενα, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της, συνεχίζει- σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που της έχει δώσει ο νομοθέτης- την προσπάθειά της να μεριμνά για την ενημέρωση της κοινής γνώμης με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο για θέματα της αρμοδιότητάς της, όπως η βελτίωση και η προστασία της παραγωγής, η βελτίωση της προστασίας των προϊόντων, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία του καταναλωτή, εκλαϊκεύοντας και βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των σχετικών θεμάτων και προβλημάτων, διαφυλάσσοντας όμως την εγκυρότητα και τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία.

Η ΕΕΧ εργαζόμενη προς αυτή την κατεύθυνση επισημαίνει ότι η προστασία του καταναλωτή επιτυγχάνεται κύρια με τη διάθεση ποιοτικών προϊόντων στην αγορά τροφίμων και ποτών. Ο ΕΦΕΤ έχει κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Η ΕΕΧ επιδιώκει την αποτελεσματικότητα στον τομέα αυτό μέσω της ενίσχυσης του Θεσμικού πλαισίου, των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΦΕΤ και θεωρεί ότι δεν είναι εύλογο να αποτελεί, ακόμα και σήμερα, αντικείμενο αμφισβήτησης και αντιπαράθεσης ο ΕΦΕΤ και η λειτουργία του υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης.

H λειτουργία του ΕΦΕΤ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης αποτελεί μία ορθολογική και πλήρως τεκμηριωμένη επιλογή της Πολιτεία η οποία ολοκληρώθηκε με την ΚΥΑ 052/11-05-2004. Ορισμένοι από τους λόγους που τεκμηριώνουν την ορθότητα της απόφασης αυτής, είναι οι ακόλουθοι:
• Ο ΕΦΕΤ ιδρύθηκε και λειτουργεί με σκοπό αφενός την προστασία της δημόσιας υγείας, μέσω της υιοθέτησης προδιαγραφών και της διενέργειας ελέγχων για τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων, και αφετέρου την προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή. Συνεπώς, ο ΕΦΕΤ εύλογα εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η πλέον αρμόδια υπηρεσία για την υλοποίηση της πολιτικής για την προστασία των καταναλωτών στην χώρα μας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρωτοβουλία ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων ( EFSA ) ξεκίνησε από την Διεύθυνση Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
• Ο ΕΦΕΤ ιδρύθηκε με στόχο τον συντονισμό και την καθοδήγηση των ελέγχων, που διενεργούνται από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, και αφορούν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων. Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ αφορούν όλα τα στάδια μετά την πρωτογενή παραγωγή, για την οποία είναι αρμόδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Δηλαδή, ο ΕΦΕΤ συντονίζει τους ελέγχους σε όλα τα στάδια της παρασκευής - μεταποίησης, της συσκευασίας, της αποθήκευσης, της διακίνησης και εν τέλει της διάθεσης προς πώληση στον καταναλωτή των νωπών ή επεξεργασμένων τροφίμων. Διενεργεί, επίσης, ελέγχους στα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Είναι λοιπόν προφανές ότι ο ΕΦΕΤ ορθώς εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου πλην της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ανήκουν και οι αρμοδιότητες ελέγχου αφενός των περισσότερων καταναλωτικών αγαθών που κυκλοφορούν στην αγορά (μέσω της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου) και αφετέρου των μεταποιητικών επιχειρήσεων – βιομηχανιών (μέσω της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΧ θεωρεί ότι η πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ περί δημιουργίας ενός οργανισμού ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων, ο οποίος θα υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν είναι επίκαιρη και δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία πρόταση ορθολογική και αποτελεσματική.

¶ποψη της ΕΕΧ είναι ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση των συστηματικών ελέγχων της πρωτογενούς παραγωγής καθώς και την κατεύθυνση της υποστήριξης των αγροτών και της συνεχούς παρακολούθησης των ορθών πρακτικών στο αγρόκτημα. Στην παρούσα φάση δε εκτιμάται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει την αναγκαία υποδομή, το στελεχιακό δυναμικό, την τεχνογνωσία και τους μηχανισμούς για να διεξάγει αποτελεσματικά ελέγχους στην αγορά και στις επιχειρήσεις (μικρές ή μεγάλες) που επεξεργάζονται ή διακινούν τρόφιμα.

Η ΕΕΧ επισημαίνει ότι το έργο του ΕΦΕΤ είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, λόγω των επιστημονικών εξελίξεων και των νέων δεδομένων που συνεχώς προκύπτουν στο πεδίο της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων διατροφής, σε διεθνές επίπεδο. Διεθνώς δε τονίζεται η αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των συναφών ειδικοτήτων (χημικών, κτηνιάτρων, γεωπόνων, ιατρών, μικροβιολόγων κ.ο.κ.) για να επιτευχθεί η διεπιστημονική προσέγγιση θεμάτων που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές και κτηνοτροφικές πλευρές), τις βιομηχανικές διεργασίες που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην χημική σύνθεση και στην μικροβιολογική κατάσταση του τροφίμου, την διενέργεια των απαραίτητων χημικών, μικροβιολογικών και οργανοληπτικών ελέγχων και την αξιολόγηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, την εκτίμηση και αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία του καταναλωτή κ.ο.κ.

Συνεπώς, η ΕΕΧ θεωρεί απαραίτητη:
• την περαιτέρω στελέχωση του ΕΦΕΤ με το σύνολο του προβλεπόμενου επιστημονικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων
• την ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΦΕΤ με όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και ιδιαίτερα με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι δεν έχει ανταποκριθεί δεόντως
• την ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΦΕΤ με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας
• την προβολή της καλής και αποτελεσματικής συνεργασίας του ΕΦΕΤ με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο υποστηρίζει ενεργά και αποτελεσματικά τον φυσικοχημικό έλεγχο της μεγάλης πλειονότητας των υπό εξέταση δειγμάτων καθώς και τις διαδικασίες αξιολόγησης των κινδύνων.

Η ΕΕΧ επισημαίνει ότι ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας και ως το αρμόδιο όργανο εκπροσώπησης των χημικών της χώρας -οι οποίοι επί πολλές δεκαετίες έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα με στόχο τον έλεγχο και την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων διατροφής- προτίθεται να συμβάλλει στην ενεργή υποστήριξη του έργου του ΕΦΕΤ, ώστε να αναβαθμιστούν τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων διατροφής.

Η ΕΕΧ δεν αγωνίζεται για τα παραπάνω θέματα δρώντας ως «συντεχνιακός φορέας» αλλά σε εκπλήρωση του θεσμικού ρόλου της αγωνίζεται ώστε να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο, το φυσικό περιβάλλον, το περιβάλλον εργασίας από εκείνους που δεν έχουν τις αναγκαίες επιστημονικές γνώσεις για να αναλάβουν τις επαγγελματικές ευθύνες για θέματα χημικού ελέγχου, χημικής έρευνας και τεχνολογίας, χημικής εκπαίδευσης και οργάνωσης των χημικών υπηρεσιών του κράτους.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30