Κρήτης 7/10/2016

Βιωματικό σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Μαθιουδάκη Ειρήνη

Ανδρέα Νάθενα 21, Ηράκλειο Κρήτης

71409

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλέφωνο: 6979739429, 2810-320659

Περίληψη

Βιωματικό σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Μαθιουδάκη Ειρήνη

Την Κυριακή 2/10 πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο ημερίδα με θέμα τη γευσιγνωσία ελαιολάδου. Εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η κυρία Ελευθερία Γερμανάκη, γεωπόνος ενώ το σεμινάριο απευθύνονταν στο ευρύ κοινό. Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση του κόσμου για τις ποιότητες του ελαιολάδου και η εξοικείωσή τους με τη διαδικασία της γευσιγνωσίας.

Abstract


Experiential olive oil tasting seminar in Agios Nikolaos, Crete

Mathioudaki Irene

On Sunday 2/10, a workshop about the olive oil tasting was held in Agios Nikolaos . Rapporteur of this event was Mrs. Eleftheria Germanaki, agronomist and the seminar was for the general public. The aim of this action was to inform people about the qualities of olive oil and familiarizing them with the tasting process.

Με πολλή μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/10 η βιωματική ημερίδα γευσιγνωσίας ελαιολάδου, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, σύμφωνα με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών του Περιφερεικού τμήματος Κρήτης, και συγκεκριμένα της Αντιπροέδρου της Δ.Ε. Εμμανουέλας Σκουληκάρη. Η δράση αυτή έγινε αναφορικά με ένα θέμα που απευθύνεται, όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται να γνωρίσει καλύτερα τα μυστικά του καλού ελαιόλάδου, ενώ αποτελεί μέρος των δράσεων του περιφερειακού τμήματος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο την συνεργασία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην δημοτική αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ Κοινοτήτωνενώ εισηγήτρια και εκαπιδεύτρια της πολύ σπουδαίας αυτής δραστηριότητας ήταν η κυρία Γερμανάκη Ελευθερία, Γεωπόνος-Panel supervisor οργανοληπτικού εργαστηρίου Α.Σ. Ρεθύμνου -Cretan OOC- Συντονιστής & panel supervisor, Ειδικός κριτής ελαιολάδου σε ελληνικούς και ξένους διαγωνισμούς. Το σεμινάριο απευθύνονταν τόσο σε χημικούς όσο και στο ευρύ κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει δία ζώσης τις διαφορετικές ποικιλίες του ελαιόλαδου, τις διαδικασίες παραγωγής και ανάδειξης του ποιοτικού κρητικού λαδιού και φυσικά τρόπους ώστε να μπορούν οι ίδιοι να αναδείξουν το γνήσιο, εκλεκτό ελαιόλαδο έναντι αυτού που είναι ποιοτικά χαμηλότερο.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τη νομοθεσία που επικρατεί για τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, θεωρία γύρω από την αξιολόγηση του πολύτιμου αυτού προϊόντος αλλά και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, και τέλος γευσιγνωσία σε διάφορα δείγματα προκειμένου να γίνει ξεκάθαρη η ταξινόμησή τους σε κατηγορίες, με βάση τα ελαττώματα και τα προτερήματά τους. Επιπλέον, η εισηγήτρια κυρία Γερμανάκη, τόνισε την αξία του κρητικού ελαιόλαδου λέγοντας πως σχεδόν το 90% της συνολικής παραγωγής ανήκει στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου, γεγονός που δεν ισχύει για άλλες χώρες ή τόπους. Ακόμη, προέτρεψε τους κρήτες παραγωγούς να μην επαναπαύονται αλλά να ενημερώνονται συνεχώς για νέες, καινοτόμες διαδικασίες ανάδειξης του ελαιολάδου ενώ σημείωσε πως το ευεργετικό αυτό προϊόν κρύβει πολλά επιπλέον μυστικά, που δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί ακόμα.

Η συγκεκριμένη βιωματική ημερίδα κίνησε το ενδιαφέρον του κόσμου εφόσον ενημέρωσε, ψυχαγώγησε αλλά και δραστηριοποίησε το ευρύ κοινό. Τέλος, η σπουδαιότητα της εκδήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι ασχολήθηκε με ένα σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και οικονομίας του νησιού στο οποίο και οι χημικοί μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά με τις γνώσεις τους. Επιπλέον, αποτελεί μια αποκεντρωμένη δράση που δείχνει πως το ΠΤ Κρήτης είναι μια ενιαία, σε επίπεδο Κρήτης, συλλογικότητα των χημικών, που προσπαθεί να έχει παρουσία σε όλους τους νομούς.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου για την παραχώρηση της αίθουσας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων αλλά και τους συναδέλφους Μαρία Δεμέτζου, Τσαγκαράκη Μανόλη και Βιδάλη Θεονύμφη για την σημαντική τους συνεισφορά στην διοργάνωση και διεξαγωγή του σεμιναρίου.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30