Δελτία τύπου 25/5/2013

Απάντηση της ΔΕ/ΕΕΧ στην επιστολή του ΥπΑΑΤ σχετικά με το άρθρο 59

Δείτε την επιστολή της ΔΕ/ΕΕΧ ως απάντηση στην αντίστοιχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με το άρθρο 59

Προς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Γενική Διεύθυνση Διοικητικής  Υποστήριξης

Δ/νση Νομοπαρασκευαστικού Έργου και Νομικών Υποθέσεων

Τμήμα Νομοπαρασκευαστικό

 

Κοιν/ση:

1.  Γενική Γραμματεία  Πρωθυπουργού

     Γραφείο Διοίκησης  και Οργάνωσης

     Γενικό Πρωτόκολλο Πρωθυπουργού

     Κτίριο Βουλής

     (σχετ. τα Α.Π.: Δ/1370/14-2-2013 και

     Δ/3367/24-4-2013 έγγραφά μας)

2.  Γραφείο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

      κου Αθανάσιου Τσαυτάρη

3.  Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού

     Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

     κου Μάξιμου  Χαρακόπουλου

 

ΘΕΜΑ: «Ρυθμίσεις σχεδίου νόμου Υπ.Α.Α.Τ. που αφορούν εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων, έγγραφο με αριθ. πρωτ. 406/56845 13/5/2013»

Αξιότιμοι κύριοι

Η Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ. λυπάται πραγματικά για τα όσα αναληθή και παραπλανητικά αναφέρονται σε αυτό το έγγραφό του Υπ.Α.Α.Τ..

Θεωρούμε ότι αποτελούν προσβολή στην επιστημονική κοινότητα των χημικών οι αιτιάσεις που προβάλλονται για να δικαιολογηθούν οι αδικαιολόγητες και αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχει υιοθετήσει το Υπ.Α.Α.Τ.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι ο Υπουργός κος Τσαυτάρης σύρεται από την ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ να ακυρώσει τον ίδιο του τον εαυτό, δηλαδή να παραδεχτεί ότι όλα τα μεταπτυχιακά που ο ίδιος έκανε στο εξωτερικό επί σειρά ετών και μέσω αυτών αναδείχτηκε σε γενετιστή δεν έχουν καμία σημασία και για την άσκηση του επαγγέλματος είναι σημαντικό μόνο το βασικό πτυχίο.

Σε κάθε περίπτωση σας δηλώνουμε ότι η Ε.Ε.Χ. δεσμεύεται να προχωρήσει σε όλες τις νομικές και άλλου είδους ενέργειες για να ακυρώσει αυτό το άρθρο, ακόμη και αν ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με τις άλλες επιστημονικές οργανώσεις.

Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωσή μας, ως Συμβούλου του Κράτους, όχι μόνο απέναντι στον κλάδο των χημικών, να προστατέψουμε την κοινωνία και τη δημόσια υγεία από τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μετατροπή των χημικών αναλύσεων των τροφίμων σε παιχνίδια συντεχνιακών συμφερόντων.

Σε απάντηση του ως άνω εγγράφου σας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:

1. Η τροποποίηση του άρθρου 55 και η διεύρυνση του με την εισαγωγή και των κτηνιάτρων, δεν έγινε λόγω των εξελίξεων της επιστήμης, αλλά μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας να διατηρηθεί αρραγές το μέτωπο του ΓΕΩΤΕΕ - με την εισήγηση του οποίου εξ’ άλλου συντάχθηκε από την αρχή το άρθρο 55 - και να δημιουργηθεί πλήγμα στο μέτωπο Χημικών-Χημικών Μηχανικών-Κτηνιάτρων και Βιολόγων οι οποίοι συνυπέγραψαν το με αριθμ. πρωτ. 76/11-2-2013 έγγραφο της Ε.Ε.Χ.. Αν αυτό το οποίο επικαλείστε ήταν σωστό, τότε οι κτηνίατροι θα συμπεριλαμβανόντουσαν στο επίμαχο άρθρο από την αρχή.

