Εκπαιδευτικά Νέα 22/5/2007

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

“ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ Εργαλεία για την Επίτευξη της Εργαστηριακής Αξιοπιστίας”
Κύκλος 4ος

Στα πλαίσια αυτά, η HellasLab ξεκίνησε κύκλο σεμιναρίων με θέματα που σχετίζονται με τη μετρολογία και τη διαπίστευση ως εργαλεία για την επίτευξη της εργαστηριακής αξιοπιστίας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τρεις κύκλοι σεμιναρίων (Ιούνιο, Νοέμβριο 2003 και Δεκέμβριο 2005) των πέντε ημερών, με μεγάλη επιτυχία.

Μετά την εκδήλωση αυξημένου ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο εν λόγω σεμινάριο και την εμπειρία που αποκομίσθηκε με την επαφή με στελέχη της εργαστηριακής κοινότητας και επεξεργασία των θεμάτων και αιτημάτων που έθεσαν, η HellasLab αποφάσισε τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δράσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη σε βάθος κατανόηση των εργαλείων και μεθόδων διασφάλισης της εργαστηριακής αξιοπιστίας, μέσω της διεξοδικής συζήτησης σε case-studies και παραδείγματα που συναντώνται στην συνήθη εργαστηριακή πρακτική.

Στα πλαίσια αυτά, προγραμματίζει τη διεξαγωγή του τέταρτου κύκλου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 11/06 – 15/06/2007. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 35 άτομα, θα ακολουθηθεί δε απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Στο νέο αυτό κύκλο σεμιναρίων προβλέπεται η εξειδίκευση του προγράμματος μαθημάτων και της θεματολογίας, ώστε να καλυφθούν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν εξειδικευμένες απαιτήσεις διαφόρων τομέων στις μετρήσεις, δοκιμές και διακριβώσεις. Για το λόγο αυτό, μετά από ένα πρώτο κοινό γενικό κύκλο μαθημάτων, το σεμινάριο θα συνεχίσει σε δύο παράλληλες διακριτές ενότητες, η μία από τις οποίες θα εστιαστεί στα προβλήματα της χημικής μετρολογίας (περιλαμβάνοντας και άλλους συναφείς τομείς), ενώ η 2η θα αφορά περισσότερο φυσικές μετρήσεις, διακριβώσεις και δοκιμές.

Η HellasLab έχει διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και διδακτέας ύλης τόσο όσον αφορά στις γενικές αρχές για την επίτευξη αξιόπιστης μέτρησης, όσον και σε εξειδικευμένα θεματικά πεδία. Η επιμορφωτική δράση έχει την απαιτούμενη διάρκεια ώστε να καλυφθούν επαρκώς όλα τα θέματα (5 ημέρες, 40 ώρες διδασκαλίας συνολικά). Οι παρεμβάσεις γίνονται από άτομα με αποδεδειγμένη γνώση και μεγάλη πρακτική εμπειρία στις θεματικές περιοχές που εισηγούνται. 
Οι βασικές θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν είναι:

  1. Βασικές Έννοιες – Ορισμοί – Ορολογία της Ποιότητας
  2. Σύντομη εισαγωγή στη μέτρηση και τη μετρολογία
  3. Γενικά για τη διακρίβωση
  4. Διακρίβωση και ιχνηλασιμότητα
  5. Στατιστική με εφαρμογή στη μετρολογία
  6. Γενικά για την αβεβαιότητα στις μετρήσεις
  7. Αβεβαιότητα στις διακριβώσεις
  8. Ανάπτυξη παραδειγμάτων για την εκτίμηση της αβεβαιότητας στις διακριβώσεις
  9. Αβεβαιότητα στις φυσικές δοκιμές
  10. Ανάπτυξη παραδειγμάτων για την εκτίμηση της αβεβαιότητας στις φυσικές δοκιμές
  11. Διεργαστηριακά – Δοκιμές Ικανότητας
  12. Δειγματοληψία
  13. Χημική Ανάλυση και Στατιστική - Εφαρμογές Χημειομετρίας
  14. Κατηγορίες μεθόδων χημικής ανάλυσης
  15. Επικύρωση μεθόδων
  16. Επαλήθευση μεθόδων
  17. Ιχνηλασιμότητα – διακρίβωση και αξιοπιστία και συγκρισιμότητα αποτελεσμάτων χημικών αναλύσεων
  18. Υλικά Αναφοράς
  19. Ενόργανη ανάλυση και αξιοπιστία χημικών αναλύσεων
  20. Εσωτερικός Έλεγχος Ποιότητας - Διαγράμματα Ελέγχου
  21. Εισαγωγή στις Χημικές Αναλύσεις και Αβεβαιότητα
  22. Διαδικασία Εκτίμησης της Αβεβαιότητας στις Χημικές Αναλύσεις
  23. Ανάπτυξη παραδειγμάτων για την εκτίμηση της αβεβαιότητας σε χημικές αναλύσεις.
  24. Εσωτερικές Διακριβώσεις και έλεγχος εξοπλισμού

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξειδικευμένη ανάπτυξη των θεμάτων μέσα από παραδείγματα που συναντώνται στην εργαστηριακή πρακτική.

Το σεμινάριο αυτό, για μεν τα εργαστήρια, είναι υψηλού επιπέδου έγκυρη κατάρτιση του προσωπικού τους και απόκτηση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας με μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη, για δε τους εκπαιδευόμενους, μοναδική επιμόρφωση η οποία δεν παρέχεται σήμερα στην Ελλάδα ούτε σε πανεπιστημιακό επίπεδο και εξειδίκευση σε τομείς με ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Επισημαίνεται, ότι η οικονομική κάλυψη της συμμετοχής των στελεχών των Εργαστηρίων στο σεμινάριο, για μεν του Δημόσιου Τομέα αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για πολλά προγράμματα (π.χ. ΑΚΜΩΝ) για δε του Ιδιωτικού Τομέα μπορεί να καλυφθεί από σχετικό πρόγραμμα (π.χ. ΛΑΕΚ) του ΟΑΕΔ.

Πληροφορίες και εγγραφές στη ιστοσελίδα (www.hellaslab.gr) ή επικοινωνώντας με τη Γραμματεία της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων (τηλ.: 2107233140, Fax: 2107233173)

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30