Δελτία τύπου 9/6/2004

Δελτίο Τύπου ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 
Δελτίο Τύπου ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«…ΑΘΡΟΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ…»

τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Μιχάλης Χάλαρης

το Σάββατο 5 Ιουνίου 2004 στη συζήτηση – ενημέρωση με θέμα:

“Ευρώπη - Ελλάδα -Περιβάλλον 2004. Οι επιλογές μας”

η οποία πραγματοποιήθηκε στο “Κτήμα Μικελίνα” στην Παλλήνη στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Χημικών σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υπό την αιγίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου Παλλήνης και με συντονιστή τον κ. Γ. Αρβανίτη, Αντιπρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ε.Ε.Χ.

 

Επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι για την αντιμετώπιση των κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων απαιτείται μια ευρύτατη συμμαχία φορέων και δυνάμεων που χωρίς ηγεμονική διάθεση θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο Σύλλογος Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο Δήμος Παλλήνης διαμόρφωσαν ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Ως πρώτης προτεραιότητας στόχους μας αποφασίστηκε να αναδείξουμε την δημιουργία των κατάλληλων θεμελιωδών θεσμικών προϋποθέσεων – εργαλείων για την ανάπτυξη των στρατηγικών, των μέτρων και των επιμέρους δράσεων.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Θ. Γκοτσόπουλος χαιρέτισε την εκδήλωση αναφερόμενος στην κοινή δράση θεσμικών και επιστημονικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων η οποία απαιτείται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Μιχάλης Χάλαρης ανέφερε ότι οι Χημικοί θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης για επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Τόνισε ότι θεμελιώδης αρχή μας είναι ότι το περιβάλλον απαιτεί κοινή δράση :θεσμικών φορέων (Τ.Α.,), επιστημονικών φορέων (χημικοί, περιβαλλοντολόγοι, τεχνικοί & νομικοί), μη κυβερνητικές οργανώσεις (π.χ. ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS), ενώσεις και κινήσεις πολιτών. Η απόφαση για κοινή δράση ευρύτερων δυνάμεων της κοινωνίας, της επιστήμης, της οικολογίας στα πλαίσια αρχών αυτή ακριβώς την αρχή υπηρετεί. Επίσης ανέπτυξε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας στην κατεύθυνση της αειφορίας προτείνοντας μεταξύ άλλων:

· Στο σχέδιο ευρωπαϊκού Συντάγματος η βιωσιμότητα πρέπει να αναγνωρίζεται ως βασική απαίτηση για την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

· Δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος χωριστά από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, με αποφασιστικές αρμοδιότητες και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου.

· Δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency – EPA) όπως υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές αλλά και λοιπές αναπτυγμένες χώρες

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας κ. Β. Μαρκαντώνης τόνισε την συνάρτηση όλων των θεμάτων περιβάλλοντος με τις γνώσεις Χημείας και εξέφρασε την ανάγκη της συνεργασία των κοινωνικών φορέων και των επιστημονικών οργανώσεων ως μόνη βιώσιμη λύση.

Ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Ν. Χρυσόγελος επεσήμανε την ανάγκη για αλλαγή των μοντέλων παραγωγής και την προσαρμογή της διοίκησης σε καινούργιες ανάγκες.

Στην εκδήλωση είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους οι πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η UNEP-MAP (ΟΗΕ – Πρόγραμμα προστασίας της Μεσογείου) σε γενικά ερωτήματα σχετικά με τη δράση τους σε θέματα περιβάλλοντος στο Ευρωκοινοβούλιο και με τις βασικές τους θέσεις σε αυτά.

Η κ. Tatiana Hema Διευθύντρια της UNEP-MAP στον OHE, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Προγράμματος Δράσης για τη Μεσόγειο (Mediterranean Action Plan) και στο συντονισμό δράσεων των Μεσογειακών χωρών με στόχο την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των υδάτινων πόρων.

Η Γενική Γραμματέας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Β. Τσέτση τόνισε με σθένος τη σημασία των περιβαλλοντικών θεμάτων και την αναγκαιότητα εκπροσώπησης από την Ελλάδα της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το στέλεχος της Ν.Δ. και πρώην υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Γ. Μουρμούρης τόνισε την ανάγκη για κινητοποίηση και για υιοθέτηση νοοτροπίας συνεργασίας και συμμετοχής. Την εκδήλωσε τίμησε με την παρουσία του ο κ. Ν. Έξαρχος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Τέλος ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ν. Στεφανίδης ανέφερε τη σημασία της ειρήνης ως πρώτιστο αγαθό για την εξασφάλιση της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μαγνησίας κ. Ρ. Ζήση, η οποία επεσήμανε ότι η ορθολογική διαχείριση γης με σεβασμό στο περιβάλλον, συμβάλλει ουσιαστικά στην αειφόρο ανάπτυξη μιας χώρας. Γραπτό χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Μ. Στρατάκης και Σ. Ματζαπετάκης ο οποίος ευχήθηκε η Χημεία, «η κορώνα των επιστημών» όπως έλεγε και ο Παλαμάς, να γίνει η ατμομηχανή της αναβάθμισης του Περιβάλλοντος στον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη. Τέλος ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Γ. Ηλιόπουλος ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ότι η προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να είναι συνεχής και οργανωμένη τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος ήταν αυτή η ευρύτερη συμμαχία των θεσμικών φορέων, επιστημονικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων χωρίς ηγεμονική διάθεση να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Και επιτευχθεί.

 

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30