Κεντρ. & Δυτ. Μακεδονίας 7/2/2013

Κοινή ανακοίνωση φορέων των Χημικών Β.Ελλάδος για το άρθρο 55 του νομοσχεδίου ΥΠΑΑΤ

Κοινή ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΤ-ΕΕΧ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, του ΔΣ του Συνδέσμου Χημικών Βορείου Ελλάδος και της ΔΕ του ΠΣΧΒΕ/Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με το σχέδιο νόμου

«Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», του ΥΠΑΑΤ

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου διεξήχθη κοινή συνεδρίαση της ΔΕ του ΠΤΚΔΜ/ΕΕΧ, του ΔΣ του ΣΧΒΕ καθώς και της ΔΕ του ΠΣΧΒΕ/ΜΘ και εξέδωσαν από κοινού το παρακάτω δελτίο τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Χημικών Βορείου Ελλάδος και η ΔΕ του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων – Μακεδονίας - Θράκης, μετά από κοινή συνεδρίαση που διεξήχθη, 

εκφράζουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία που τέθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς διαβούλευση με τίτλο:

 «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

 

Συγκεκριμένα και όπως περιγράφεται στο άρθρο 55, δίδεται η δυνατότητα «και χημικών, μοριακών και μικροβιολογικών αναλύσεων τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν  δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις» σε  κατόχους πτυχίων Γεωπονικών Πανεπιστημίων της Ελλάδος και της αλλοδαπής με συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Πρόκειται για ένα άρθρο το οποίο, όπως διευκρινίζεται, δρα συμπληρωματικά προς το προεδρικό Διάταγμα 344/2000 (άρθρα 8 και 9 που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων).

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο έχει χαρακτήρα προστασίας συγκεκριμένων συντεχνιακών συμφερόντων, συντάχθηκε πρόχειρα και ζητούμε την απόσυρσή του.

 

 

Παράλληλα στην συζήτηση που προηγήθηκε ετέθησαν και άλλα ζητήματα που πιθανόν να αποτελέσουν τροφή για σκέψη εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της ΔΕ/ΚΥ για το θέμα του προς διαβούλευση σχεδίου νόμου:

 

Συμφωνήθηκε ότι πρόκειται για ένα σ/ν που προωθεί συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα είναι λάθος να προσπαθήσουμε στην παρούσα φάση να προβάλλουμε διεκδικήσεις του κλάδου μας, επιχειρώντας να αναιρέσουμε ένα συντεχνιακό νόμο προβάλλοντας κάποιο άλλο συντεχνιακό πρόβλημα. Θιγόμαστε όχι μόνο εμείς αλλά και άλλοι κλάδοι με τους οποίους πρέπει να δράσουμε συντονισμένα.

 

Πιθανόν αν θεωρηθεί σκόπιμο, μετά από γνωμοδότηση του ΕΤ τροφίμων, να διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός ότι εγκυμονεί κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων και κατ επέκταση για τη δημόσια υγεία.

 

Σε εργασιακό επίπεδο σχολιάστηκε το γεγονός το παρόν άρθρο αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή λογική που θεωρεί πως αυτό που λαμβάνεται υπόψη είναι η πιστοποιημένη εξειδίκευση, η σε βάθος γνώση και η εμπειρία στις αναλύσεις και ΟΧΙ το βασικό πτυχίο, οπότε η χρήση των όρων «Γεωπονικής» και «Γεωπονικών» είναι τουλάχιστον σκανδαλώδης.

Βέβαια, η σύγχρονη αντίληψη περί απασχόλησης πιθανόν να επιτάσσει την ευελιξία, δηλαδή την δυνατότητα ΕΝΑΣ υπάλληλος π.χ. γεωπόνος, να κάνει πέρα από τις εδαφολογικές μελέτες ή ό,τι άλλο είχε υπ ευθύνη του, τώρα ΚΑΙ χημικές, μοριακές και ό,τι άλλο θελήσει ο νομοθέτης, αναλύσεις.

 

Μνεία έγινε σαφώς και για τη σφαιρικότητα που αντιλαμβάνεται ο χημικός ένα αποτέλεσμα χημικής ανάλυσης, κάτι που ουδέποτε μπορεί να αποκτήσει κάποιος άλλος επιστήμονας, όσο καλή και αν είναι η εξειδίκευσή του. Η επιστήμη της Χημείας πρωτίστως ασχολείται με την Ανάλυση και τη Σύνθεση είναι κρίμα να αναφερόμαστε κάθε φορά στα απόλυτα αυτονόητα.

 

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Οι πρόεδροι

 

Π.Τ.Κ.Δ.Μ./Ε.Ε.Χ.                                             Σ.Χ.Β.Ε.                                 Π.Σ.Χ.Β.Ε.-Μ.Θ.

Βαφειάδης Ιωάννης                                       Ζουμπούλης Αναστάσιος             Βλάχος Ευάγγελος

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30