Δελτία τύπου 2/5/2017

Δελτίο Τύπου : Καύση Στερεών Αποβλήτων

Η καύση αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ) αποτελεί μια σχετικά διαδεδομένη πρακτική στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης για την ταυτόχρονη διαχείριση μέρους των ΑΣΑ και την ανάκτηση ενέργειας, η οποία κατά το 50% της θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Επειδή όμως, η πρακτική αυτή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Οι εκπεμπόμενοι ρύποι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι κάτω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος.
  2. Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πολύ τακτικοί (π.χ. εβδομαδιαίοι ή μηνιαίοι), ανάλογα με το βαθμό δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση εν ώρα λειτουργίας του κλιβάνου.
  3. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους τοξικούς ρύπους, όπως οι διοξίνες, τα βαρέα μέταλλα, το υδροχλωρικό οξύ.

Καθίσταται συνεπώς σαφές, ότι για να τηρούνται οι προϋποθέσεις αυτές η καύση των ΑΣΑ θα πρέπει να γίνεται σε εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, και όχι σε κλίβανους παλαιού τύπου.

Οι μονάδες καύσης θα πρέπει να συνδέονται με σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει διπλό όφελος.

Από την μια την μείωση του όγκου των σκουπιδιών, και από την άλλη την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται κατάλληλη μέριμνα στη διαχείριση της παραγόμενης τέφρας. Η τέφρα επίσης να ελέγχεται με test εκπλυσιμότητας, ώστε να μελετάται η δυνατότητα απόθεσης της σε χώρους υγειονομικής ταφής. Σε περίπτωση που δεν δύναται να αποτεθεί ως έχει, θα πρέπει να προβλέπεται η ενδεδειγμένη επεξεργασία, σταθεροποίησης – στερεοποίησης, για να καταστεί κατάλληλη.

Τέλος είναι σημαντικό είναι ληφθεί υπόψη, ότι η καύση των σκουπιδιών λειτουργεί ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση. Γι΄ αυτό το λόγο, το κλάσμα των ΑΣΑ που θα οδηγείται προς καύση, θα πρέπει να είναι προδιαλεγμένο και μόνο οι κατηγορίες ΑΣΑ με μεγάλη θερμογόνο δύναμη, οι οποίες ανακυκλώνονται σχετικά δύσκολα, θα πρέπει να οδηγούνται σε καύση. Αυτά είναι κυρίως τα πλαστικά και τα ελαστικά.

Συμπερασματικά το τμήμα Περιβάλλοντος της ΕΕΧ εκτιμά ότι αν πληρούνται όλες ανεξαιρέτως οι προϋποθέσεις, αν η μονάδα καύσης της ΑΓΕΤ είναι σε ικανοποιητική απόσταση από κατοικημένες περιοχές, και αν έχει προβλεφθεί το σύστημα ελέγχων και επεξεργασίας, ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία και ασφάλεια, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αρχικά πιλοτικά, για καύση σκουπιδιών και μετά από εκτίμηση του κινδύνου το θέμα να συζητηθεί εκ νέου.

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάρτιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31