Δελτία τύπου 5/6/2013

Ανακοίνωση της ΕΕΧ για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Ανακοίνωση της ΔΕ/ΕΕΧ για την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σήμερα τιμάμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ενώ κάθε ημέρα θα έπρεπε να κάνουμε πράξη την ευθύνη προστασίας του Περιβάλλοντος ώστε να το παραδώσουμε στην επόμενη γενιά καλύτερο απ’ ότι το παραλάβαμε. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών επί σειρά ετών καταθέτει  τις προτάσεις ως οφείλει, ως επίσημος σύμβουλος του Κράτους.

Στη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγηθούμε σε εκπτώσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Πρέπει να ενταθούν οι άμεσες και έμμεσες δράσεις προστασίας του Περιβάλλοντος με στόχο τον αυστηρό έλεγχο και παραδειγματική τιμωρία των παραβατών, αλλά και την ενθάρρυνση «πράσινων» πρακτικών στην ενέργεια και τη βιομηχανία.

Σήμερα που η οικονομική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, οφείλουμε να αναπτύξουμε δράσεις σε πλήρη αρμονία με την ανάδειξη του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

Η σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη επιβάλλει πρακτικές φιλικές προς το Περιβάλλον.

Στα δημόσια κτίρια επιβάλλεται η εφαρμογή πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με βιοκλιματικές παρεμβάσεις. Η δρομολόγηση και επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας. Οι ελπίδες εξόρυξης υδρογονανθράκων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξουν τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας. Παράλληλα πρέπει να συνεχιστούν και να αναβαθμιστούν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Τα ενεργειακά πιστοποιητικά κτηρίων δεν πρέπει να αποτελούν ένα ακόμη «χαρτί» στο φάκελο ενός κτηρίου, αλλά θα έπρεπε να επιβάλλεται η συμμετοχή του κτηρίου σε επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο επιστημονικός φορέας των χημικών, δεν παραγνωρίζει ότι η προστασία του Περιβάλλοντος και η εφαρμογή κανόνων αειφόρου ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς σε διαβούλευση, με στόχο την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση όλου του νομοθετικού πλαισίου για το Περιβάλλον. Το Περιβάλλον δεν μπορεί να αποτελέσει και αυτό πεδίο συντεχνιακών αντιπαραθέσεων, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και δώσουμε λύση.

Ας δούμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ως την αφετηρία συνεννόησης και συνεργασίας για ένα καλύτερο Αύριο σε θέματα Περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31