Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων 31/5/2013

Θέσεις του ΠΣΧΒΕ σχετικό με το άρθρο 59 του Σ/Ν του ΥΠΑΑΤ

Δείτε τις θέσεις του Π.Σ.Χ.Β.Ε σχετικά με το άρθρο 59 του Σ/Ν του ΥΠΑΑΤ που αφορά στις αναλύσεις τροφίμων στο κυρωτικό σύστημα

Προς:

 

1.Κο Αθανάσιο Τσαυτάρη

    Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

2.Κο Αρβανιτόπουλο

    Υπουργό Δια Βίου Μάθησης

 

 

Κοιν: Γραφείο Πρωθυπουργού

         Κοινοβουλευτικές ομάδες

         Πολιτικά κόμματα

 

 

ΘΕΜΑ: Άρθρο 59 του Σχεδίου Νόμου για «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

 

Αξιότιμοι κύριοι

 

το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Βιομηχανίας & Επιχειρήσεων (Π.Σ.Χ.Β.Ε.) παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα έχουν συμβεί στο χρονικό διάστημα των τελευταίων δύο μηνών περίπου, όπου το ως άνω Σ/Ν κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Βάσει αυτού επιχειρείται με συνοπτικές διαδικασίες να ονοματιστούν δύο κατηγορίες γεωπόνων και προσφάτως και οι κτηνίατροι (εσχάτως), ως επαΐοντες των αναλύσεων τροφίμων, καλύπτοντας  με το βασικό τους πτυχίο όλες τις επάρκειες για χημικό/βιολογικό/μικροβιολογικό έλεγχο των τροφίμων. Το περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει την συγκεκριμένη στιγμή που αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή της Ε.Ε.Χ. κατά του ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων. Μήπως κάτι άλλο υποκρύπτεται πίσω από αυτή την ενέργεια;

 

Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή η πολιτική του ΥΠΑΑΤ για εξοβελισμό όλων των άλλων ειδικοτήτων επιστημόνων από το τρόφιμο και την στελέχωση των εργαστηρίων επισήμου ελέγχου μόνο από γεωπόνους και μάλιστα ειδικοτήτων που έχουν ανεπαρκείς γνώσεις χημείας δύο ή τριών εξαμήνων, όπως των κατευθύνσεων της αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας, και φυτικής παραγωγής. Με το αυτό το Σ/Ν και το επίμαχο άρθρο 59 γίνεται προσπάθεια να μπεί η ταφόπλακα σε αυτό που λέγεται διεπιστημονικότητα στο τρόφιμο, κλείνοντας την πόρτα σε όσους επιστήμονες στο μέλλον θελήσουν βάσει μεταπτυχιακών εξειδικεύσεων να ασχοληθούν και σε άλλους τομείς του τροφίμου από εκείνους που τους επιτρέπεται με το βασικό τους πτυχίο να δραστηριοποιηθούν. Π.χ. ένας χημικός έστω και αν κάνει διδακτορικό στην μικροβιολογία τροφίμων δεν θα μπορέσει ποτέ να εκτελέσει και να υπογράψει μικροβιολογικές αναλύσεις, γιατί έτσι επιτάσσουν το ΥΠΑΑΤ και το ΓΕΩΤΕΕ.

 

Το Δ.Σ. του Π.Σ.Χ.Β.Ε. δηλώνει ότι:

 

1. Υποστηρίζει πλήρως τις ενέργειες της Ε.Ε.Χ. σε πολιτικό και νομικό επίπεδο.

2. Ζητά την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου και την έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων επιστημόνων στις αναλύσεις τροφίμων, έτσι ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο προσόντων των αναλυτών για τις διάφορες δοκιμές (χημικές/βιολογικές/μικροβιολογικές) λαμβάνοντας υπ’ όψιν όχι μόνο τα βασικά πτυχία, αλλά και τις μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις. Επιτέλους, βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, αν κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει.

3. Προτίθεται να δώσει δημοσιότητα στο θέμα, την στιγμή μάλιστα που διακυβεύεται η ασφάλεια των τροφίμων και η προστασία της δημόσιας υγείας.

4. Θα ενημερώσει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας για την πραξικοπηματική εμπλοκή του ΥΠΑΑΤ στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Χ.Β.Ε.

Η Πρόεδρος                                          Ο Γεν. Γραμματέας

 

Χ. Παπαχρήστου                                    Φ. Μακρυπούλιας

Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30