Εκπαιδευτικά Νέα 25/7/2011

Ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο νόμου-πλαίσιο για τη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΕΧ σχετικά με το σχέδιο νόμου - πλαίσιο για τη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που κατατέθηκε πρόσφατα.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, στην 30η συνεδρίασή της και αφού έλαβε υπόψη της, επί της αρχής, το σχέδιο νόμου-πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης σχετικά με τη μεταρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ήθελε να παρέμβει στα παρακάτω:

·           Το σχέδιο νόμου-πλαίσιο εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τη ποιότητα των σπουδών, καθώς με την προβλεπόμενη μείωση/κλιμάκωση της διάρκειάς  τους θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητάς τους.

·           Με τη θεσμοθέτηση της απεμπλοκής της πολιτείας από την ευθύνη της οικονομικής μέριμνας και χρηματοδότησης των σπουδών ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίησή τους. Σε αυτό συντελούν εξίσου και οι πρόχειρες διαδικασίες απονομής μεταπτυχιακών τίτλων, που δημιουργούν τον κίνδυνο υποβάθμισης του κύρους τους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Οι προβλέψεις για τη διοίκηση των πανεπιστημίων αποτελούν οπισθοδρόμηση, καταργούν επί της ουσίας το αυτοδιοίκητο, επαναφέρουν το θεσμό της «έδρας» και γυρίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω από το νόμο πλαίσιο του 1982.

·            Το σχέδιο νόμου–πλαίσιο καλλιεργεί τις αφορμές για την – επί της ουσίας – κατάργηση της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου.

Για όλα τα παραπάνω, η ΔΕ/ΕΕΧ ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να μην προχωρήσει σε βιαστικές κινήσεις, ακυρώνοντας έτσι οποιαδήποτε θετική τροποποίηση μπορεί να περιέχει το νομοσχέδιο, αλλά να θεμελιώσει τις προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο με τα μέλη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

 
Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31