Συνεργασία Χημικών για την Ένωση Ελλήνων Χημικών 22/4/2013

Ανακοίνωση της "Συνεργασίας Χημικών" σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για το κυρωτικό σύστημα στις παραβιάσεις της νομοθεσίας τροφίμων

 

22 Απριλίου 2013

Συνάδελφοι,

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΧΗΜΙΚΩΝ παρακολουθεί με ανησυχία τον τελευταίο καιρό όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην παραγωγή νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σχετικά με το κυρωτικό σύστημα για τις παραβιάσεις νομοθεσίας τροφίμων, το οποίο μεταξύ άλλων έθετε ζητήματα που άπτονται επαγγελματικών ζητημάτων.

Στο – διαβόητο πια – άρθρο 55, το Σ/Ν κατοχύρωνε το δικαίωμα υπογραφής για χημικές, μοριακές και βιολογικές αναλύσεις και (…) σε αποφοίτους των σχολών και τμημάτων των γεωπονικών πανεπιστημίων της χώρας αντίθετα με τα προγράμματα σπουδών τους αλλά και τη σχετική νομοθεσία που αφορούσε τις χημικές αναλύσεις και την επικύρωσή τους. Η διατύπωση του εν λόγω άρθρου δίκαια θορύβησε την ΕΕΧ μιας και δίνει περιθώρια στην έκδοση επιλεκτικά ερμηνεύσιμων εγκυκλίων.

Όμως, παρά την τότε άμεση και συντονισμένη αντίδραση της ΕΕΧ και την κοινή εναντίωση επαγγελματικών φορέων, κτηνιάτρων, βιολόγων και χημ.μηχανικών προς τον Υπ.ΑΑΤ, πληροφορίες φέρνουν το σχέδιο νόμου να έχει κατατεθεί (στην διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής) με το εν λόγω άρθρο να έχει τροποποιηθεί ως ν.59 και με την προσθήκη στο δικαίωμα εκτέλεσης και υπογραφής χημικών, μοριακών και βιολογικών αναλύσεων και των κτηνιάτρων. Απουσία δηλαδή των χημικών αλλά με προσθήκη (δε μπορούμε παρά να θεωρήσουμε επιλεκτικά) των κτηνιάτρων.

Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο πως ο επίσημος έλεγχος τροφίμων θεωρείται από τον Υπουργό Γεωργίας προνομιακός χώρος των μελών του ΓΕΩΤΕΕ, τα δε επιστημονικά επιχειρήματα όχι μόνο της ΕΕΧ αλλά και συναφών με τα τρόφιμα επιστημονικών φορέων, αφήνουν αδιάφορο τον κο Τσαυτάρη ακόμα και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απειλή της δημόσιας υγείας. Φαίνεται πως ο συντεχνιασμός και η νοοτροπία των ημετέρων καλά κρατούν.

Θεωρούμε πως:

·            Η Ε.Ε.Χ πρέπει να δώσει στη δημόσια σφαίρα και στους πολιτικούς φορείς τις θέσεις της, με αιχμηρό τρόπο, σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει.

·            Θα πρέπει ο κλάδος να είναι προετοιμασμένος για δικαστική διαμάχη προσβάλλοντας νομικά το εν λόγω άρθρο.

 

 

«Συνεργασία Χημικών για την ΕΕΧ»

 

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30