2. Στην παράγραφο 3 της επιστολής σας αναφέρεστε σε προγράμματα σπουδών συγκεκριμένων ειδικοτήτων των γεωτεχνικών επιστημών, από τα οποία προκύπτει ότι διδάσκονται μαθήματα χημείας, τεχνολογίας τροφίμων, μικροβιολογίας και μοριακής βιολογίας, όπως είναι επίσης αληθές ότι όπως ακριβώς και περίπου 160 σχολές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης διδάσκονται πάνω από ένα εξάμηνα χημείας. Μήπως με τη συλλογιστική που αναπτύσσετε θα πρέπει και αυτοί οι απόφοιτοι να κατοχυρώσουν δικαίωμα υπογραφής στις χημικές αναλύσεις;

Από τα αναγραφόμενα φαίνεται ότι σας διαφεύγει το γεγονός ότι η χημεία είναι βασική επιστήμη, που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα επαγγελμάτων των οποίων οι γνώσεις έχουν χτισθεί πάνω σε αυτή, όπως το επάγγελμα του γεωπόνου, του κτηνιάτρου, του γιατρού κλπ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι απόφοιτοι διδάσκονται σε βάθος την επιστήμη της χημείας, αλλά με στοχευμένα- εξειδικευμένα  μαθήματα αποκτούν τις γνώσεις εκείνες που θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν καλύτερα το γνωστικό πεδίο της γεωπονίας, της κτηνιατρικής, της ιατρικής, και όχι να αντικαταστήσουν τον χημικό στην χημική ανάλυση.

Φυσικά αυτή η αναφορά που γίνεται στο έγγραφό σας για τα προγράμματα σπουδών μας εκπλήσσει, διότι φαίνεται ότι εκτός από το Υπουργείο Παιδείας στις μέρες μας και άλλα Υπουργεία έχουν αναλάβει τον ρόλο της απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων παρακάμπτοντας το ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ.

3. Στην ίδια ως άνω παράγραφο 3 καθώς και στην παράγραφο 1 του εγγράφου σας γίνεται αναφορά στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις ακαδημαϊκές σπουδές συγκεκριμένων ειδικοτήτων των γεωτεχνικών επιστημών. Φαίνεται ότι αγνοείτε ότι και οι επιστήμες της χημείας και της βιολογίας εξελίσσονται αντίστοιχα και τα προγράμματα σπουδών διαμορφώνονται ανάλογα, με αποτέλεσμα ό,τι  χθες αναλυόταν με προχοΐδα σήμερα γίνεται με την χρήση GC/MS/MS, LC/MS/MS, ICP/MS. Θα ήταν λοιπόν ενδιαφέρον να μάθουμε σε ποιο σημείο των προγραμμάτων σπουδών των ειδικοτήτων που αναφέρεται στο έγγραφό σας γίνεται σε βάθος διδασκαλία της χημικής οργανολογίας και της ανάλυσης γενικότερα, ώστε να είναι δυνατόν οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι να στήσουν και να επικυρώσουν τέτοιου είδους μεθόδους σε αυτά τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, να οργανώσουν ελέγχους  ποιότητας, να υπολογίσουν αβεβαιότητες, καθώς και να ελέγξουν συμφωνία με προδιαγραφές, εννοείται βέβαια μόνοι τους και χωρίς την βοήθεια συμβούλων.

4. Με το με αριθμ.  πρωτ. 76/11-2-2013 έγγραφο της Ε.Ε.Χ. τέσσερεις επιστημονικές ενώσεις σας έδιναν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσετε δια παντός και με κοινή συνεννόηση το τοπίο των αναλύσεων των τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο τα βασικά πτυχία, αλλά και τις μεταπτυχιακές σπουδές που κάθε επιστήμονας κάνει στην καριέρα του, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες. Εν έτει 2013 αυτή θα ήταν πράγματι μια επαναστατική εξέλιξη στον τρόπο που τα επαγγελματικά δικαιώματα αποδίδονται στην χώρα μας και μια βαθιά τομή στην αγορά εργασίας.

Αντί αυτού η πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. προσπαθεί να μας πείσει ότι σε ένα πενταετή κύκλο σπουδών οι γεωπόνοι/κτηνίατροι γίνονται όχι μόνο καλοί γεωπόνοι/κτηνίατροι, αλλά και άριστοι χημικοί και βιολόγοι,  γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Φυσικά στο έγγραφό σας δεν γίνεται καμία αναφορά για αυτό το γεγονός, που αποτελούσε άλλωστε και τον πυρήνα του εγγράφου μας, αλλά αναμασώνται οι ξύλινες αιτιάσεις του ΓΕΩΤΕΕ.

Αξιότιμοι Κύριοι

Η Ε.Ε.Χ. με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία θα αντιταχθεί σθεναρά με κάθε νόμιμο τρόπο στην υλοποίηση των σχεδίων του Υπ.Α.Α.Τ. που αναπαράγουν τις πελατειακές πρακτικές και εξυπηρετήσεις των συντεχνιών θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και σε αμφισβήτηση το ρόλο της Πολιτείας.

 

                                        Για τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΧ

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                                                       ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31