Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017

ΣΑΒΒΑΤΟ 28-4-18 ΣΤΙΣ 15.00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ 9.84

Κατηγορία Ανακοινώσεις

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει φέτος στο Patras Science Festival, μια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην πόλη της Πάτρας, και η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε επιλεγμένους χώρους στο κέντρο της πόλης από τις 10 έως τις 13 Μαΐου. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ενήλικες και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν και να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις, να ανακαλύψουν την επιστήμη πίσω από κάθε έκφανση της ζωής, να συζητήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και παραστάσεις.

Η ομάδα του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της ΕΕΧ θα προσπαθήσει μέσα από απλά αλλά και εντυπωσιακά πειράματα να δώσει στα παιδιά που θα παρευρεθούν ένα σημαντικό ερέθισμα προς την επιστήμη της Χημείας και όχι μόνο. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί θα ανακαλύψουν νέα στοιχεία, τα οποία μπορούν να προσαρμόσουν στα μαθήματά τους, κάνοντάς τα πιο ενδιαφέροντα για τους μαθητές. Όλα αυτά θα γίνουν υπό την επίβλεψη ατόμων με μεγάλη εμπειρία στην επιστήμη της Χημείας, το οποίο εξασφαλίζει την εύρυθμη και ασφαλή περάτωσή τους όσο και τον εντυπωσιασμό μικρών και μεγάλων.

Η ομάδα του ΠΤΠΔΕ της ΕΕΧ αποτελείται από τους: Δέσποινα Tαταράκη, Παναγιώτα-Πηνελόπη Μανούσου, Σταύρο Μπαριάμη, Παναγιώτα Αλεξοπούλου, Παναγιώτα Καλλιγοσφύρη, Κωνσταντίνα Κυριακοπούλου, Αριστείδη Παπαργυρίου, Ραφαηλία Νάννου, Άρτεμις Τσάγδη και Δημήτρη Θεοδοσόπουλο.

Θα είναι χαρά μας να παρευρεθείτε στη συγκεκριμένη εκδήλωση και εφόσον θέλετε να συμμετέχετε στην ομάδα του Περιφερειακού Τμήματος.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο του ΠΤΠΔΕ της ΕΕΧ στο τηλ.2610362460 (ώρες επικοινωνίας: Τρίτη-ΤετάρτηΠέμπτη 1900-2100 ), ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Κατηγορία Δελτία τύπου

Η ΕΕΧ χαιρετίζει την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, η οποία ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή, για ανεξαρτητοποίηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) από το ΕΣΥΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγχώνευση των τριών φορέων είχε δημιουργήσει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα, με σημαντικότερο την επικείμενη αποπομπή του ΕΣΥΔ από τον ευρωπαϊκό φορέα διαπίστευσης (ΕΑ), με κίνδυνο την απώλεια της διεθνούς αναγνώρισης των φορέων πιστοποίησης/ελέγχου και των εργαστηρίων δοκιμών και διακριβώσεων της χώρας.

Η ΕΕΧ, αν και με την αντικατάσταση του νομικού πλαισίου που προδιέγραφε ο Νόμος 2231 /1994 από τον Νόμο 3066/2002 δεν συμμετείχε πλέον στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης, ουσιαστικά παραμένει ένα από τα κύρια επιστημονικά επιμελητήρια για το χώρο των μετρήσεων, των δοκιμών και της ποιότητας των τροφίμων και του περιβάλλοντος και περίπου 20% των μη ετερο-αποσχολούμενων χημικών εργάζονται στο χώρο . Γι’ αυτό, η ΕΕΧ με έναρξη το 2010 και ακολούθως το 2011, το 2012 και το 2016 προέβαινε διαρκώς σε υπομνήματα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας όπου έθετε τις απόψεις της για τους κινδύνους που δημιουργούσε η συγχώνευση για το ΕΣΥΔ αλλά και για την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής για τους άλλους 2 πυλώνες του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας, τον ΕΛΟΤ και το ΕΙΜ.

Στο πλαίσιο των επαφών της ΕΕΧ με τον Αναπληρωτή Υπουργό μας δόθηκε το Φεβρουάριο του 2017 η ευκαιρία να διατυπώσουμε μεταξύ και των άλλων θεμάτων που διαχειρίζεται το εποπτεύον Υπουργείο για την ΕΕΧ, τις θέσεις μας για το Εθνικό Σύστημα Ποιότητας, οι οποίες εισακούστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και πληροφορηθήκαμε τη διάθεση του Αναπληρωτή Υπουργού να κινηθεί αποφασιστικά για την οριστική επίλυση του προβλήματος με έναν καθαρό νομικό τρόπο.

Η προώθηση των θέσεων της ΕΕΧ αυτό το κρίσιμο διάστημα διασφαλίστηκε και με άλλες κινήσεις όπως η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τον ΕΛΟΤ και η σχετική επικοινωνία με την Hellaslab αλλά και με την έκφραση ενδιαφέροντος και αγωνίας του μεγάλου αριθμού χημικών που εργάζεται στα εργαστήρια δοκιμών, στους φορείς πιστοποίησης και ελέγχου, στις εξαγωγικές επιχειρήσεις στους φορείς του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας με αποδέκτες και τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος οι εκπρόσωποι της ΕΕΧ παρουσίασαν στις 20.4.2017 στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τις θέσεις μας για το θέμα και σχετικό υπόμνημα που τεκμηρίωνε τη θέση της ΕΕΧ για κατοχύρωση της ιδιότητας του ενδιαφερόμενου μέρους στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης προβάλλοντας και την αντίστοιχη συμμετοχή της Eurachem ως ενδιαφερόμενο μέρος του ευρωπαϊκού φορέα για τη Διαπίστευση. Το αίτημα της ΕΕΧ αποδέχτηκε χαρακτηρίζοντας το ως «εύλογο» ο Αναπληρωτής Υπουργός και τροποποιώντας άμεσα το σχέδιο νόμου προς ψήφιση. Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από όλα σχεδόν τα κόμματα του κοινοβουλίου ακόμα και από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που είχαν ψηφίσει και υλοποιήσει την συγχώνευση του ΕΛΟΤ ΕΙΜ το 2013.

Τέλος, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία και οι θέσεις εργασίας των δύο άλλων, πολύ σημαντικών, φορέων (ΕΛΟΤ και ΕΙΜ). Στον διάλογο που θα ακολουθήσει η ΕΕΧ έχει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να διασφαλίσουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους και τη διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας.

Μετά από μια κοινή, χρόνια, συλλογική προσπάθεια από την ΕΕΧ αναγνωρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο κλάδος των χημικών αποτελεί έναν από τους βασικούς εμπλεκόμενους σε ζητήματα διαπίστευσης και τους φορείς του εθνικού συστήματος ποιότητας και δίνεται στην ΕΕΧ η δυνατότητα να προσφέρει με την επιστημονική της γνώση και την πείρα της σε ένα σημαντικό για την ανάπτυξη τομέα.

Αναμένουμε το εποπτεύον Υπουργείο να αναλάβει ενέργειες και για τις χρόνιες εκκρεμότητες των οργανωτικών θεμάτων της ΕΕΧ όπως είναι ο Οργανισμός του ΝΠΔΔ Ένωση Ελλήνων Χημικών.

Κατηγορία Ανακοινώσεις
Ακολουθήστε μας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Μάιος 2017 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31