Δελτία τύπου 9/12/2011

Θέσεις της ΕΕΧ για τη νέα λίστα των ΒΑΕ

Οι θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Χημικών σχετικά με τη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Προς:

 Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 Κο. Γ.  Κουτρουμάνη

 Σταδίου 29

 101 81-ΑΘΗΝΑ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 Πρόεδρο της Επιτροπής ΒΑΕ

Καθηγ. Κο Θ. Κωνσταντινίδη

Ανδρονίκου 36

68100-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

 

ΘΕΜΑ: Υπουργική Απόφαση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η Επιστημονική Επιτροπή των ΒΑΕ στην οποία συμμετείχαμε με εμπειρογνώμονα τον χημικό κ. Θ. Πομόνη, κατέληξε σε πόρισμα που κατά γενική ομολογία ήταν δίκαιο, αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας όλων των μελών και ιδιαίτερα του Προέδρου καθηγητή κου Θ. Κωνσταντινίδη. Αναρωτιόμαστε όμως γιατί το πόρισμα στην πορεία αλλοιώθηκε, ποιοι παράγοντες, επιχειρηματικοί κύκλοι, παρενέβησαν και αγνοήθηκε, στην ουσία της, η επιστημονική τεκμηρίωση της επιτροπής, όπως επίσης και το κοπιώδες έργο των διαβουλεύσεων με τις διάφορες συλλογικότητες.

 

          Αναφερόμενοι συγκεκριμένα στη νέα λίστα ΒΑΕ, υπό το πρίσμα της χημικής επιστήμης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

 

1.  Αδικήθηκαν κατάφορα οι εργαζόμενοι σε κλάδους της χημικής βιομηχανίας, παρά το γεγονός ότι εκτίθενται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες και όχι μόνο, Ειδικότερα:

(α) Εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των ΒΑΕ οι παρακάτω επιβαρυμένοι κλάδοι παραγωγής, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής, όπως,

- ελαστικών, αεροθαλάμων και μεταφορικών μέσων,

- ζυμών (μαγιάς) αρτοποιίας, όπου συνυπάρχουν και βιολογικοί κίνδυνοι

- ζωοτροφών και πτηνοτροφών.

(β) Εξαιρέθηκαν ομοίως κατηγορίες εργαζομένων, παρότι βρίσκονται εντός ρυπογόνου εργοστασιακού χώρου – σημειωτέον επίσης, ότι εντός της πλειοψηφίας των ελληνικών βιομηχανιών δεν υπάρχουν εργαζόμενοι αποκλειστικής απασχόλησης -  όπως,

- από τον κλάδο των απορρυπαντικών και των χρωμάτων, τους εργαζόμενους στη συσκευασία,

- από τον κλάδο των πλαστικών τις βιομηχανίες πολυπροπυλενίου και πολυαιθυλενίου, βιομηχανίες με έντονη χημική επιβάρυνση,

- όλος ο κλάδος εμποτισμού ξύλων, παρά την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής.

 

2.  Εξαιρούνται γενικά οι επιστάτες χωρίς να γίνει διευκρίνηση για τους εργοδηγούς,παρά το γεγονός ότι αυτή η κατηγορία εργαζόμενων, όπως επισημάνθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες της επιτροπής, δεν συμμετέχει στην παραγωγική διεργασία και δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους εργοδηγούς οι οποίοι είναι προσωπικό παραγωγής.

 

3.  Εξαιρούνται από τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, οι εργαζόμενοι στους χώρους αποθήκευσης πρώτων υλών (μονομερών, διαλυτών κ.λ.π.) παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εντός του εργοστασιακού χώρου σε εξαιρετικά ρυπογόνες περιοχές με επικίνδυνους χημικούς κινδύνους.

 

4.  Εξαιρείται ο κλάδος των εργαζόμενων σε βιοτεχνίες παραγωγής ζωικής κόλλας.

 

5.  Δεν γίνεται ειδική αναφορά στους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με την επιστημονική τεκμηρίωση περιλαμβάνει «την παραγωγή, τον έλεγχο, τη διασφάλιση ποιότητας και την έρευνα και ανάπτυξη»

 

6.  Δεν γνωρίζουμε εάν θα υιοθετήσετε την άποψη της επιτροπής για την αναγνώριση αναλογικής συνταξιοδότησης εργαζόμενων στα ΒΑΕ, με λιγότερα από 3600 ένσημα, γεγονός κομβικής σημασίας καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν, εκ νέου, εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Συνοψίζοντας, πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος πρέπει να διορθωθεί με την αποκατάσταση της αδικίας για τους εργαζόμενους στη χημική βιομηχανία, τη διευκρίνιση των τομέων της παραγωγικής διαδικασίας και την αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης στα ΒΑΕ με λιγότερα από 3600 ένσημα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Θεωρούμε δε ιδιαίτερα σημαντικό τον διαρκή χαρακτήρα της εν λόγω επιτροπής η οποία θα πρέπει να εκπονήσει εθνικό πλαίσιο για την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου.

 

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΧ είναι διαθέσιμη για να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις στους παραπάνω στόχους.

 

                                                      Για τη Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ.

 

      

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ                                                                 ΦΩΤΙΟΣ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑΣ
 

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31