Δελτία τύπου 16/6/2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Οι Χημικοί στη Τέχνη - Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

"Οι Χημικοί στη Τέχνη"

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.Χ

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ε.Ε.Χ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε Πανελλήνια έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών των συναδέλφων Χημικών στην ιστορική αίθουσα του Αλατζά Ιμαρέτ από τις 11 Απριλίου έως τις 4 Μάιου.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έκθεσης αυτής στην οποία συμμετείχαν 35 καλλιτέχνες με τίτλο « Οι Χημικοί στην τέχνη» έγκειται στην συνύπαρξη έργων από τους τομείς των εικαστικών , της φωτογραφίας , και της λογοτεχνίας με προβολές και ζωντανά δρώμενα σε μια πρωτότυπη και πολυεπίπεδη παρουσίαση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 11 Απριλίου παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της Πόλης, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Α. Γυφτόπουλου, του κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών κ. Φιλιππίδης, του Προέδρου του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ κ. Παπαδογιάννη και πλήθος συναδέλφων.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους συνάδελφοι Χημικοί που διαπρέπουν σε άλλους εκτός Χημείας τομείς όπως ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας , η διαιτολόγος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής κ. Βέφα Αλεξιάδου και η τραγουδίστρια Ειρήνη Κουρδάκη. Η συντονίστρια της εκδήλωσης Σ. Αγγελοπούλου καλωσόρισε τους παρισταμένους και ιδιαίτερα τους συναδέλφους εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετέχουν στην έκθεση αυτή με τα έργα τους, αλλά και με την παρουσία τους οι περισσότεροι, από κάθε γωνιά της χώρας, την Κρήτη το Ναύπλιο, τη Μυτιλήνη , την Φλώρινα την Πρέβεζα, τον Πειραιά το Βόλο, την Αθήνα και βέβαια την Θεσσαλονίκη.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Νεολαίας κ. Α. Γυφτόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι "η διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης μετέτρεψε την πρόταση του Π.Τ σε καλλιτεχνική πραγματικότητα. Για τρεις εβδομάδες στο χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ οι Θεσσαλονικείς μπορούν να παρακολουθήσουν μια γοητευτική αισθητική περιήγηση με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης"

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Πλαστήρας
τόνισε την "ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση να υποδέχεται στην Θεσσαλονίκη, φιλόξενο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, πόλη που συχνά ξέρει να παίρνει πρωτοβουλίες και στηρίζει εκδηλώσεις σαν κι’αυτήν, συναδέλφους Χημικούς που για πρώτη φορά προβάλλουν Πανελλήνια στον ιστορικό αυτό χώρο δείγματα των καλλιτεχνικών τους δημιουργιών. Η έκθεση αυτή, σαν πολιτιστικό γεγονός εκτός από την αυτονόητη καλλιτεχνική της αξία εμπεριέχει και μια ακόμη διάσταση. Αυτή της επικοινωνίας με τους συναδέλφους εκείνους που πέρα από τις επιστημονικές τους επιδόσεις προσπαθούν μέσα από το έργο τους να μας μεταδώσουν τις ευαισθησίες τους. Ετσι στο λιγοστό ελεύθερό τους χρόνο ζωγραφίζουν, φωτογραφίζουν, γράφουν, συλλέγουν, δημιουργούν. συμμετέχοντας σε όλους σχεδόν τους τομείς της τέχνης. Θα πρέπει όλοι μας να δεχθούμε ότι οι επιδόσεις αυτές αποτελούν μια άσκηση καταγραφής συναισθημάτων και προπαντός αποτυπώνουν τους κραδασμούς κάθε ευαίσθητης οντότητας που έχει την δύναμη αλλά και την χαρά να τα δημοσιοποιήσει".

Ο κ. Πλαστήρας κατέληξε λέγοντας ότι "το έργο των συναδέλφων που με την έκθεση αυτή τιμάται και γίνεται γνωστό στο ευρύτερο κοινό, δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς να βρούμε την δύναμη να τους μιμηθούμε και να τους ακολουθήσουμε στην πορεία της προσφοράς και της αγάπης στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας".

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας τονίζοντας "Με την πεποίθηση πως ότι καλό υπάρχει μέσα μας το οφείλουμε στους γονιούς και τους δασκάλους μας. θέλω αφού σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να την μεταφέρω στη μνήμη εκείνων των δασκάλων μου, που στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μ΄έκαναν να αισθάνομαι περήφανος να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας".

