Εκπαιδευτικά Νέα 2/6/2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ : «Η Χημεία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μια Επιστήμη υπό περιορισμό»

«Η ΧΗΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΑΖΩΤΟ. ΔΕΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΚΑΨΕΙ ΚΑΙΓΕΤΑΙ»
τόνισε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Καλός

τη Τετάρτη 2 Ιουνίου 2004 στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών στην ημερίδα-συνέντευξη τύπου με θέμα:

«Η Χημεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Μια επιστήμη υπό περιορισμό»

Είναι γνωστό σε όλους όσους αγωνιούν και ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά πράγματα ότι το μάθημα της Χημείας στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα υφίσταται έναν ιδιότυπο διωγμόΚανένας μαθητής δεν εξετάζεται πανελλαδικά τη Χημεία στα πλαίσια της Γενικής Παιδείας . Για τη Χημεία που είναι το παράθυρο στον κόσμο που μας περιβάλλει δεν βρέθηκε χώρος μεταξύ των εννέα εξεταζομένων μαθημάτων.

Αν η Χημεία Γενικής Παιδείας είναι σημαντική ως εφόδιο για τον υπεύθυνο πολίτη-καταναλωτή που φιλοδοξεί να βγάλει στην κοινωνία το Λύκειο, ως μάθημα Κατεύθυνσης είναι προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία 180 Πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ στα οποία διδάσκεται και για τα οποία προαπαιτούνται γνώσεις Χημείας.

Η δυνατότητα που δίνει το σημερινό σύστημα στους υποψήφιους φοιτητές αυτών των τμημάτων να εισέρχονται έχοντας εξεταστεί 5 φορές στα Μαθηματικά, 4φορές στη Φυσική, 2 φορές στην Ιστορία, 2 φορές στη Γλώσσα, 1 φορά στα Αρχαία, 1 φορά στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και καμία φορά στη Χημεία, έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη λειτουργία αυτών των τμημάτων. Οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που συναντούν αυτοί οι φοιτητές δεν έχουν μόνο προσωπικό κόστος, αλλά συμπαρασύρουν πτωτικά και το επίπεδο της εκπαίδευσή όλων.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Καλός, ο οποίος επιβεβαίωσε την ήδη εκφρασμένη άποψή του για τη σημασία του μαθήματος της Χημείας και το κυβερνητικό ενδιαφέρον. Σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του ανέφερε ότι όποια γνώση αποδεικνύεται ωφέλιμη και αναγκαία στην πράξη είναι εγκληματικό να απορρίπτεται, όπως η Χημεία από το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα. Ακόμη για άλλη μια φορά διαβεβαίωσε ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί η Χημεία θα πάρει τη θέση που της αξίζει και στην επεξεργασία του προγράμματος σπουδών η ΕΕΧ θα κληθεί να συμμετάσχει ως θεσμοθετημένος εταίρος του ΥΠΕΠΘ.

Στην ημερίδα εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις από την υποβάθμιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Χημείας από εκπροσώπους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ όλης της χώρας, αλλά και από παραγωγικούς φορείς.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Καθ. Α. Ανδρεόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Χημεία είναι αναπόσπαστο συστατικό των Τεχνολογικών Επιστημών και η έλλειψή της μηδενίζει τη δυνατότητα έρευνας.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής της ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Καθ. Ε. Κυρανάς αναφέρθηκε στις αξεπέραστες δυσκολίες που συνάντά το ΤΕΙ, στο οποίο το 40% των ωρών αφορά Χημικά μαθήματα, με τους φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν καθόλου γνώσεις Χημείας με συνέπεια την υποβάθμιση των σπουδών , αλλά και την ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων στους φοιτητές ,όπως απαξίωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ο Πρόεδρος του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ Καθ. Κ.Μερτής αναφέρθηκε στη σημασία της επιστήμης της Χημείας χαρακτηρίζοντας την ως την πλέον κεντρική και ισορροπημένη που παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη θυγατρικών επιστημών. Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η Χημεία ερμηνεύει φαινόμενα, προσφέρει απαραίτητες γνώσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για το ζην αλλά και για το ευ ζην. Ανέφερε επίσης το πρόβλημα των νεοεισαγομένων φοιτητών Χημικών Τμημάτων που στερούμενοι πιστοποιημένες γνώσεις Χημείας καθυστερούν τις σπουδές τους εγείροντας κοινωνικά και επιστημονικά θέματα. 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Δ. Φουντουκάκος
 αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης των προγραμμάτων σπουδών στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ανάγκες αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να επιτύχουμε το οικονομικό και τεχνολογικό θαύμα.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Γ. Καλομοίρης είπε ότι το Λύκειο δεν θα παρέχει ποτέ ολοκληρωμένη εκπαίδευση στους μαθητές αν λείπουν οι γνώσεις Χημείας.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Γ. Ηλιόπουλος επισήμανε το ρόλο της Χημείας για όλα τα θέματα αιχμής, όπως η πρόληψη των επικίνδυνων ουσιών, οι αρχές πρόληψης της ρύπανσης, η τεχνολογία διαχείρισης αποβλήτων, η πράσινη Χημεία και τόσα άλλα καθώς και την ανάγκη η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας κ. Β. Μαρκαντώνης τόνισε την άμεση συνάρτηση όλων των θεμάτων περιβάλλοντος με τις γνώσεις Χημείας.

Τη συμπαράστασή τους στην ανησυχία της ΕΕΧ και της επιστημονικής κοινότητας εξέφρασε με γραπτό του μήνυμα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Α. Κακλαμάνης.
Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Καθ. Κ. Πούλος και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθ. Τ. Αλμπάνης και ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Κονταξής ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη της διδασκαλίας της Χημείας για την ανάπτυξη των τεχνολογικών Επιστημών.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων τις οποίες απάντησαν ο Πρόεδρος της ΕΕΧ, κ.Μ.Χάλαρης, η Πρόεδρος του Επιστημονικού Τμήματος Παιδείας και Χημικής Εκπάιδευσης κ. Β. Σινάνογλου και ο Γ.Γ. της ΕΕΧ κ. Γ.Δημόπουλος.

Η ΕΕΧ επιδιώκει να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της Χημείας για τη ζωή και το περιβάλλον και να καταδείξει ότι το αίτημα για αποκατάσταση του μαθήματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μας αφορά όλους.

 

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30