Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων 4/4/2011

Πρόταση του ΠΣΧΒ - άρση ανισοτήτων ΤΕΑΙΤ

Η πρόταση του συλλόγου για άρση ανισοτήτων στο ΤΕΑΙΤ

Προς

1. Δ.Τσιόγγα

Προέδρου  ΤΕΑΙΤ

Οδός Μάρνη 22 , 104 33, Αθήνα

2. Γ.Λαζαράκη

Δ/ντη Ε΄Δ/νσεως ΤΕΑΙΤ

Χρ.Λαδά 1 , 105 61, Αθήνα

 

Κοινοποίηση

1.Α.Δρέττα

   Γενική Γραμματέα Υπ.Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

   Οδός Σταδίου 29, 101 10, Αθήνα

2.Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης Υπ.Εργασίας & Κοιν.Ασφάλισης Τμήμα Β

    Οδός Σταδίου 29, 101 10, Αθήνα

 

ΘΕΜΑ : «Άρση των ανισοτήτων μεταξύ των τριών κατηγοριών ασφαλισμένων του  Τ.Ε.Α.Χ. και την ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών  ».

 

Σχετικό :α)το υπ΄αρ. πρωτ. 1518/28.02.2011 έγγραφoτου Συνδέσμου Συνταξιούχων Χημικών ΤΕΑΧ.

 

      Αξιότιμη κα Τσιόγγα

Σχετικά με την πρόταση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Χημικών ΤΕΑΧ για άρση των ανισοτήτωνμεταξύ των τριών κατηγοριών ασφαλισμένων του  Τ.Ε.Α.Χ. και την ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχώνκαι λαμβάνοντας υπ’όψιν την απάντηση της Δ/νσης Αναλογιστικών μελετών, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

·      Πάγια θέση του Π.Σ.Χ.Β. ,όπως έχει εκφραστεί σε όλες τις έγγραφες τοποθετήσεις μας ,είναι η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και  παροχών .

·      Αυτό σημαίνει ότι είμαστε θετικοί μόνον στις προτάσεις που στηρίζονται σε αυτήν την αρχή και λαμβάνουν υπ’όψιν ότι οι  Ιδιωτικοί Υπάλληλοι είναι αυτοί που με τις εισφορές τους στο μέγιστο ποσοστό που δίδουν από ιδρύσεως του ταμείου, στηρίζουν και ουσιαστικά χρηματοδοτούν τις συντάξεις του Ταμείου, ενώ παράλληλα έχουν υποστεί κατάφορη αδικία σε ότι αφορά την ανταποδοτικότητα  .

·      Επίσης από την απάντηση της Δ/νσης Αναλογιστικών Μελετών γίνεται φανερό ότι  το έλλειμμα Ισοζυγίου ειδικά για τους Δ.Υ. είναι ιδιαίτερα υψηλό (μόλις 75% αναπλήρωση των υποχρεώσεων ) συγκρινόμενο με τις αντίστοιχες εισφορές των Ιδ. Υπαλλήλων (που φτάνουν ως και 118% ποσοστό αναπλήρωσης υποχρεώσεων ).

·      Οποιαδήποτε πρόταση μεταβολής των δεδομένων απονομής συντάξεων δεν πρέπει να επηρεάζει μακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα του Ταμείου.

Βάσει των ανωτέρω και ως απάντηση στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης του ΤΕΑΙΤ συνοψίζουμε στις κάτωθι προϋποθέσεις   :

1.      Η καταβολή συντάξεων με ποσοστό 25% στους πριν την 1/1/1993 ασφαλισμένους χημικούς Ιδιωτικούς Υπαλλήλους (ΙΥ) ως και στους ήδη συνταξιούχους, να αρχίσει άμεσα, διότι είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν πληρώσει τις μεγαλύτερες εισφορές στο ταμείο όλα τα προηγούμενα χρόνια, και είναι αυτοί που τόσα χρόνια στήριξαν το ταμείο και υπέστησαν την μεγαλύτερη αδικία σε ότι αφορά την ανταποδοτικότητα.

2.      Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (ΔΥ) που είναι ήδη συνταξιούχοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν το 16% επί των συνταξίμων αποδοχών τους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

3.      Οι πριν την 1/1/1993 ασφαλισμένοι χημικοί Δ.Υ. και Ελεύθεροι Επαγγελματίες (ΕΕ) να ξεκινήσουν να πληρώνουν την εισφορά 10% επί των συνταξίμων αποδοχών άμεσα.

4.      Οι εξερχόμενοι σε σύνταξη ΔΥ μετά την εφαρμογή του νέου μέτρου να λαμβάνουν το αναλογούν ποσοστό μετά από τουλάχιστον μία πενταετία, αντίστοιχα οι Ε.Ε. μετά τριετία. Αυτό θα συνεισφέρει στο να δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες αποθεματικό και να μην επιβαρυνθεί επί πλέον το ταμείο και τα αποθεματικά του, μιας και οι εισφορές των συναδέλφων αυτών ήταν χαμηλότερες και αναντίστοιχες προς τις λαμβανόμενες συντάξεις- ιδιαίτερα των ΔΥ- και τα αντίστοιχα ισοζύγια τους ελλειμματικά, όπως απεικονίζεται σε όλα τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.

5.      Το ηλικιακό καθεστώς συνταξιοδότησης να είναι το ίδιο για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων χημικών, όπως αυτό ορίζεται και στο καταστατικό του ταμείου, διότι σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται και πάλι προνομιακή μεταχείριση ενός κλάδου ασφαλισμένων –των ΔΥ- έναντι των άλλων κλάδων.

Πιστεύουμε ότι οι απόψεις μας αυτές θα συνεισφέρουν στο να λυθεί με τις λιγότερες αναταράξεις το θέμα της ανταποδοτικότητας, πάγιο αίτημα του συλλόγου μας, και να αρθεί η αδικία σε βάρος των μελών μας.

Μετά τιμής,

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Χ.Β.

 

 

 

            Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ                                    ΦΩΤΗΣ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑΣ

 

 

Κοιν.

-    Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ)

-    Σύνδεσμος Συνταξιούχων Τ.Ε.Α.Χ.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάρτιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31