Ανακοινώσεις

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Επισυναπτόμενα θα βρείτε τα θέματα και τις απαντήσεις του 36ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας (ΠΜΔΧ).

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που εορτάζεται στις 22 Μαρτίου το Τμήμα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και η Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που τους διακατέχουν στα θέματα αυτά, δηλώνουν τα ακόλουθα:

O φετινός εορτασμός της πολύ σημαντικής για τον πλανήτη ημέρας συνεχίζει να βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του Ρωσικού στρατού στα εδάφη της Ουκρανίας.

Στη συγκυρία αυτή, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο ο ρόλος της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στον πλανήτη μας, τόσο για την ανθρώπινη ζωή όσο και για τη γη γενικότερα. Μεταξύ άλλων, η χρήση και συνεπώς η επάρκεια του νερού αποτελεί βασικό μέσο για την προφύλαξη των ανθρώπων από τη μετάδοση του ιού, αλλά και της επιβίωσης των προσφύγων και ιδίως αυτών που μένουν πίσω να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού αφορά στην επιτάχυνση των πρωτοβουλιών και δράσεων για την επίλυση της κρίσης νερού και της υγιεινής. Και επειδή το νερό μας επηρεάζει όλους, είναι ανάγκη όλοι μας να αναλάβουμε δράση.

Αυτό σημαίνει εσύ!

Εσείς και η οικογένειά σας, το σχολείο και η κοινότητά σας, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιείτε, καταναλώνετε και διαχειρίζεστε το νερό στη ζωή σας.

Οι απόψεις των πολιτών όλου του κόσμου θα συζητηθούν στην Ατζέντα Δράσης για το νερό, που θα δρομολογηθεί στο συνέδριο του ΟΗΕ για το νερό, το οποίο θα λάβει χώρα μεταξύ 22 και 24 Μαρτίου 2023 και αποτελεί την πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους εδώ και 50 χρόνια.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο επιστημονικός φορέας των χημικών, , τονίζει ότι οι υπεύθυνοι της πολιτικής για το κλίμα πρέπει να αντιμετωπίζουν το νερό ως κοινωνικό αγαθό και να το θέσουν στο επίκεντρο των σχεδίων δράσης, γιατί η σωστή χρήση και διαχείριση του νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, και θέτει το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της στη διάθεση της πολιτείας και της κοινωνίας.

Επισυνάπτεται το σχετικό Δελτίο Τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ 36ουΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ (ΠΜΔΧ) Την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση του 36ου ΠΜΔΧ. Κάθε μαθητής ή μαθήτρια που έχει λάβει μέρος στον 36ο ΠΜΔΧ μπορεί από την Δευτέρα 20-3-2023 και ώρα 12:00 να μπει στην πλατφόρμα του διαγωνισμού με τους κωδικούς του/της και να δει τα αποτελέσματά του/της. Στην Α΄ φάση συνολικά εγγράφηκαν 1049 μαθητές 1ης Λυκείου, 899 μαθητές 2ας Λυκείου και 625 μαθητές 3ης Λυκείου. Η ΕΕΧ συγχαίρει και ευχαριστεί όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στην Α΄ φάση του 36ου ΠΜΔΧ. Ανανεώνει το ραντεβού της με τους αριστεύσαντες των τάξεων Β΄ και Γ΄ Λυκείου για την Κυριακή 7 Μαΐου. Η ΕΕΧ ευχαριστεί όλα τα μέλη της επιστημονικής και της οργανωτικής επιτροπής καθώς και όλους τους συναδέλφους που έδωσαν ώθηση στα παιδιά να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Με εκτίμηση Από την ΟΕ και την ΕΕ του ΠΜΔΧ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

Η Πανελλήνια ημέρα Χημείας εορτάζεται την 11η Μαρτίου! Η Χημεία, η Κορωνίδα των επιστημών όπως ποιητικά την αναφέρει ο Κ. Παλαμάς, είναι η βασική επιστήμη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των πολιτών, μελετά και συνθέτει νέα υλικά, ανακαλύπτει νέες ενώσεις, αποτυπώνει την ρύπανση του περιβάλλοντος και διερευνά τα αίτια αλλά και τους μηχανισμούς με τους οποίου δρουν οι ρύποι, με τελικό στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την προστασία της υγείας ατομικής και δημόσιας και με εξειδικευμένους ελέγχους διασφαλίζει την ποιότητα των αγαθών, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη σημερινή εποχή κατά την οποία συνεχώς ανακύπτουν ζητήματα, όπως η έρευνα και παραγωγή νέων κατάλληλων φαρμάκων, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας η δημιουργία καινοτόμων τροφίμων, η τεχνολογική εκπαίδευση, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την έρευνα για νέες μορφές ενέργειας προερχόμενες από βιομάζα και εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλική οικονομίας, η Ένωση Ελλήνων Χημικών παρακολουθεί όλα τα ζητήματα τα οποία άπτονται των δυνατοτήτων της, που παρέχει η επιστήμη που υπηρετεί και τονίζει:

Σε αυτό το πολύπτυχο η οργανωμένη και με συνοχή μελέτη της Χημείας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος θα μπορούσε να εφοδιάσει τον πολίτη, αλλά και τον μελλοντικό επιστήμονα όχι μόνο με γνώσεις, αλλά κυρίως με ένα οργανωμένο, ορθολογικό και τεκμηριωμένο σύστημα σκέψης που θα αποτελέσει την πλατφόρμα της θεμελιώδους γνώσης πάνω στην οποία θα στηριχτεί σταθερά η οποιαδήποτε νέα. Η αναβάθμιση της Χημείας στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια επένδυση στην κοινωνία της γνώσης και συνδέεται άρρηκτα, όχι μόνο με την προετοιμασία του πολίτη, αλλά κυρίως με την δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης στηριγμένης σε σύγχρονη πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο εορτασμός της Πανελλήνιας ημέρας Χημείας αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της τεράστιας αξίας της Χημείας, της δύναμης δημιουργίας του σύγχρονου κόσμου, και του μεγάλο έργου που έχουν επιτελέσει οι Έλληνες χημικοί έχοντας προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στον άνθρωπο, στην επιχειρηματικότητα, στο περιβάλλον και τον τόπο.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών τιμά την Πανελλήνια Ημέρα Χημείας με εκδηλώσεις στα κατά τόπους Περιφερειακά της Τμήματα σε όλη την Ελλάδα και σας καλεί να συμμετέχετε σε όλες τις μελλοντικές της δράσεις της, ξεκινώντας από τη διοργάνωση του 36ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας, που λαμβάνει χώρα στις 19 Μαρτίου 2023.

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάρτιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31