Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων 25/5/2015

Ανακοίνωση του ΠΣΧΒΕ σχετικά με την πρόθεση για επαναφορά των Σ.Σ.Ε

Αριθ. Πρωτ. Αθήνα, 25 Μαΐου 2015

Προς:

Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κο Πάνο Σκουρλέτη

Κοινοποίηση: ΓΣΕΕ, ΕΚΑ

Θέμα : Η επανεκίνηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

Έπειτα από πολυετείς αγώνες του Εργατικού Κινήματος, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις απετέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της εργασιακής ειρήνης, ρυθμίζοντας χωρίς παρεμβάσεις και μέσω του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) τους ειδικούς όρους εργασίας πέρα από τις γενικές διατάξεις. Αποκορύφωμα της πολιτικής αυτής ήταν και ο Διακομματικός Νόμος 1876/1990, ο οποίος και έχαιρε, εν γένει, εφαρμογής την τελευταία εικοσαετία επιτυγχάνοντας σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Το σκηνικό αυτό άλλαξε άρδην την τελευταία πενταετία καθώς όλο το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων γκρεμίστηκε με συντονισμένες – θα έλεγε κανείς – κινήσεις, ξεκινώντας από την άρση της συρροής, την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των συλλογικών και τραγικότερο όλων, την διαδικασία της τρίμηνης μετενέργειας!

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να βρίσκεται το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας στη βάσανο μιας γενικευμένης εργασιακής υποβάθμισης και ανασφάλειας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας & Επιχειρήσεων, συνδικαλιστικός σύλλογος με πολύχρονη εμπειρία σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, χαιρετίζει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη κατάθεση Σ/Ν που αφορά στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θέλοντας ταυτόχρονα να καταθέσει τα εξής:

Η επαναφορά του νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις εκτιμάται πως είναι αναγκαία συνθήκη, όχι όμως από μόνη της ικανή. Η εμπειρία έχει καταφανώς δείξει πως σημαντικότερο όλων δεν είναι η υπογραφή μιας σύμβασης αλλά και η τήρηση παραμέτρων τέτοιων που θα ενισχύσουν μια κουλτούρα ειλικρινούς διαπραγμάτευσης και σεβασμού των όρων της. Σε αυτό το σκεπτικό θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσει η πολιτική ηγεσία:

  1. Την καθιέρωση εκ νέου της συρροής προς τη συμφερότερη σύμβαση
  2. Την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ και σε μη μέλη φορέων
  3. Την εξασφάλιση ωριμάνσεων
  4. Την υποχρεωτική υπογραφή ΣΣΕ σε πρώτο στάδιο, έτσι ώστε να μην υπάρξει νομικό κενό στα παραπάνω.

Κρίσιμο επίσης θεωρούμε πως, μετά από την ψήφιση του κατάλληλου Σ/Ν, πρέπει να υπάρξει τέτοια μέριμνα και μηχανισμός που θα ελέγχουν την τήρηση και εφαρμογή του νόμου.

Εν κατακλείδι, εκτιμούμε πως η συστράτευση και συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων για αποκατάσταση της εργασιακής ομαλότητας είναι επιβεβλημένη.

Για το Δ.Σ. του ΠΣΧΒΕ
Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Στρατηγάκης
Ο Γενικός Γραμματέας
Φώτης Μακρυπούλιας
Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30