Συνεργασία Χημικών για την Ένωση Ελλήνων Χημικών 28/11/2011

Ανακοίνωση - Νέα λίστα Βαρέων & Ανθυγιεινών

Ανακοίνωση της "Συνεργασίας" σχετικά με τη νέα λίστα των ΒΑΕ

Συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Εργασίας έδωσε μόλις πρόσφατα στη δημοσιότητα τη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στην οποία παραμένει το επάγγελμα του Χημικού.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕΧ αγωνίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για να κρατά διαρκώς σε εγρήγορση τα όργανα της ΕΕΧ, σε στιγμές που πολλοί αντιμετωπίζανε με ανεξήγητο εφησυχασμό το όλο θέμα. Ο κλάδος μας μέσα από τις ενέργειές του και τη συνεχή ανάδειξη των ΒΑΕ σε ύψιστης σημασίας ζήτημα πέτυχε τελικά μια δικαίωση, καθώς το επάγγελμα του Χημικού παραμένει στα ΒΑΕ.

Παρά το γεγονός πως η  κατάθεση του πορίσματος από την αρμόδια επιτροπή, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων, έχει γίνει εδώ και ένα εξάμηνο, η ανακοίνωση της λίστας έγινε μόλις πριν λίγες ημέρες. Αυτή η καθυστέρηση μας δίνει την εικόνα μιας …εν κρυπτώ ζύμωσης στους κόλπους του εν λόγω υπουργείου, κάτι που αποδεικνύεται και από τη τελική λίστα, η οποία μπήκε στο κρεβάτι του προκρούστη και μάλιστα με κριτήρια οικονομικά και όχι εργασιακά.

Θέση της παράταξής μας αποτελεί η προτεραιότητα στην υγεία και ασφάλεια του εργαζόμενου όπως αυτή εξασφαλίζεται από τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Όμως, σε καμία χρονική στιγμή της διαδικασίας αναθεώρησης, δε φάνηκε ότι η πολιτική ηγεσία προχωράει στην αναθεώρηση με βάση τη παραπάνω αρχή, αλλά προχώρησε σε μια «επί χάρτου» προσέγγιση του ζητήματος χωρίς να λάβει υπόψη της την ελληνική πραγματικότητα και τη σχεδόν μηδενική, εν τοις πράγμασι, εξέλιξη στην προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Βέβαια, καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν το ενδιαφέρον τους καθώς:

  • Σκοπός του θεσμού των ΒΑΕ δεν είναι η «δωροδόκηση» του εργαζόμενου για να μην απαιτεί διασφάλιση υγιεινών και ασφαλών συνθηκών εργασίας.
  • Έχει ιδιαίτερη σημασία, η ΕΕΧ να συμμετέχει στη διαρκή (πια) επιτροπή των ΒΑΕ, καθώς ανάλογης σημασίας είναι και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων χρόνων σε ΒΑΕ, ο οποίος αν δεν αποδοθεί εξορθολογισμένα θα αποτελέσει άλλη μια κλοπή των αποθεματικών των ταμείων.

 

«Συνεργασία Χημικών για την ΕΕΧ»

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30