Δελτία τύπου 24/9/2004

OΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Tμήμα Τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο, διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα :

“OΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:
Νέα επιστημονικά δεδομένα επί της επικινδυνότητας των χημικών ρυπαντών, νομοθετικό πλαίσιο, τεχνικές και μέτρα παρακολούθησης και πρόληψης»

Η ημερίδα διεξήχθη στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Τσόχα 16, Αμπελόκηποι) την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία περίπου 200 ατόμων, χημικών, επιστημόνων, εργαζομένων και φοιτητών.

Μετά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρόεδρος της `Ενωσης Ελλήνων Χημικών Δρ. Μιχ. Χάλαρης, o Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Δρ. Νικ. Κατσαρός και ο Δ/ντής του ΓΧΚ Διον. Μαντέλης , παρουσιάστηκαν διάφορες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:

Η Κα Μ. Παπαθανασίου , από τη Δ/νση Τροφίμων του ΓΧΚ επιχείρησε την " Επισκόπηση εξελίξεων και τάσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των ρυπαντών στα τρόφιμα – νομικό / κανονιστικό πλαίσιο ". Στα πλαίσια της 1 ης ενότητας, " Υπολείμματα Φαρμάκων και Βαρέων Μετάλλων ", ο κ. Γ. Μηλιάδης , ερευνητής από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο αναφέρθηκε στα " Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών στα τρόφιμα", ενώ ο κ. Β. Ντουρτόγλου, από το TEI A θηνών (Τμήμα Οινολογίας) μίλησε για τα "Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε κρασιά, μούστο και χυμούς". Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Γεωργίου, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε στα " Βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα" και ο κ. Ευ. Λάζος , από το TEI A θηνών (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων) παρουσίασε το θέμα " Παρουσία του χρωμίου στα τρόφιμα".

Στην ενότητα " Τοξίνες ", η Κα Π. Μαρκάκη , Επίκ. Καθ/τρια στο Παν/μιο Αθηνών ανέλυσε τις "Μεθόδους προσδιορισμού αφλατοξίνης B 1, αφλατοξίνης M 1 και ωχρατοξίνης A ", ο κ. Γ. Γαρδίκης ( ΓΧΚ, Δ/νση Τροφίμων) μίλησε για την "πατουλίνη και τοξίνες του μύκητα fusarium στα τρόφιμα ", η Κα Ελ. Φούφα ( ΓΧΚ, Δ/νση Περιβάλλοντος) αναφέρθηκε στις " Βιογενείς Αμίνες – ισταμίνη σε ψάρια " και η Κα Π. Κατίκου , από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών -Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέθεσε το θέμα " Ο επίσημος έλεγχος των θαλασσίων βιοτοξινών στα οστρακοειδή του ελλαδικού χώρου".

Ακολούθησε διάλειμμα και γεύμα και η Ημερίδα συνεχίσθηκε με την 3 η ενότητα: " Χημικοί κίνδυνοι άμεσα συνδεόμενοι με τις τεχνικές επεξεργασίας των τροφίμων ή περιβαλλοντικές επιμολύνσεις ". Ο Δρ. Κ. Μπαρμπέρης , Δ/ντής Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ παρουσίασε το θέμα "Διοξίνες σε τρόφιμα: H ελληνική πραγματικότητα", ενώ ο Δρ . Δ. Χρυσαφίδης ( ΓΧΚ, Δ/νση Τροφίμων) μίλησε για τους " πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες ( P ΑΗ) στα τρόφιμα: νομοθεσία, ανάλυση, προβληματισμοί ". Στη συνέχεια, ο Δρ. Γ. Μπόσκου , από το Χαροκόπειο Παν/μιο μίλησε για το "Ακρυλαμίδιο και πτητικές αλδεύδες σε τηγανισμένα τρόφιμα", η Κα Β. Κουκουλιού , από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εξέθεσε το "νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των τροφίμων από ραδιενέργεια" και η Δρ. Ειρ. Πουλιμά ( ΓΧΚ, Δ/νση Τροφίμων) αναφέρθηκε στο θέμα " Ακτινοβόληση τροφίμων και έλεγχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ".

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την 4 η ενότητα: " Αλλεργιογόνα στα τρόφιμα ", όπου εισηγητής ήταν ο κ. Γ. Σειραγάκης , Δ/ντής Ποιότητας της εταιρείας "Μινέρβα Ελαιουργική", που αναφέρθηκε στον " Προσδιορισμό Αλλεργιογόνων στα Τρόφιμα ". Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, καθώς και μια πρώτη διατύπωση των συμπερασμάτων. Η χρήσιμη και ουσιαστική Ημερίδα, που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Χημικών σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο, έδωσε το έναυσμα για παραπέρα προβληματισμό αλλά και βελτίωση της γνώσης των ειδικών που ασχολούνται με τα τρόφιμα, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε επίπεδο βιομηχανικής εφαρμογής. Τα πρακτικά της ημερίδας θα είναι διαθέσιμα στην έδρα της ΕΕΧ