Η κ. Βέφα Αλεξιάδου μετέφερε την χαρά της καθώς και του συζύγου της, Κώστα Αλεξιάδη, πρώην καθηγητή της Αναλυτικής Χημείας στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ, που βρίσκεται πάλι μαζί μας, στην Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η Χημεία που σπούδασε στο Πανεπιστήμιό μας αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή συνέχιση των σπουδών της στην Αμερική πάνω στην υγιεινή των τροφών και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη και γενικότερα στην σημερινή της επαγγελματική δραστηριότητα.
Σήμερα που είναι γνωστή σε όλα τα νοικοκυριά ως διαιτολόγος, συγγραφεύς και εκδότρια μεγάλου αριθμού βιβλίων μαγειρικής με συγκίνηση θυμάται τα φοιτητικά της χρόνια και τους καθηγητές της που που τις μετέδωσαν τόσες γνώσεις σχετικές με την επιστήμη της Χημείας.

Τόσο ο Πρόεδρος του Π.Τ όσο και η Γ. Γραμματέας και συντονίστρια της εκδήλωσης θύμισαν ότι
" ενώ σήμερα είναι για όλους μας μέρα χαράς, η σκέψη μας στρέφεται στους συνανθρώπους μας του ΙΡΑΚ που υποφέρουν από μια ωμή επέμβαση στην εθνική τους κυριαρχία".

Σ’ αυτόν τον υπερήφανο Λαό που υποφέρει και έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια αποφασίστηκε να διατεθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις του καταλόγου της έκθεσης σαν ένα μικρό δείγμα της αγάπης μας και της συμπάθειάς μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα μουσικό πρόγραμμα με την συνάδελφο Ειρήνη Κουρδάκη που με τους συνεργάτες της τραγούδησε για μας,τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη και του Μίμη Πλέσσα.
Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση με ένα καταπληκτικό μπουφέ με νοστιμιές, προσφορά της Βέφας Αλεξιάδου.

Τέλος η οργανωτική επιτροπή παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των καλεσμένων. των χορηγών και των εκθετών, στο κέντρο ΜΙΛΗΤΟΣ.

Στην έκθεση εκτός των διακεκριμένων καλλιτεχνών Μίμη Πλέσσα, Βέφας Αλεξιάδου, Βασίλη Βαφέα και Ειρήνης Κουρδάκη συμμετείχαν ως εκθέτες οι συνάδελφοι:

Α ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Ελένη Βοσκάκη, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Κωνσταντίνα Γκιέγκιου, Αθανάσιος Διόλατζης, Ελισάβετ Θεσσαλονικέως, Γιώργος Καρφάκης, Αγάπη Λάκκα, Μαρία Πάστρα, Νικολέτα Τσουνάκη, Φωτεινή Φραγκιαδάκη, Άρτεμις Σουλτογιάννη, Δημήτρης Χρυσαφίδης

Β. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Στέλλα Αγγελοπούλου, Αθανάσιος Βαλαβάνης, Αντώνης Διαμαντίδης, Θωμάς Καλέας, Ηλίας Κουρτζής, Αριστοτέλης Παυλίδης, Βασίλης Πλαστήρας, Μιράντα Ξεπαπαδάκη, Αφροδίτη Ραφαήλ

Γ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Απόστολος Μαρούλης, Μάξιμος-Πλάτων Μαυρόπουλος, Αθανάσιος Οικονόμου, Δημήτρης Σταμοβλάσης

Δ. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Αναστάσιος Βάρβογλης, Μανώλης Γκαγκάκης, Αλέξανδρος Κορτσάρης, Αγγελική Σαραντάκου

Ε. ΘΕΑΤΡΟ – ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Ευαγγελία Βαρέλλα, Νίκος Μανούδης, Παναγιώτης Προύντζος

Κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις, με διαλέξεις στον ίδιο χώρο :

• Την Κυριακή 13 Απριλίου η επικ καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Βαρέλλα με θέμα:
"Χημεία και πολιτιστική κληρονομιά"

• Την Τετάρτη 16 Απριλίου ο αναπλ. καθηγητής κ. Απόστολος Μαρούλης με θέμα:
"Χημεία και φωτογραφία"

• Την Κυριακή 20 Απριλίου ο Καθηγητής κ. Αναστάσιος Βάρβογλης με θέμα :
"Χημικοί λογοτέχνες"

Με στόχο την γνωριμία και την προβολή στο ευρύτερο κοινό των επιδόσεων των συναδέλφων στον τομέα των καλλιτεχνικών δημιουργιών από το Π.Τ εκδόθηκε καλαίσθητος πολυσέλιδος κατάλογος που περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους δημιουργούς και απαραίτητες διευκρινήσεις ώστε οι επισκέπτες της έκθεσης να απολαύσουν και να χαρούν τα έργα που εκτέθηκαν.