Δελτία τύπου 29/4/2004

Πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών για τη Διδασκαλία της Χημείας στο Λύκειο

Επιστολή προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπ΄όψιν:
Κας Μαριέττας Γιαννάκου, Υπουργού
Κου Γεωργίου Καλού, Υφυπουργού


Θέμα: Πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών για τη Διδασκαλία της Χημείας στο Λύκειο

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.), στα πλαίσια του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το ΥΠ.Ε.Π.Θ. για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διατυπώνει πρόταση για την θέση του μαθήματος της Χημείας αναφορικά με:

(α) το ωρολόγιο πρόγραμμα των δύο τελευταίων τάξεων του Γενικού Λυκείου,

(β) τη συμμετοχή της Χημείας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και

(γ) τα εργαστήρια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Ε.Ε.Χ. ως θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους, (Ν. 1804/88), ζητά να μελετηθεί προσεκτικά η πρόταση της.

Α. Το μάθημα της Χημείας Γενικής Παιδείας να διδάσκεται για 2 ώρες / εβδομάδα στη Β ΄ Λυκείου.

Στην περίπτωση που διατηρηθεί το σύστημα των κατευθύνσεων για τη Β΄Λυκείου, να γίνει ενοποίηση Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης και να διατηρηθεί το πρόγραμμα της Θετικής κατεύθυνσης ώστε να εξυπηρετηθεί η ορθή λειτουργία του προγράμματος σπουδών που έχει προταθεί για τη Γ΄ Λυκείου, το οποίο και προβλέπει κοινή κατεύθυνση Φυσικών και Τεχνολογικών Σπουδών.

Β. Το μάθημα της Χημείας στη Γ ΄ Λυκείου να είναι υποχρεωτικά διδασκόμενο σε τρίωρη τουλάχιστον βάση και εξεταζόμενο Πανελλαδικά για όλους τους υποψήφιους των Θετικών και Τεχνολογικών Σχολών, των Σχολών Επιστημών Υγείας και Τροφίμων, των Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των αντιστοίχων Τμημάτων των Τ.Ε.Ι.

Γ. Σε όλες τις τάξεις Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου, να εισαχθεί μία εργαστηριακή ώρα.

Βασικοί λόγοι για την διεκδικούμενη αποκατάσταση του μαθήματος της Χημείας στη θέση που κατείχε και κατέχει ως μάθημα, στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των Ευρωπαiκών χωρών, κρίνονται οι εξής:

1. Το γνωστικό υπόβαθρο Χημείας είναι απαραίτητο εφόδιο τόσο για τον μελλοντικό επιστήμονα, όσο και για τον μελλοντικό πολίτη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει, κρίνει και λαμβάνει αποφάσεις για πολλά από τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει στην καθημερινή του ζωή.

2. Η ολοκληρωμένη γνώση Χημείας είναι αναγκαία για την εισαγωγή σε άλλα γνωστικά αντικείμενα, αφού αποτελεί το απαραίτητο υπόβαθρό τους (π.χ. Βιολογία).

3. Πρέπει να προωθηθεί η υλοποίηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, ως αναγκαιότητας για την πληρέστερη κατανόηση των γνωστικών τους αντικειμένων. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν τα 2500 σχολικά εργαστήρια, που απορρόφησαν πολύ μεγάλα κονδύλια για την δημιουργία τους.

4. Η Χημεία είναι αναγκαίο μάθημα υποδομής και διδάσκεται στα πρώτα εξάμηνα 180 και πλέον Τμημάτων της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. Είναι αντιπαιδαγωγικό και πρακτικά αδύνατο να διδάσκεται σε 1ωρη βάση το πειραματικής φύσεως - βασικό μάθημα της Χημείας.

Με βάση την πρότασή σας για τη δημιουργία Επαγγελματικών Λυκείων, θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τις σκέψεις σας, ώστε να σας προσκομίσουμε και εμείς τις προτάσεις μας, που αφορούν τις ειδικεύσεις τις σχετιζόμενες με τη Χημεία.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία και διευκρίνιση η Ε.Ε.Χ, είναι πρόθυμη να συνεργασθεί άμεσα μαζί σας.

Κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι την τελευταία πενταετία υπήρξε πλήθος ενεργειών για περιγραφή και στηλίτευση της αδιανόητης υποβάθμισης του μαθήματος της Χημείας όπως:

α) Ψηφίσματα της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της Ε.Ε.Χ.

β) Αποφάσεις-ψηφίσματα διαμαρτυρίας από Τμήματα όλων των Α.Ε.Ι και πολλών Τ.Ε.Ι.

γ) Επιστολές διαμαρτυρίας Προέδρων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

δ) Ανοικτό ψήφισμα διαμαρτυρίας υπογεγραμμένο από 4500 επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων.

ε) Επερωτήσεις Βουλευτών της προηγούμενης Βουλής, από όλο το πολιτικό φάσμα, που εντόπιζαν το πρόβλημα της υποβάθμισης της Χημείας και ζητούσαν την άμεση λύση του.

στ) Άρθρα στον ημερήσιο τύπο.

Για όλες αυτές τις ενέργειες αλλά και τις θέσεις της Ε.Ε.Χ. μπορούμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά παρέχοντας όλο το υλικό το οποίο η Ε.Ε.Χ. διαθέτει.

Μετά Τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δρ Μ. ΧΑΛΑΡΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δρ Γ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30