Δελτία τύπου 11/3/2013

Δελτίο Τύπου - 11η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα Χημείας

Δελτίο Τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Χημικών για την 11η Μαρτίου, την πανελλήνια ημέρα Χημείας

Η 11η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1995 ως η Πανελλήνια ημέρα Χημείας.

Η συνεισφορά της επιστήμης της Χημείας στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη  και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου, είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Στα πλαίσια της ανάπτυξης των Επιστημών, η εξέλιξη της επιστήμης της Χημείας και κυρίως των χημικών εφαρμογών ήταν και συνεχίζει να είναι, ραγδαία.

Η Χημεία είναι η επιστήμη που μελετάκαι ερμηνεύει τη δομή, τις ιδιότητες και τις μεταβολές της ύλης από το μικρόκοσμο μέχρι το μακρόκοσμο, συνθέτει τα υλικά που αποτελούν το ανθρωπογενές περιβάλλον, έχει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, και  ασχολείται μεταξύ πολλών άλλων  με τον έλεγχο της ποιότητας του περιβάλλοντος και των διάφορων προϊόντων, όπως τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα φάρμακα, δηλαδή είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής.  

Οι γνώσεις Χημείας είναι απαραίτητες, όχι μόνο για τον θετικό επιστήμονα, αλλά και για τον αυριανό πολίτη,  γιατί αποτελούν το όχημα για την ανάπτυξη της συνείδησης που οφείλει να έχει ο πολίτης του 21ου αιώνα. Της συνείδησης εκείνης, που του είναι απαραίτητη προκειμένου, να αντιμετωπίσει με επιτυχία την περιβαλλοντική και τις καταναλωτικές κρίσεις και να έχει τη δυνατότητα να μετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον του πλανήτη μας. Οι γνώσεις Χημείας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση κοσμοαντίληψης και συνείδησης ενεργού πολίτη.

Παρά τη βαρύνουσα σημασία της επιστήμης της Χημείας για τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο,  η θέση της στη χώρα μας δεν είναι αυτή που της αξίζει. Παραγκωνισμένη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπερσκελιζόμενη από συντεχνιακά συμφέροντα, χωρίς την απαραίτητη στήριξη από τους θεσμούς εκείνους που θα έπρεπε να επενδύουν στις εφαρμογές της, αποτελεί χωρίς υπερβολή τον αποδιοπομπαίο τράγο του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Ιδιαίτερα σήμερα, την εποχή της πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης, της παρακμής της περιβαλλοντικής συνείδησης, του εκφυλισμού του παραγωγικού μοντέλου, η Χημεία μπορεί και πρέπει να έχει κομβικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση της επιστημονικής σκέψης, αλλά και στην υγιή επιχειρηματικότητα, με στόχο την πράσινη και αειφόρα ανάπτυξη.

Ο εορτασμός της Πανελλήνιας ημέρας Χημείας έχει ως στόχους, την υπόμνηση σε όλους μας της τεράστιας σημασίας  της για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, της συμβολής της στην οικοδόμηση του σύγχρονου κόσμου, του έργου που έχουν επιτελέσει οι έλληνες χημικοί προσφέροντας επί μακρά σειρά ετών τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, στην επιχείρηση, στο περιβάλλον και στον τόπο, αλλά και την ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να έχει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο. 

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31