Επαγγελματικά Νέα 11/10/2005

Σχέδιο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού προτύπου EN ISO 22000 για τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με τις αρχές HA

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης και η
Τεχνική Επιτροπή Τροφίμων ΕΛΟΤ σας προσκαλεί στην
ΕΣΠΕΡΙΔΑ - Συνάντηση εργασίας με θέμα το

«Σχέδιο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού προτύπου EN ISO 22000 για τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με τις αρχές HACCP »

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 και ώρα 16.00 στην ΕΕΔΕ
Λ. Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων Κ. Πατήσια Αθήνα

Κύριοι χρήστες του προτύπου, οι επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων

Η παραγωγή και διάθεση ασφαλών τροφίμων στον καταναλωτή διασφαλίζεται με την ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων από τις επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων.

Η διασφάλιση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τις συνδυασμένες προσπάθειες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αλυσίδα τροφίμων από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, την παραγωγή ζωοτροφών, την παραγωγή πρώτων υλών, τη βιομηχανία τροφίμων, τη χονδρική και λιανική πώληση, την εστίαση και την τροφοδοσία μέχρι τον καταναλωτή.

Στην προσπάθεια αυτή καλούνται να συνεισφέρουν και οι επιχειρήσεις προμηθευτές τους όταν ενδέχεται να υπάρχει εισαγωγή κινδύνου για την ασφάλεια τροφίμων ή συνθηκών που να την επηρεάσουν όπως προμηθευτές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κτηνιατρικών φαρμάκων, συστατικών, προσθέτων, συσκευασιών, καθαριστικών, απολυμαντικών, εξοπλισμών ή υπηρεσιών μεταφοράς, αποθήκευσης, καθαριότητας και απολύμανσης.

Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1416 και εξελίξεις με εκπόνηση νέου προτύπου πιστοποίησης των συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων

Ο ΕΛΟΤ ανταποκρίθηκε στην ανάγκη των επιχειρήσεων τροφίμων και των ενδιαφερομένων στην Ελλάδα, για κοινώς αποδεκτές απαιτήσεις για τις δραστηριότητες διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων με την έκδοση του προτύπου πιστοποίησης

ΕΛΟΤ 1416 το 2000, με τίτλο:

« Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων – Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου ( HACCP ) ».

Το πρότυπο αυτό εφαρμόζεται ήδη από πολλές επιχειρήσεις τροφίμων σε Ελλάδα και Κύπρο ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με άλλα πρότυπα συστημάτων διαχείρισης όπως το πρότυπο για την ποιότητα το ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001, με ή χωρίς πιστοποίηση.

Το υπό εκπόνηση Διεθνές και ταυτόχρονα Ευρωπαϊκό Πρότυπο 22000 με τίτλο « Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων – Απαιτήσεις » , με καταληκτική ημερομηνία ψήφισης την 3 Νοεμβρίου 2004, αφορά στις επιχειρήσεις τροφίμων και τις σχετικές επιχειρήσεις στο Ευρωπαϊκό και διεθνές θεσμικό πλαίσιο και ενδεχομένως να αποτελέσει το αυριανό πρότυπο πιστοποίησης για τα συστήματα HACCP , σε παγκόσμια κλίμακα.

Αναλογίες και αλλαγές

Το Ελληνικό πρότυπο, προάγγελος στην Ελλάδα του υπό εκπόνηση διεθνούς και Ευρωπαϊκού προτύπου, περιγράφει με σαφήνεια τις απαιτήσεις για το σύνολο των δραστηριοτήτων και μέτρων που διασφαλίζουν την παραγωγή ασφαλών τροφίμων, εστιάζει στα προαπαιτούμενα προγράμματα υγιεινής σε συνδυασμό με το σχέδιο HACCP και στην «απόδειξη» της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητάς των με σχετικά αρχεία.

Στην παγκόσμια αγορά, η αναγνώριση του ρόλου κάθε επιχείρησης και της θέσης της στην αλυσίδα τροφίμων είναι θεμελιώδης για την εξασφάλιση επαρκούς επικοινωνίας ώστε η αλυσίδα τροφίμων να διαθέσει ασφαλή τρόφιμα στον καταναλωτή.

Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα, με την αμοιβαία ανταλλαγή σχετικών δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των εταίρων της ασφάλειας τροφίμων, δηλαδή των επιχειρήσεων της αλυσίδας τροφίμων, των προμηθευτών τους και των αρχών.

Στο νέο πρότυπο, οι καθιερωμένες αρχές HACCP εφαρμόζονται με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων, τη λειτουργία συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων ανά κίνδυνο και την παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας των μέτρων, είτε μέσω του σχεδίου HACCP είτε μέσω των λειτουργικών προαπαιτούμενων προγραμμάτων.

Ελληνική συμμετοχή στην εκπόνηση του Ευρωπαϊκού και διεθνούς προτύπου

Ο ΕΛΟΤ συμμετέχει ενεργά στην εκπόνηση του προτύπου ΕΝ ISO 22000, προτείνει αλλαγές και βελτιώσεις και πρωτοστατεί στην έγκαιρη έκδοσή του για την εναρμόνιση των απαιτήσεων για τις επιχειρήσεις και σε παγκόσμια κλίμακα και σε όλη την έκταση της αλυσίδας τροφίμων από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τον καταναλωτή.

Τον Ιούλιο του 2003, η Τεχνική Επιτροπή Τροφίμων του ΕΛΟΤ διοργάνωσε με επιτυχία την 1 η Συνάντηση εργασίας για το αρχικό σχέδιο ISO 22000, όπου εκφράστηκε η κατά αρχήν αποδοχή του σχεδίου και επισημάνθηκαν τα σημεία για αλλαγή ή βελτίωση.

Σήμερα, πιστεύουμε ότι η έκδοση του ΕΝ ISO 22000 ως κοινά αποδεκτού προτύπου πιστοποίησης για τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων μπορεί αντιμετωπίσει υπάρχουσες συγχύσεις για τα συστήματα HACCP, τη μονομερή επιβολή στην αλυσίδα τροφίμων ειδικών συστημάτων πιστοποίησης και να αυξήσει την αξιοπιστία και την προστιθέμενη αξία/οφέλη των συστημάτων και της πιστοποίησή τους.

Σκοπός της εσπερίδας-συνάντησης εργασίας

• η ενημέρωση για το σχέδιο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ ISO 22000 « Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων – Απαιτήσεις » με καταληκτική ημερομηνία ψήφισης την 3 Νοεμβρίου 2004 και

• η έκφραση των απόψεων των ενδιαφερομένων στην Ελλάδα.

 

Η εσπερίδα απευθύνεται σε

• επιχειρήσεις τροφίμων, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες στην αλυσίδα τροφίμων

• αρχές ελέγχου τροφίμων

• εργαστήρια τροφίμων

• συμβούλους επιχειρήσεων

• οργανισμούς πιστοποίησης και διαπίστευσης

• καταναλωτές

• ακαδημαϊκά ιδρύματα

• επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις

 

ΕΣΠΕΡΙΔΑ - Συνάντηση εργασίας με θέμα το

«Σχέδιο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού προτύπου EN ISO 22000 για τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με τις αρχές HACCP »

την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 και ώρα 16.00

στην ΕΕΔΕ Λ. Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων Κ. Πατήσια Αθήνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σχέδιο

16:00 - 16:30

Εγγραφές

 

16 : 30 - 17:00

Παρουσίαση σχεδίου ΕΝ ISO 22000 για τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων

 

17:00 – 17:30

Υπάρχουν «νέες απαιτήσεις» για τις επιχειρήσεις τροφίμων;
Τι αλλάζει σε σχέση με το Ελληνικό πρότυπο πιστοποίησης
ΕΛΟΤ 1416.

17:30 – 18:00

Προτεινόμενα σχόλια από Επιτροπή Τροφίμων ΕΛΟΤ

18:00 – 18:30

Συζήτηση

 

18:30 – 19:00

Διάλειμμα

19:00 – 19.30

Συμπεράσματα από την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων κατά ΕΛΟΤ 1416

19.30 – 20.00

Ανάγκες πληροφόρησης για την εφαρμογή του ΕΝ ISO 22000
από τις επιχειρήσεις τροφίμων και οδηγοί εφαρμογής

 

20.00 - 21.30

Ανοικτή συζήτηση με θέμα
«Συστήματα διαχείρισης και ασφάλεια τροφίμων»

 

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάρτιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31