Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων 12/6/2013

Ρεπορτάζ από την ημερίδα του ΠΣΧΒΕ με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Μητρόπουλο

Ανασκόπηση της ημερίδας του ΠΣΧΒΕ « 2013: Το νέο τοπίο στα εργασιακά και το ασφαλιστικό»
 
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας & Επιχειρήσεων πραγματοποιήσε την 1η Απριλίου 2013 ημερίδα με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα. Η ημερίδα διεξήχθει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και είχε ως κεντρικό ομιλητή τον γνωστό εργατολόγο κο Αλέξη Μητρόπουλο αλλά και τις παρεμβάσεις των νομικών συνεργατών του Διονύση Καλαματιανού και Διονύση Τεμπονέρα.
Με χρονολογία σταθμό το 2008, το έτος έναρξης της χρηματοπιστωτική κρίσης, ξεκινήσε την ομιλία του ο γνωστός εργατολόγος αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ούτε ο ίδιος περίμενε την καταιγιστική ροή των αρνητικών εξελίξεων που είχε στις εργασιακές σχέσεις η κατάρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος πέρα από τον Ατλαντικό. Με βάση την εφαρμογή του «Δόγμα Σοκ» η ελληνική κοινωνία βιώνει με πολλούς τρόπους την καθίζησή της, σε τέτοιο βαθμό που για τα εργασιακά δεδομένα της αν μη τι άλλο, σχεδιάζεται ένα status αντίστοιχο της Ρουμανίας και Βουλγαρίας! Σε αυτή την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων που οδηγούν στην «εργασιακή ειλωτία» οι τελευταίες κυβερνήσεις νομοθέτησαν βάσει των οδηγιών, όχι μόνο των μνημονίων αλλά και ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων, μια σειρά μέτρων που έχουν οδηγήσει:

• Την πλήρη απαξίωση, απονομιμοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μιας και ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται δια νόμου. Θα είναι δε ανάλογος με τα επίπεδα μισθών στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ και θα αποδεσμευθεί από τον νόμο όταν η ανεργία φτάσει στα επίπεδα του 10% , κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει το… 2027!

• Την απονέκρωση του θεσμού της Διατησίας δίνοντας ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των εργοδοτών

• Την σταδιακή ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (όπως αυτή που υπέγραφε και ο σύλλογός μας) και την αντικατάστασή τους από επιχειρησιακές ή ατομικές χωρίς καμία δέσμευση παρά μόνο 4 επιδόματα: ειδικών συνθηκών, οικογενειακό, πολυετίας (αλλά με όρους) και επιμόρφωσης.

Εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο ακροατήριο σε αυτό το σημείο ήταν και η συνεχής αναφορά των προσκλεκλημένων ομιλητών πως η νομοθεσία έχει δώσει πια τόσα πολλά όπλα στους εργοδότες που είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιμέρους προσβολή των νομοθετημάτων από τους εργαζόμενους.

Θέμα της εποχής φυσικά είναι και το ασφαλιστικό το οποίο με τη σειρά του έχει ανάλογα πλήγματα: Όμως ούτε εκεί τα νέα ήταν ευχάριστα. Η αναφορά στις διαδοχικές αυξήσεις του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα 72 χρόνια, προκάλεσε μάλλον θυμηδία στο ακροατήριο. Συχνές ήταν και οι ερωτήσεις σε ό,τι αφορά στην επικουρική ασφάλιση όπου η απάντηση ήταν μάλλον αναμενόμενη: Από τη στιγμή που ουσιαστικά σταματάει η εγγύηση του κράτους το μέλλον των Επικουρικών Ταμείων είναι αβέβαιο. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις προσκεκλημένοι υπεραμύνθηκαν του δημοσίου χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης φέρνοντας ως αρνητικό παράδειγμα τις περγαμηνές που είχε η Lehman Brothers λίγο πριν την κατάρευσή της τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο είχε συγκεντρώσει «μικρότερη βαθμολογία» από το περιβόητο funds.

Η ημερίδα έκλεισε σε φιλικό κλίμα και με την επισήμανση πως ο κος Μητρόπουλος και οι συνεργάτες τους θα είναι διαθέσιμοι οποτεδήποτε τους χρειαστεί ο σύλλογός μας. Αλγεινή όμως εντύπωση έκανε ο μικρός αριθμός συναδέλφων που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Αλήθεια, δεν αγωνιούν οι συνάδελφοι για τα εργασιακά τους ζητήματα ;

Ο ΠΣΧΒΕ εκφράζει την επιθυμία να οργανώσει παρόμοιες θεματικές ημερίδες προς ενημέρωση των μελών του αλλά και προς δημοσιοποίηση των θέσεών του.
Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30