Δελτία τύπου 1/6/2013

Δελτίο Τύπου του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ - Από το θρανίο στο χημείο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία εκδήλωση με τίτλο: “Επιστήμη Τροφίμων: Από το θρανίο στο Χημείο”, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Χημείας, από έμπειρα στελέχη επιτυχημένων επιχειρήσεων της χώρας, σχετικά αφενός με την αγορά και τις ευκαιρίες εργασίας και αφετέρου σχετικά με επιμέρους θέματα της επιστήμης των τροφίμων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 130 άτομα, κυρίως προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Χημείας.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την Αντιπρόεδρο του Tμήματος Χημείας, Αν. Καθ, κα Π. Μουτεβέλη-Μηνακάκη και την Πρόεδρο του Τμήματος Τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών,κα Ι. Πετροχείλου.

 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ομιλητές ήταν καταξιωμένα στελέχη βιομηχανιών τροφίμων και ειδικότερα :

o    η κα Κ. Μεδίτσκου, από την εταιρεία Μινέρβα ΑΕ, που παρουσίασε τις διαδικασίες παραγωγής φέτας και τα συστήματα ελέγχου της ποιότητας αυτής.

o    οι κ.κ. Μπουκίδης και Π. Ζουζανέας, από την εταιρεία ΙΟΝ ΑΕ, που παρουσίασαν τις διαδικασίες παραγωγής και ποιοτικού έλεγχος της σοκολάτας.

o    η κα Α. Μακαροπούλου, που παρουσίασε τις διαδικασίες ανάπτυξης και προώθησης της σειράς προϊόντων Sweet & Balance από την εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

o    και η κα Α. Κατσαφούρου, συνταξιούχος Χημικός, με πολυετή εμπειρία στη ζυθοποιία, που παρουσίασε τις διαδικασίες παραγωγής και τις παραμέτρους ελέγχου της ποιότητας της μπύρας.

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ομιλητές ήταν εκπρόσωποι εργαστηρίων ανάλυσης τροφίμων και ειδικότερα:

o    η κα Β. Τρωϊάνου, από το εργαστήριο Oenolysis, που μίλησε για τις χημικές αναλύσεις και τον οργανοληπτικό έλεγχο ως εργαλεία στη λήψη αποφάσεων κατά την οινοποίηση.

o    ο κ. Π. Κωνσταντίνου, από το εργαστήριο OLITECNOE, που μίλησε για τον ρόλο των χημικών στον έλεγχο της ποιότητας του ελαιολάδου.

o    ο κ. Γ. Σειραγάκης, από το εργαστήριο FoodAllergensLaboratoriesΕΠΕ, που παρουσίασε τη συμβολή των μοριακών τεχνικών στην ανάλυση των τροφίμων.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία ενός νέου χημικού, αποφοίτου του ΕΚΠΑ το 2006, του κου Χ. Δήμιζα, ο οποίος εξήγησε πώς η οικογενειακή επιχείρηση GreekpolCoκατάφερε να βρεθεί από το χωράφι στο ράφι των 5 ηπείρων, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 

Την εκδήλωση έκλεισε ο Κος Προεστός Χαράλαμπος, Λέκτορας Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ κάνοντας μια μικρή αποτίμηση της εκδήλωσης.

 

Οι φοιτητές και όλοι οι παρευρισκόμενοι υπέβαλλαν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στους ομιλητές και, εν τέλει, όλοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναλαμβάνονται συχνά αυτής της μορφής οι εκδηλώσεις, ώστε οι καταξιωμένοι συνάδελφοι να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στους νεότερους χημικούς.

 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31