Δελτία τύπου 28/4/2014

Δελτίο Τύπου : 28η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για την υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την τον προσανατολισμό του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας στα θέματα της πρόληψης ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.


Η ημερομηνία επελέγη συμβολικά και αρχικά υιοθετήθηκε από τα συνδικάτα εργαζομένων στην Αμερική και στο Καναδά στη μνήμη των συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Στον εορτασμό της ημέρας συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) εκτιμά ότι το θέμα που έχει επιλέξει η ΔΟΕ για την Παγκόσμια Ημέρα του 2014: «Ασφάλεια και Υγεία στη χρήση των χημικών στην Εργασία», έχει μεγάλη σημασία, καθώς η χρήση των χημικών είναι θεμελιώδους σημασίας σε όλες τις βιομηχανικές διαδικασίες, από την παραγωγή και τη βελτίωση των φαρμακευτικών προϊόντων, των τροφίμων, τη διασφάλιση ικανοποιητικής υγειϊνής και γενικότερα την παραγωγή προϊόντων, απαραίτητων για τη διατήρηση και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως οι εργαζόμενοι, οι εργοδοτικοί φορείς και κυρίως η Πολιτεία οφείλουν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν από την έκθεση σε χημικούς παράγοντες στους εργασιακούς χώρους, και ταυτόχρονα να περιορίσουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, με στόχο να διαφυλαχθεί τόσο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, όσο και η δημόσια υγεία.

Είναι γεγονός πως έχει συντελεστεί σημαντικό έργο σε ότι αφορά στην ασφάλεια και στην υγεία στην εργασία (ΑΥΕ) σχετικά με τους χημικούς κινδύνους, σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων και διαχείρισης των χημικών. Παρότι όμως, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι θεσμοί και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις προσπάθειες ελαχιστοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων από τη χρήση επιβλαβών ουσιών, ακόμη διαπιστώνεται ανεπάρκεια και υστέρηση και εξακολουθούν να υφίστανται, ζητήματα τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον εργαζόμενο, όσο και για το περιβάλλον.

Ένα μείζον τέτοιο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ενώ ο ρυθμός της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη και τη χρήση των χημικών ουσιών είναι ταχύτατος, η ανάπτυξη μεθόδων προστασίας από τις νέες ουσίες δεν έχει την ίδια ταχύτητα, με ενδεικτικό παράδειγμα της ανακολουθίας τη νανοτεχνολογία.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) εκτιμά ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, πολύ δε περισσότερο αυτοί που έχουν άμεση έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες είναι αναγκαίο να ενημερώνονται εγκαίρως και με ορθό τρόπο, να εκπαιδεύονται,  να ευαισθητοποιούνται και να προστατεύονται αποτελεσματικά με πλήρη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, ώστε να διαφυλάττεται τόσο η δική τους όσο και η δημόσια υγεία και ασφάλεια. Ταυτόχρονα η ΕΕΧ υποστηρίζει σθεναρά την ανάπτυξη και την υιοθέτηση αρχών και πρακτικών της Πράσινης Χημείας, με την εφαρμογή των οποίων μειώνεται ή εξαλείφεται η χρήση ή η δημιουργία επικινδύνων ουσιών και βελτιστοποιείται η απόδοση στις διεργασίες παραγωγής και εφαρμογής των χημικών προϊόντων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ελάττωση των εργασιακών και των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30