Δελτία τύπου 14/7/2004

Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση με την Ελληνική κοινωνία και τους κοινωνικούς δημοκρατικούς θεσμούς της, η Κυβέρνηση προώθησε προς Ψήφιση το Σχέδιο Νόμου για «το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τροποποίηση του Ν. 2928/2001 για τις εγκληματικές οργανώσεις και άλλες διατάξεις».

Όμως το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αφορά σε δευτερεύουσα νομοθετική ρύθμιση. Αφορά στην ουσία των δημοκρατικών ελευθεριών και της θεσμικής συνταγματικής τάξης της χώρας. Αφορά σε ζητήματα πολιτισμού και εθνικής κυριαρχίας γι' αυτό και η εσπευσμένη προώθησή τουαποτελεί ουσιώδη παραβίαση της δημοκρατικής τάξης.

Όσον αφορά στην ουσία του σχεδίου, πρόκειται για ενίσχυση των κατασταλτικών διατάξεων του αποκαλούμενου τρομονόμου.
Αυτή η αντίληψη για τη δημόσια τάξη περιστέλλει τις ατομικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

Η αντίληψη όμως που περιστέλλει τα δημοκρατικά δικαιώματα προκειμένου να πατάξει την τρομοκρατία, όχι μόνο δεν την περιορίζει, αλλά την τροφοδοτεί. Η θέσπιση όλο και αυστηρότερης νομοθεσίας δεν οδηγεί σε εξάλειψη της τρομοκρατίας αν δεν αναζητηθούν τα αίτια που οδηγούν σ' αυτήν.

Οι αποφάσεις πλαίσια της Ε.Ε. και τα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση, των ατομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης προβλέπει την παράδοση και υπόπτων προ της άσκησης ποινικής δίωξης και τη δυνατότητα έκδοσης ημεδαπών.

Επιπλέον με τις νέες διατάξεις κατά της τρομοκρατίας εισάγεται η έννοια του ατομικού τρομοκράτη, οριζόμενη με βάση τις συνθήκες τέλεσης μιας πράξης και του σκοπού του δράστη, τίθεται κατώτατο όριο ποινής το οποίο επαυξάνει τις ισχύουσες ποινές, επιμηκύνεται η παραγραφή, τιμωρείται δε η οικονομική και υλική ενίσχυση προς οργανώσεις που ενδέχεται να Θεωρηθούν τρομοκρατικές (π.χ. Παλαιστινιακές οργανώσεις).

Σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οι λαοί έχουν κατακτήσει ένα νομικό πολιτισμό και δημοκρατικές ελευθερίες από τις οποίες όχι μόνο δεν μπορεί να υποχωρήσουμε αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε.

Για το λόγο αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Καλούμε όλες τις Κυβερνήσεις της Ευρώπης και όλα τα Θεσμικά
όργανα της Ε.Ε. να μην υποχωρούν στις επιθυμίες και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.
Οι λαοί της Ευρώπης έχουν την δυνατότητα και την επιθυμία να ζήσουν σε μια περιοχή της γης που θα Θεμελιώνεται στη δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, στα ατομικά δικαιώματα και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και ισότιμης συνεργασίας για όλους τους λαούς της γης.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30