Σύνδεσμος Συνταξιούχων Τ.Ε.Α.Χ 25/8/2021

Νίκος Φριλίγκος

Πριν από λίγο καιρό έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφος και φίλος Νίκος Φριλίγκος. Μετά από λαμπρές σπουδές, υποτροφίες και μετεκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μετά από ένα μικρό διάστημα που εργάστηκε στη ΔΕΗ και στο ΕΚΕΦΕ «Δημοκριτός» ο Νίκος Φριλίγκος κλήθηκε στις αρχές του '70 να βάλει τα θεμέλια της Χημικής Ωκεανογραφίας στο νεοσυσταθεν Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών (ΙΩΚΑΕ). Το ΙΩΚΑΕ στεγάζονταν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (ΕΟΥΔΑ) στον Άγιο Κοσμά. Μέχρι τότε η Ωκεανογραφία ήταν άγνωστη ακόμη και ως έννοια στην Ελλάδα. Εκείνες τις ηρωικές εποχές χωρίς έστω στοιχειώδη υποδομή, σε χώρους τελείως ακατάλληλους (μικρά χαμηλοτάβανα δωματιάκια που χρησίμευαν ως βοηθητικοί χώροι από την ΕΟΥΔΑ) άρχισε σιγά σιγά να αναπτύσσεται η Χημική Ωκεανογραφία υπό την καθοδήγηση του Νικου Φριλιγκου. Η απόκτηση ενός πρωτοποριακού για την εποχή οργάνου, του Technicon CSM-6 για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό των θρεπτικών αλάτων στο θαλασσινό νερό (που ήταν και η ειδικότητα του Νίκου Φριλίγκου) ήταν το πρώτο ακριβο απόκτημα, το «καμάρι» του ΙΩΚΑΕ. Την ανοδική εξέλιξη του ΙΩΚΑΕ ακολούθησε και ο ίδιος εξαντλώντας την ιεραρχία στην Έρευνα και Διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) όπως πλέον είχε μετεξελιχθεί το ΙΩΚΑΕ.

Για 35 χρονια μοιραζόμασταν τον ίδιο επαγγελματικό χώρο, το ίδιο γραφείο. Τον πρωτογνώρισα με μια πίπα που σπάνια αποχωρίζονταν, το χαρακτηριστικό του υπομειδίαμα που δύσκολα ερμηνεύονταν από κάποιον που δεν τον ήξερε καλά κι ένα κόκκινο MINI Cooper, απόλυτα συνυφασμένο με τη ροκ πλευρά του που όμως σπάνια έβγαινε στην επιφάνεια.

Φιλομαθής και ευρυμαθής, εργατικός και επίμονος, αφιερωμένος στην έρευνα διαβάζοντας ό,τι ξένο βιβλίο υπήρχε σχετικά με Ωκεανογραφία και Χημική Ωκεανογραφία, σπάνια εγκατέλειπε το μικρό δωματιάκι του, το βασίλειο του, πριν νυχτώσει.

Απαρέγκλιτες ηθικές αρχές και πίστη στην παράδοση από επιλογή χαρακτήριζαν τον Νίκο Φριλίγκο παρά το ότι γνώριζε και παρακολουθούσε όλες τις σύγχρονες τάσεις.

Η ευθυκρισία του σε θέματα ψυχολογίας πολλές φορές εξέπλησσε κάποιους που θεωρούσαν πως πίσω από τα μυωπικά γυαλιά λίγα πράγματα θα έπεφταν στην αντίληψη του.

Μερικές φορές η έλλειψη ψυχραιμίας από μέρους του εμπόδιζε κάποιους να δουν μια μεγαλοθυμία καλά κρυμμένη που όμως γίνονταν πράξη όταν επρόκειτο να αξιολογήσει υφισταμένους του.

Ο Μάιος στάθηκε πολύ σκληρός για την αγαπημένη του γυναίκα και τις δύο κόρες του. Το τέλος ήρθε τελείως απροσδόκητα. Όσοι ήμασταν κοντά του μείναμε αποσβολωμένοι.

Αποχαιρετούμε έναν συνάδελφο με ήθος, έναν αφοσιωμένο οικογενειάρχη, έναν καλό άνθρωπο. Πόσο μας λείπουν οι φιλοσοφημένες αλλά και παρηγορητικές κουβέντες του που συνήθως τέλειωναν με ένα γνωμικό, ρητό ή λαϊκή ρήση και ένα χαρακτηριστικό καλοκάγαθο γέλιο.

Παρηγοριά και παρακαταθήκη για την οικογένεια του ας ειναι η εντιμότητα και οι ηθικές αξίες με τις οποίες πορεύθηκε σ 'όλη του τη ζωή.

Φανή Βουτσινού-Ταλιαδούρη

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30